In oktober riep de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) een meldpunt voor 'valse lesstof' over boeren en het boerenbedrijf in het leven. Dat leidde tot een zwartboek van 30 pagina's dat vorige week aan de Tweede Kamer werd aangeboden. De NVV stelt dat daarin scholen gebruik maken van 'onjuiste, niet-objectieve en misleidende lesstof' over de Nederlandse landbouw.

Tractor-importeur
Ter gelegenheid van de Wintershow Achterveld, een grote agrarische beurs, liet tractor-importeur Mechan Groep een eigen onderzoek uitvoeren bij 500 lagere schoolkinderen naar hun kennis over het boerenleven. Vooral bij de jongste schoolkinderen (6 en 7-jarigen) bleek de basiskennis erg laag. In zijn persbericht schrijft Mechan:

Uit een enquête onder ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen blijkt dat ruim een kwart van hen denkt dat leren schoenen worden gemaakt van kunststof. Volgens één op de acht scholieren bemest een boer zijn land vooral omdat ‘ie niet weet waar ‘ie de uitwerpselen anders moet laten. Meer dan een vijfde denkt dat aardappelen bovengronds groeien. En nog niet de helft van de ondervraagde scholieren weet dat biefstuk van de haas van een koe komt. Het meest genoemde alternatief? Een haas.

Dat het met de kennis van lagere schoolkinderen droef gesteld is, is een constatering die in meer landen is gedaan, zoals in Frankrijk, Groot-Brittannië en Australië. Maar ook jong-volwassenen weten maar weinig van het boerenleven. Twee jaar geleden deed de Britse charity Leaf al eens een vergelijkbaar onderzoek naar de meest basale kennis over het boerenleven bij jong-volwassenen in Groot-Brittannië. Meer dan een derde van de 16- tot 23-jarige deelnemers wist daarbij niet de link te leggen tussen bacon en een varken. Vier op de tien wisten niet dat melk van een koe komt, en maar 41% kon boter aan een melkkoe koppelen. En hoewel twee derde het ei aan de kip wist te koppelen, dacht nog altijd 11% dat een ei van tarwe of mais gemaakt werd.

Fotocredits: infographic van het onderzoek, Mechan Groep
Dit artikel afdrukken