Het zou droevig gesteld zijn met de kennis van schoolkinderen over het boerenleven. Uit Brits onderzoek blijkt dat 1 op de 3 kinderen nog nooit in het echt een koe heeft horen loeien of een schaap heeft horen blaten. Eén op de 4 kinderen weet niet hoe een baby koe, schaap of varken heet. Eén op de 6 weet niet dat spek van een varken komt. Zo’n 5% van de kinderen denkt dat kaas van een varken komt en aardbeien uit de koelkast komen.

Healthy Eating Week
In de aanloop naar de landelijke Healthy Eating Week, de eerste week van juni, onderzocht de British Nutrition Foundation hoe lagere en middelbare schoolkinderen tegen hun eten aankijken. Meer dan vier op de vijf lagere schoolkinderen gaven aan graag een boerderij te willen bezoeken voor meer informatie over waar hun voedsel vandaan komt, schrijft Western Morning News. Verder blijkt 27% van de lagere schoolkinderen en 8% van de middelbare scholieren nog nooit thuis geholpen te hebben met koken. Van de middelbare scholieren heeft 27% nog nooit zelf iets geteeld. Zeventig procent van de leraren blijkt wel de voorkeur te geven aan producten van Britse bodem. De boerderij is ver weg van de school.

’Bezoek boerderij
Toch schaart Minette Batters, van de National Farmer Union (NFU), in Farmers Weekly zich volmondig achter de Healthy Eating Week van de BNF. "Deze resultaten laten zien dat mensen van alle leeftijden in het onderwijs geïnteresseerd zijn in voedsel en de landbouw. Maar er blijft nog heel veel te doen. Ik geloof hartstochtelijk dat ieder kind in het land er recht op heeft te weten hoe hun voedsel geproduceerd wordt. [..] Voedsel en landbouw maken nu deel uit van het curriculum, dat is cruciaal. [..] Scholen zouden dit op moeten nemen in hun hele aanpak van voedsel en wij zouden schoolcateraars dan ook willen aansporen met ouders te delen waar zij hun voedsel inkopen, en vooral Britse seizoensproducten te gebruiken. Die zijn (in Groot-Brittannië) eenvoudig te herkennen aan het Red Tractor-logo."
Batters nodig onderwijzers van harte uit met hun klas een boerderij te bezoeken. Veel NFU-leden ontvangen graag scholen op hun bedrijf.

Het lijkt erop dat boeren in Engeland hip zijn en er juist helemaal geen probleem is. In boerentaal: de akker ligt klaar om ingezaaid te worden.

Fotocredits: Mead Open Farm, via Facebook
Dit artikel afdrukken