Afgelopen tijd kreeg ik hier een paar keer op m'n lazer omdat ik Nederlanders huichelaars en schijnheiligerds noemde. Ze zeggen immers wel dat ze bio en diervriendelijk vlees willen, maar ze kopen het niet.

Van Peter Veldhuijzen kreeg ik deze link naar een verhelderend marktonderzoek van Postbank toegestuurd. Nederlanders blijken wel eerlijk, als je ze maar vraagt wat ze willen betalen. En dan weet je het ook meteen. 80% van onze bevolking haakt al af als bio 5% duurder is dan gangbaar.
Dat verklaart veel: we zijn wél eerlijk en willen graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Een biokipfiletje zit zelfs bij AH al zomaar op een procent of 600 meer vergeleken bij de dagelijks wel ergens knallende bodemaanbieding. Een lastig parket dus, tenzij je bio flink subsidieert of de boer verder uitknijpt. Dat laatste zal resulteren in nog minder bioboeren in Nederland.

Als Postbank - en echt, al bravo voor dit verhelderende onderzoek! - nou de volgende keer eens vroeg hoeveel mensen bereid zijn om meer te betalen als iets een beetje, heel wat en heel veel lekkerder is? Uiteraard, met voorbeelden in de mond erbij.

Kunnen wij de voorbeelden van echte in Nederland verkrijgbare producten noemen die consumenten wel de prijsmoeite waard vinden? Wie weet pakt Postbank het echt op.
Dit artikel afdrukken