Volgens het Diabetes Fonds zijn er op het moment meer dan 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes. Negentig procent van hen heeft diabetes type 2. Vroeger noemden we dit ouderdomsdiabetes, tegenwoordig leggen we vooral het verband met leefstijl en overgewicht. Bij diabetes type 1 vernietigt het eigen afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, vaak al op jonge leeftijd.
Het aantal diabetespatiënten groeit schrikbarend; per week komen er 1.000 gevallen bij.

Medische ontwikkelingen
Op medisch gebied zijn interessante ontwikkelingen gaande, zoals het 'ballonnetje tegen de insulinespuit', dat door wegschroeien van de slijmvlieslaag in de twaalfvingerige darm insuline spuiten zou kunnen vermijden. Ook de ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier is vergevorderd. De eerste komt bijna op de markt.

Leefstijl aanpassen
Het aanpassen van de leefstijl blijft niet achter. Stichting Je leefstijl als medicijn laat zien dat je met leefstijlaanpassingen diabetes kunt omkeren.
Ook het Diabetes Fonds wijst op het belang van een gezond voedingspatroon in de strijd tegen diabetes type 2. Overgewicht verhoogt namelijk de kans op diabetes type 2. “Door gezonder te eten met minder toegevoegde suikers kunnen we samen die negatieve spiraal een halt toeroepen”, aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. “Gemiddeld krijgen we iedere dag 1,5 tot 2 keer meer suiker binnen dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, door de toegevoegde suikers in producten.”

Nationale Suiker Challenge
Het Diabetes Fonds daagt daarom iedere Nederlander uit om een week lang te eten en te drinken zonder toegevoegde suikers. Wie zich voor 19 november opgeeft voor de Nationale Suiker Challenge krijgt van het Diabetes Fonds recepten en tips toegestuurd, en de mogelijkheid vragen te stellen aan een diëtiste.

In de eerste helft van 2019 organiseert Foodlog het Congres Gezonde Innovatie over suiker. Een interactief programma waarbij we de discussie over suiker en de versuikerde omgeving met elkaar aangaan. Hoe kunnen producenten hun product aanpassen of vernieuwen met minder suiker? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid om de leefstijl van mensen aan te passen?
Dit artikel afdrukken