13 apr in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De zuivelsector moet veranderen om zijn bestaansrecht veilig te stellen. Dat zegt CEO Roelof Joosten van FrieslandCampina (RFC) in het FD. Verplichte weidegang ziet hij als onontkoombaar, hoewel ongewenst wat RFC betreft. In gesprek met de krant bespreekt hij de weinig gestructureerde aanpak na het verlaten van de melkquota. Volgens Joosten zullen na een periode van turbulentie nu pijnlijke maatregelen moeten worden doorgevoerd. Het aantal bij zijn coöperatie aangesloten leden zal dalen en er zullen grotere bedrijven komen met meer koeien die voor minder milieuschade moeten zorgen.

De Franse fabrikant Forge de Laguiole mag het gebruik van het woordmerk LAGUIOLE in Europa opeisen voor een hele reeks artikelen. Van tafelgerei tot nagelknippers en kurkentrekkers, maar niet voor producten en diensten die het bedrijf nog nooit maakte of leverde. Dat oordeelde het Hof van Justitie van de EU vorige week. Daarmee komt een eind aan jaren bakkeleien met de bekende messenmaker uit de gelijknamige Zuid-Franse gemeente, schrijft NRC.

De komende vier jaar trekt het kabinet €5 miljoen uit om de zeewierteelt en consumptie van de grond te tillen met het innovatieprogramma 'Seaweed for Food and Feed'. Dat maakte Staatssecretaris Martijn van Dam woensdag bekend bij het binnenhalen van de eerste Scheveningse zeewieroogst, meldt Nu.nl. "Zeewier is de groente van de toekomst", aldus Van Dam. "Lekker en gezond."

Trends als clean eating en andere diëten waarbij hele voedselgroepen uit de voeding geweerd worden, kunnen leiden tot een generatie mensen met een verhoogde kans op osteoporose. Daarvoor waarschuwt de Britse National Osteoporosis Society na onderzoek. Daaruit blijkt dat één op de vijf van de 2.000 ondervraagden een bepaalde periode zuivel uit het voedingspatroon heeft geweerd of nog steeds doet. Daardoor bestaat het risico dat er tekorten ontstaan aan bepaalde nutriënten als dit onvoldoende wordt gecompenseerd vanuit andere voedingsmiddelen. “Als we geen actie ondernemen, gaan we een toekomst tegemoet waar gebroken botten de norm worden”, aldus hoogleraar Voeding Susan Lanham-New.

Dit zou blijken uit de jaarlijkse rapportage van het Hoogheemraadschap van Delfland, meldt het AD. Uit de Waterkwaliteitsrapportage over 2016 blijkt dat er niet minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen (stikstof en fosfaat) in de Westlandse en Delftse sloten zit. Kroos en (blauw)algen tieren welig. In de glastuinbouwgebieden werd vorig jaar van 21 bestrijdingsmiddelen de norm overschreden. Het waterschap, de Westlandse gemeenten en LTO Glaskracht werken nauw samen om het waterbewustzijn en waterbewust ondernemen in de tuinbouw te intensiveren, meldt Nieuwe Oogst.

De Europese voedselautoriteit EFSA presenteert de verzamelrapportage uit over de controleresultaten op residuen van gewasbeschermingsmiddelen in voedingsmiddelen. In 53,3% van 84.000 monsters van 11 in Europa geproduceerde of geïmporteerde voedingsmiddelen (van tarwe tot bananen) was geen spoor (meer) van residuen te vinden, 43.9% van de stalen bevatte residuen die binnen de limieten bleven en 2.8% bevatte ongeoorloofde residuen. Van de biologische producten was 99,3% vrij van residuen. EFSA keek voor het eerst naar het 'combitox'-effect door een inschatting te maken van de blootstelling aan pesticidenresiduen via het eetpatroon, schrijft Vilt. Ook vanuit die invalshoek is het gezondheidsrisico dat Europeanen lopen door pesticidenresiduen erg klein.

Supermarktketen Jumbo heeft een landelijke samenwerkingsovereenkomst getekend met Voedselbanken Nederland. Met deze overeenkomst maakt Jumbo het voor de winkels én distributiecentra makkelijker om zelf een bijdrage te leveren aan het terugdringen van voedselverspilling. Een groot deel van de Jumbowinkels werkte al samen met een van de 167 voedselbanken in Nederland. De doelstelling is dat, waar mogelijk, alle winkels de samenwerking aangaan, meldt FoodHolland.

De Amerikaanse chipsfabrikant Wise Foods stopt te veel lucht in zijn zakken chips. Dat vinden de New Yorkers Sameline Alce en Desiré Nugent, die de chipsfabrikant voor de rechter dagen. Ze voelen zich misleid door de verhouding tussen een derde chips en twee derde lucht in de bolle zakken. Op de sociale media krijgen ze alvast gelijk, laat Foodbeast zien. Als Alce en Nugent de rechtszaak winnen, moet Wise Foods al zijn chips opnieuw verpakken met minder lucht en riskeert het bedrijf bovendien een boete van $1.500 per zak met te veel lucht.

Dat meldt EVMI. De in september 2016 opgerichte Alliantie Voedselonderwijs wil dat voedselonderwijs een structurele plek krijgt in het curriculum van het basisonderwijs. Om dit onder de aandacht te brengen boden Pierre Wind (kok), Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam) en Jorrit Kiewit (directeur Youth Food Movement) alle 150 Kamerleden een tomatenbakje aan.

Dat berekende Greenpeace UK op basis van onder meer omzetcijfers van het frisdrankenconcern. Coca-Cola weigerde eerder informatie te geven over de aantallen niet-recyclebare plastic flessen die het concern produceert. Greenpeace komt uit op 108 tot 128 miljard plastic flessen voor eenmalig gebruik. De Britse tak van Coca-Cola reageert teleurgesteld. Volgens een woordvoerder is Coca-Cola juist een van de weinige levensmiddelenproducenten met 100% recyclebare verpakkingen en denkt het frisdrankenconcern wereldwijd mee hoe afval verminderd en recycling verbeterd kan worden.

Terwijl de strijd tegen kinderobesitas hoog op de agenda van de Britse overheid staat, blijken er in Engeland in de afgelopen 2 jaar ruim 200 speeltuinen te zijn gesloten vanwege de onderhoudskosten. Voor nog 234 andere speeltuinen dreigt ook sluiting. Dat blijkt uit onderzoek van de Association of Play Industries (API). Sinds de crisis is financiering vanuit de gemeenten uitgehold. “Steeds meer kinderen zijn te zwaar en de gezondheidsvoordelen van spelen zijn algemeen bekend. We weten dat financiering moeilijk is, maar het is nu niet de tijd om speeltuinen te sluiten en kinderen speelmogelijkheden af te nemen”, aldus API-voorzitter Mark Hardy.

De Vlaamse minister van dierwelzijn Ben Weyts voerde onlangs een verbod op onverdoofd slachten door. Knack ontdekte dat de Belgische poot van Diyanet, het Turkse overheidsorgaan voor godsdienstzaken, betrokken is bij een rechtszaak tegen het verbod bij het Europees Hof van Justitie. Weyts vindt het "nogal ongewoon" dat een buitenlandse overheid zich "de facto mengt in een binnenlands conflict." De Belgische Staatsveiligheid beschouwt Diyanet als 'de lange arm van Erdogan'.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag