Ook consternatie in Frankrijk: maar één op de 10 lagere schoolkinderen herkent een biet. Met de overige kennis over en van voedsel is het al even droevig gesteld.
De ASEF, l'Association Santé Environnement France, telt meer dan 2500 artsen. Op zoek naar de oorzaak van het oprukkende overgewicht bij Franse kinderen - 20% is te zwaar - hebben zij een onderzoek opgezet. Ruim 900 schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar deden mee aan een enquête over hun eetgewoonten. Ook werd onderzocht wat deze kinderen weten van het verband tussen wat hun eten en hun gezondheid. De resultaten waren verontrustend.
Resultaten
Uit de antwoorden bleek dat de kinderen vooral veel gesuikerde en fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen eten, te zoet drinken (siroop, vruchtensap, frisdrank), dat maar 1 op de 5 nooit extra zout of peper toevoegt en dat 1 op de 10 altijd ketchup of mayonaise gebruikt.
In het tweede deel van de enquête kregen de kinderen 9 verschillende soorten groenten en fruit te zien, waar ze vervolgens de juiste naam bij moesten kiezen. Geen probleem voor wortels, peren, watermeloen. Abrikozen waren 1 op de 10 kinderen onbekend. Voor artisjokken, vijgen, courgettes en prei wist één op de drie niet wat het was. Bietjes kon 87 procent niet thuisbrengen.
Het derde deel van het onderzoek vroeg waarvan tien verschillende bewerkte levensmiddelen gemaakt worden. Een kwart van de kinderen wist niet dat friet gemaakt wordt van aardappelen, of waar gepaneerde vis en yoghurt oorspronkelijk van gemaakt worden. Chips, ham, nuggets en pop-corn bleken van onbekende oorsprong te zijn voor 40 procent van de kinderen. 'Steak haché', te vinden op bijna ieder kindermenu, leidde bij tweederde tot foute antwoorden (en paard werd daarbij nog goedgerekend!). Maar 1 op de 3 wist waar pasta van gemaakt wordt.
Adviezen voor ouders
De ASEF beveelt vijf 'urgente' maatregelen aan die ouders zouden moeten nemen voor de gezondheid van hun kinderen:
- Drink aan tafel alleen water (bij het ontbijt eventueel vruchtensap, maar dan wel vers en niet van concentraat). Alle andere dranken moeten slechts bij gelegenheid gedronken worden (verjaardag, feestje)
- Eet meer groenten en fruit - gevarieerd en volgens de seizoenen, zodat ze al hun vitaminen hebben en geen belasting vormen voor het milieu
- Beperk snoep,koekjes en frisdrank, kortom alles waar veel suiker inzit
- Varieer met vlees en vis - eiwitten zijn belangrijk voor de groei van kinderen, maar teveel vlees is niet goed en ook nog eens slecht voor het milieu (klimaatverandering)
- Maak zoveel mogelijk zelf en vermijd kant-en-klaar.
De afsluitende aanbeveling: "Achter je fornuis, dus!" zou in Nederland waarschijnlijk iets anders geformuleerd worden.
De Franse ouders staan er niet helemaal alleen voor: de ASEF heeft een 'lees en voorlees' boekje gemaakt waarmee ouder (docent) en kind samen hun voedselinzicht kunnen opvijzelen. De gids, "Petit guide vert des p'tits gourmets" is hier gratis te downloaden.
En bij ons?
Na het eerdere onderzoek in Engeland is het nu natuurlijk de vraag wat de Nederlandse schooljeugd (her)kent aan groenten en fruit. Weet iemand daar wat meer over te vertellen?
Fotocredits: 'tiny beets', uitsnede, Howard Walfish
Dit artikel afdrukken
Resultaten
Uit de antwoorden bleek dat de kinderen vooral veel gesuikerde en fabrieksmatig geproduceerde voedingsmiddelen eten, te zoet drinken (siroop, vruchtensap, frisdrank), dat maar 1 op de 5 nooit extra zout of peper toevoegt en dat 1 op de 10 altijd ketchup of mayonaise gebruikt.
In het tweede deel van de enquête kregen de kinderen 9 verschillende soorten groenten en fruit te zien, waar ze vervolgens de juiste naam bij moesten kiezen. Geen probleem voor wortels, peren, watermeloen. Abrikozen waren 1 op de 10 kinderen onbekend. Voor artisjokken, vijgen, courgettes en prei wist één op de drie niet wat het was. Bietjes kon 87 procent niet thuisbrengen.
Het derde deel van het onderzoek vroeg waarvan tien verschillende bewerkte levensmiddelen gemaakt worden. Een kwart van de kinderen wist niet dat friet gemaakt wordt van aardappelen, of waar gepaneerde vis en yoghurt oorspronkelijk van gemaakt worden. Chips, ham, nuggets en pop-corn bleken van onbekende oorsprong te zijn voor 40 procent van de kinderen. 'Steak haché', te vinden op bijna ieder kindermenu, leidde bij tweederde tot foute antwoorden (en paard werd daarbij nog goedgerekend!). Maar 1 op de 3 wist waar pasta van gemaakt wordt.
Adviezen voor ouders
De ASEF beveelt vijf 'urgente' maatregelen aan die ouders zouden moeten nemen voor de gezondheid van hun kinderen:
- Drink aan tafel alleen water (bij het ontbijt eventueel vruchtensap, maar dan wel vers en niet van concentraat). Alle andere dranken moeten slechts bij gelegenheid gedronken worden (verjaardag, feestje)
- Eet meer groenten en fruit - gevarieerd en volgens de seizoenen, zodat ze al hun vitaminen hebben en geen belasting vormen voor het milieu
- Beperk snoep,koekjes en frisdrank, kortom alles waar veel suiker inzit
- Varieer met vlees en vis - eiwitten zijn belangrijk voor de groei van kinderen, maar teveel vlees is niet goed en ook nog eens slecht voor het milieu (klimaatverandering)
- Maak zoveel mogelijk zelf en vermijd kant-en-klaar.
De afsluitende aanbeveling: "Achter je fornuis, dus!" zou in Nederland waarschijnlijk iets anders geformuleerd worden.
De Franse ouders staan er niet helemaal alleen voor: de ASEF heeft een 'lees en voorlees' boekje gemaakt waarmee ouder (docent) en kind samen hun voedselinzicht kunnen opvijzelen. De gids, "Petit guide vert des p'tits gourmets" is hier gratis te downloaden.
En bij ons?
Na het eerdere onderzoek in Engeland is het nu natuurlijk de vraag wat de Nederlandse schooljeugd (her)kent aan groenten en fruit. Weet iemand daar wat meer over te vertellen?
Fotocredits: 'tiny beets', uitsnede, Howard Walfish
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zelfs kassières in supermarkten weten soms niet wat de naam van een groente is. Bij het afrekenen moeten ze dan aan de klant vragen hoe iets heet.
Stemmen voor voedselonderwijs voor kinderen lijkt me een goed idee:
www.foodrevolutionday.com
Het productschap Tuinbouw heeft onderzoek naar het eetgedrag van kinderen gedaan en het blijkt dat de helft van de kinderen maar groente eet. En dan hebben we het nog niet eens over verse groenten. Maar je kunt heft ook een beetje in eigen hand leggen wij geven een klein beetje onderwijs aan kinderen van twee scholen. Dit is te zien op facebook via groenteboerinnetje.
Ik ben het er niet mee eens dat het in de vorm van ve-tsin hetzelfde is als het stofje in de tomaat, want met die tomaat heb je alle andere goede ingrediënten erbij waardoor het ding in zijn geheel juist gezond wordt. Ons lichaam werkt niet op stofjes die allemaal los zijn en samengevoegd tot een (laten we het nog even zo noemen)fabrieksmatig product wat voedsel moet "voorstellen", het lichaam werkt op stofjes die allemaal in een product, bjiv een tomaat zitten. Het heeft alles wat in diverse groente, fruit en vlees zit nodig om te kunnen functioneren. Alles wat je uit producten haalt om het later in een "nieuwe" vorm toe te voegen aan iets anders is altijd nog minder tot helemaal niet gezond te noemen. Vitamine C bijv, een prima conserveringsmiddel en supplement, maar nog altijd stukken gezonder als je het uit een verse sinaasappel haalt, juist omdat in die sinaasappel vezels, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen zit.
En dat is eigenlijk meer richting de kern van het artikel: Vitamine C haal je uit groente en fruit, niet uit een potje en DAT is wat de jeugd door alle fabrieksmatig geproduceerde voeding niet meer weet, ze krijgen dagelijks een aantal vitaminepillen en worden naar school gestuurd met witbrood met hagelslag en een blikje energiedrank wat alleen maar suikerwater is(even een kort door de bocht voorbeeld)logisch dat de jeugd niet meer weet wat een prei is of een spitskool, sterker, velen zelfs volwassenen, weten niet dat er allerlei kleuren bietjes en bonen zijn of gele en groene tomaten die gewoon eetbaar zijn.
Ipv zelf erwtensoep maken van spliterwten en verse ingrediënten wordt er een blik of zak opengemaakt waarvan je mag hopen dat daar werkelijk in zit wat de verpakking beweert.
Assie, ik blijf het jammer vinden dat je met zulke grote stelligheid beweringen maakt over wat gezond is en wat niet, en over verschillen tussen "natuurlijk" of "bewerkt". Vrije glutamaat is vrije glutamaat of het nu uit een tomaat komt of uit een potje vetsin, het is hetzelfde molecuul. In sojasaus zit veel vrije glutamaat juist doordat het het gefermenteerd is. En hoe wordt de "bewerkte" variant gemaakt? Door bacteriële fermentatie.
Er wordt een hele boel beweerd, met name op internet, maar ook in boekjes e.d., en veel berust op overtuiging niet op feiten. Er zijn wel beter onderbouwde bezwaren tegen diverse toevoegingen, maar toch een stuk subtieler en minder hard gesteld dan wat er vaak beweerd wordt. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om óf zeker te zijn dat ik volledig ben geïnformeerd, óf voorzichtig te zijn in mijn formulering. Dit wordt op deze site door veel anderen ook gedaan, vaak met bronvermelding erbij, en dat waardeer ik nou juist aan foodlog. Ik heb de indruk dat hoe beter men geïnformeerd is, hoe minder stellig de uitspraken worden. Ik hoop dat dit zo blijft. Kortom: graag wat minder stellig, of met degelijke onderbouwing.