Het voedselkeuzelogo Nutri-Score wordt op zijn vroegst in de eerste helft van 2022 ingevoerd. De ambitie om Nutri-Score medio 2021 in Nederland te introduceren is "niet haalbaar". Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis op pagina 12 van een 14 pagina's tellende Kamerbrief over de gezonde voedselomgeving.

Volgens Blokhuis hangt het uitstel samen met de afspraken die zijn gemaakt binnen het internationale overleg tussen de landen die het voedselkeuzelogo willen invoeren of al hebben ingevoerd: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland. Ook wil Blokhuis de eerste uitkomsten afwachten van het internationaal onafhankelijk wetenschappelijk comité dat zich sinds februari van dit jaar over de berekeningen achter Nutri-Score buigt. "Daarbij wordt ook gekeken of de criteria van Nutri-Score in synergie zijn met de voedingsrichtlijnen van de deelnemende landen’, aldus Blokhuis. De staatssecretaris bedoelt daarmee dat het voedselkeuzelogo aan moet sluiten bij de Nederlandse Schijf van Vijf.

Volgens Dr. Stephan Peters, voormalig hoofd wetenschap van het Voedingscentrum en thans werkzaam als wetenschappelijk geweten voor de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), is die aansluiting onmogelijk en heeft ook het Spaanse parlement daarom - ondanks eerdere positieve besluitvorming - toch zijn bedenkingen bij het logo. Peters gaf zijn bedenkingen afgelopen maand herhaaldelijk ten beste op twitter.


Het uitstel wil niet zeggen dat de praktische voorbereidingen voor de invoering van de Nutri-Score op een laag pitje staan, zegt Blokhuis. "Ik zorg voor de aanpassing van de wetgeving in de Warenwet, de publieksvoorlichting wordt voorbereid en ik zorg ervoor dat ook de praktische zaken zoals het portaal voor bedrijven gereed zijn zodra Nutri-Score geïntroduceerd kan worden. Mijn voornemen is om in de eerste helft van 2022 Nutri-Score in Nederland in te voeren," aldus Blokhuis.

Distrifood - Blokhuis stelt invoering Nutri-Score uit tot 2022 - Distrifood
  • Deel
Druk af