Dergelijke fraudes kwamen recent aan het licht en kunnen eenvoudig geautomatiseerd worden opgespoord. Bestanden worden tegen elkaar afgedraaid. Dat leidt tot een lange lijst van boeren die mogelijk hebben gefraudeerd. Iedere boer met een onregelmatigheid is in de huidige gespannen situatie automatisch verdacht en mag van zijn bedrijf geen dieren meer afvoeren. Op Boerenbusiness reageert de Friese boer Karst Tamminga. Hij heeft in Echtenerbrug een melkveebedrijf met een kleine 200 melkkoeien. Donderdag 8 februari kwam hij erachter dat hij 1 van de 2.100 bedrijven is die geblokkeerd is. "Wat een gesodemieter om 1 foutje." Niets aan de hand zegt hij. Toch is hij geblokkeerd omdat het risico dat hij heeft gefraudeerd niet uit te sluiten is.
Op Facebook zijn soortgelijke en bozere berichten te horen.
Ook kalveren die vandaag geboren worden, kunnen direct in de verdachtenbank belanden door geautomatiseerde checks. Dat maakt dat de aanvoer van kalveren naar kalvermesters stokt. Ongeveer een achtste (2.100 op 17.00 bedrijven) is immers gesloten voor afvoer van dieren. Ik hoop maar dat over een aantal weken niet zal blijken dat de sterfte onder die jonge beesten net wat hoger blijkt dan normaal. Boeren zijn er namelijk niet op ingericht om kalveren wat langer op hun boerderij te houden.
0Ook onze tweeling - Roosje 1130 en Roosje 1131 - geboren op 15 januari 2018 is een van fraude verdachte tweeling. DNA-analyse aangevraagd. Gloeiende gloeiende! #FebruDairy pic.twitter.com/IO18WVl4mO
— Hendrika (@boerinhendrika) February 9, 2018
LTO Nederland, dat aanvankelijk bij monde van voorzitter Marc Calon in Nieuwsuur de fraude heel fel veroordeelde, liet vandaag bij monde van melkveehouderijvoorzitter Wil Meulenbroeks verzachtend horen dat de goede boeren niet onder de slechte mogen lijden. Op Boerenbusiness verwijt Meulenbroeks de overheid met zoveel woorden onzorgvuldigheid. Minister van Landbouw Carola Schouten reageert onverbiddelijk. Het antwoord op de vraag waarom een deel van de land- en tuinbouw zich niet aan de regels houdt en de reden is waarom er zonder pardon wordt opgetreden, moet niet bij de overheid worden gezocht, zegt ze op Boerderij.
Is de boerenwoede terecht? Nee, zegt melkveehouder Bennie Stevelink op Foodlog
Er is gefraudeerd. Ongetwijfeld maken mensen ook fouten die op fraude lijken, zonder dat te zijn. Dat is reden voor extra zorg, want niemand merkte eerder op dat er ook veel foute registraties zijn.
Maar daar draait deze affaire niet om. Het vertrouwen is weg en daarom maakt Schouten op een harde manier duidelijk wat er gebeurt als een hele sector niet meer vertrouwd wordt. Zo gaat dat.
Schouten heeft gelijk omdat ze niet iedere individuele boer het voordeel van de twijfel kan gunnen. Ze wil het vertrouwen in boeren in het algemeen herstellen. Dat kost ook onschuldige koppen.

Echtpaar staat op fraudelijst minister: 'Schouten criminaliseert onschuldige boeren' https://t.co/N9GKiONdHl
— FraudeKoe (@dukkie6) February 10, 2018
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ander probleempje, naast het repeterend wegkijken en bagatelliseren van fraude:
waar staat LTO nu eigenlijk voor, wie vertegenwoordigt dat LTO nu eigenlijk,
wiens belang wordt verdedigd & belobbied?
Hoeveel schrijnender kan de eenzijdige aandacht van LTO voor de "efficiënte", "hoogproductieve" NL-turbolandbouw (plus de hele industrie die daarop gebaseerd is, en die hard bezig is met zijn
rupsje-nooit-genoeg gedrag en grenzeloze schaalvergrotingsdrift zijn eigen graf te graven) worden geïllustreerd dan door de afwezigheid van "collectief belangenbehartiger" LTO op de bijeenkomst van vlees- en natuurkoeien onlangs in Nijkerk.
Wat zouden die veehouders dan ook überhaupt nog bij LTO te zoeken hebben?
Ook Carola schitterde door veelzeggende afwezigheid.
Hoe geloofwaardig zijn ook de ecologisch-circulaire praatjes van Scholten over biodiversiteit als de activiteiten van zijn WUR er mede toe geleid hebben dat Nederland volgeplempt is met Holstein-Friesian turbokoeien, en er zelfs runderrassen dreigen uit te sterven?
bij i & r varkens krijg ik netjes een brief als ergens iets niet goed geregistreerd is, is nakijken - aanpassen - probleem weg. Bij rundvee heeft al die jaren nooit een leeftijdsfilter gelopen omdat het er niet toe doet voor de diergezondheid en voedselveiligheid. Nu wordt het systeem voor andere doeleinden ingezet als dat het voor ontworpen is en komen deze fouten met een extra filter ook boven. Prima dat het gebeurd maar stuur dan toch gewoon netjes een brief dat een melding onvolledig is en dat deze hersteld kan worden. Dat is toch wat anders als wat er nu gebeurd? Een hele sector in diskrediet gebracht, van waarschijnlijk 7700 fraudeurs naar 2100.. en dan blijven er straks misschien een 30 bedrijven over waar echt iets mankeert.
bij doodgeboren kalveren en van jongmelkte koeien die geïmporteerd zijn uit het buitenland snap ik prima dat die verkeerde status van het dier niet aan het licht komt. Er zijn geen levende kalveren om te volgen waardoor er geen tegenpartij is die de gegevens verifieert. Wijze les en verbeterpunt voor I en R systeem.
Volgende titel:
Tijdens jacht naar tweelingfraudeurs fout in koppeling gegevens I&R ontdekt.
Dankjewel Marco en Dick. Zeer goede opmerkingen om me te laten nadenken. Zo kritisch moet je er ook instaan. M.b.t. het collectief belang bedoel ik niet het belang van het wensdenken moet prevaleren, waarbij de diverse soorten boerenbestuurders geen echte leiding geven, maar alleen maar het te korte termijn wensdenken in willen vullen wat bij de leden en belanghebbende periferie leeft.
Als een trend verandert of dat een trend bleek niet geheel de juiste te zijn, ondanks dat er oude belangen spelen, dan betekent dat het collectieve belang ligt in de veranderde situatie. Daar moet je dus leiding aan gaan geven en de leden daarin meenemen. Dat is ontzettend moeilijk in een steeds individualistischer maatschappij, waarbij ook boeren steeds individualistischer worden.
Fraude is overigens niet alleen des boers en des landbouws, maar een algemeen algehele trekje die in veel mensen zit. De gelegenheid maakt de dief. In die zin is is de landbouw net zo'n losgeslagen immorele bende als de rest. Of landbouw leidend is of volgend is de vraag, maar niet relevant.
Een collectief kan dus op de goede manier het eigen belang behartigen, maar het kan ook de verkeerde kant op gaan.
In onze individualistischer samenleving zien zeer veel individuen zich als de maat der dingen, naar wie alles en iedereen zich maar moet schikken. Iedereen vind zichzelf als een God, vandaag de dag. Het eigen wereldbeeld wordt centraal gezet. De IK-God naar wie alles en iedereen moet luisteren.
Piet Hermus,
Je schrijft dat een aantal boeren kennelijk niet beseft dat het eigen belang sterker kan zijn via een collectief.
Dat besef is er wel denk ik alleen andersom is de redenering onjuist, dus dat een collectief (per definitie) een goed middel is om het eigen belang te versterken.
Een collectief is alleen een goed middel als het om dezelfde belangen gaat ook dan is vertegenwoordiging door een collectieve belangenorganisatie een goede manier.
Bijv. subsidie op asbestsanering, zoiets is een goed onderwerp om collectief de belangen te bundelen. Immers vrijwel iedere boer krijgt er mee te maken, en eenduidige regels is in eenieders belang.
Zodra het echter gaat om verdeling van de productieruimte of productierechten gaat het vrijwel altijd fout, omdat het "collectieve belang (zoveel mogelijk productieruimte voor iedereen?)" feitelijk onhaalbaar en niet realistisch en in strijd met het individuele belang is.
Bijv. de fosfaatrechten toestand. De belangen van (intensieve)melkveehouders (individueel alsook als collectief) hebben zwaar de overhand gehad binnen de "collectieve belangenbehartiging". Het gevolg is dat ook vleesveefokkers en houders van zeldzame runderrassen geconfronteerd worden met fosfaatrechten, vanwege lagere financiele resultaten gaan de rechten van stoppers in deze sectoren dus logischerwijze naar de melkveehouderij. Het gevolg de vleesveefokkerijsector bloed dood op korte termijn en waarschijnlijk worden de zeldzame runderrassen nog veel zeldzamer, ook zijn er negatieve effecten voor natuurbeheer met runderen.
De veelgehoorde ZLTO uitspraak "wij zijn er voor de blijvers" geeft overigens al aan dat er binnen het "collectief" diverse belangen zijn. Ik verwacht een einde aan de traditionele "belangenbehartiging" omdat de belangen te divers zijn, dat erkennen en daar als organisatie naar handelen dan kun je pas spreken over belangenbehartiging anders ben je betalend lid terwijl je belangen juist niet behartigd worden.
Je kunt je afvragen wat gezamenlijkheid waard is als clubs als LTO gelobbied hebben voor systemen die tot fraudegevoeligheid leiden, de ogen bij herhaling sluiten voor forse fraudes, terugkrabbelen van ferme uitspraken als zouden fraudeurs geroyeerd worden, en vertegenwoordigers zich horkerig gedragen.
Zelfreinigend vermogen zero, moreel rolmodel van niks.