Martijn van Dam (PvdA), de nog kersverse staatssecretaris van EZ verdedigde vandaag zijn eerste landbouwnota en wordt onmiddellijk geconfronteerd met een relletje door de aandacht genererende zet van zijn partijgenote.

Te laks
Volgens RTL vindt Dikkers dat Sharon Dijksma, de voorganger van Van Dam, laks is geweest. Zij stuurde aan op overleg met de supermarkten. Maar volgens de PvdA levert dat overleg niks op. De supermarkten gaan gewoon door met het zo goedkoop mogelijk inkopen van vlees en dat is onverantwoord, vindt de PvdA.
De supermarkten reageren vandaag woest op het voorstel van Dikkers. Supermarktkoepel CBL zegt dat de maatregel geen enkele verbetering voor de boer zal opleveren.

NVV eist excuses
De varkensboerenvakbond NVV is woest om een andere uitspraak van Dikkers. RTL noteerde die als volgt: "Door die druk worden boeren gedwongen om hun dieren op te fokken tegen de laagste kosten. Daardoor is er geen geld voor wat extra bewegingsvrijheid in de stal en worden dieren met antibiotica op de been gehouden. Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnen krijgen. Dat kan zo niet langer'', aldus PvdA'er Sjoera Dikkers. "Dit is niet alleen slecht voor de dieren en slecht voor de boeren, maar ook voor de gezondheid van mensen.''

Volgens de varkensboeren is dat 'pertinent onwaar'. Ze eisen excuses van Dikkers.

Waar gaat het eigenlijk allemaal over in de voortdurend terugkerende en voor veel emoties zorgende discussie over de kiloknaller? Hoofdredacteur Dick Veerman licht het vanavond toe in EénVandaag en komt met een voorstel voor Haagse politici.

Gang naar Brussel
Toegevoegd (19:50h) door Dick Veerman: de uitzending



Daarin een eenvoudige boodschap over een complex probleem. Hou op met dit theater in Den Haag, verenig de Europese parlementen in een gang naar Brussel, maak daar duidelijk dat er een overaanbodsprobleem is en dat de politiek moet kiezen: of je pakt het aan (en lost tevens iets op in het kader van TTIP) of je laat de markt het oplossen. De rest is zinloos theater en dat mogen juist politici zich aantrekken. Voor een iets uitgebreidere versie van zowel de uitzending als deze korte zinnen: zie reactie #48

Fotocredits: RTL
Dit artikel afdrukken