Er is een politieke meerderheid voor verdoofde rituele slacht in Vlaanderen. Dat schrijft De Morgen. Het verbod gaat in vanaf 1 januari 2019, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams parlement. Hij spreekt van een historisch akkoord. Met een stroomstoot wordt een omkeerbare verdoving uitgevoerd. Daarna wordt het dier de keel doorgesneden zodat het verbloedt en doodgaat. De joodse gemeenschap heeft zich nog niet bij deze aanpak van rituele slacht kunnen aansluiten en wil er nog over nadenken. Koshervlees zal óf betrokken worden van buiten Vlaanderen of toch via deze methode worden geslacht.
De Morgen - "Historisch akkoord" over verbod op onverdoofd slachten
Lees ook
-
7
+Vlaanderen werkt aan eigen dierenwelzijnslabel voor vlees 20 mei 2019
-
9
+Vlaanderen voert verrassingsinspecties bij slachthuizen in 19 apr 2019
-
0
+Vlaamse Dierenwelzijnsminister verhoogt budget fors 5 okt 2017
-
1
+Vlamingen kunnen straks daten met huisdier in dierenasiel 4 okt 2017
-
1
+Slachthuis Izegem heeft primeur Vlaams dierenwelzijnsconvenant 27 sep 2017
-
0
+Onverdoofde slacht vanaf 2019 verboden in Vlaanderen 29 jun 2017
- 0 ‘Harde doelstelling reductie voedselverspilling onterecht opgegeven’ 6 apr 2016
- 0 Reëel risico onbedwelmde slacht kippen in Vlaanderen 15 jan 2016
- 0 Vlaanderen richt Raad voor Dierenwelzijn in 29 jun 2015
- 4 Onthoofd dier nog steeds bewust? 15 aug 2013
"De Vlaamse meerderheid is rond met een voorstel van decreet rond onverdoofd slachten. Dat wordt nog voor het reces in het parlement behandeld om een verbod op 1 januari 2019 mogelijk te maken. Aan Waalse kant is het verbod op ritueel slachten van schapen uitgesteld tot na het offerfeest van dat jaar", schrijft De Morgen.
Onderdeel van het decreet is elektrische verdoving van schapen voor het slachten. Dit wordt vanaf 1 januari verplicht. "Beide riten (de joodse en de islamitische) vereisen dat het dier ongeschonden en gezond is op het moment van het slachten en dat het sterft ten gevolge van het bloedverlies. Elektronarcose komt hieraan tegemoet", stelt het decreet vast. "Voor kleine herkauwers staat de techniek volledig op punt en wordt deze reeds in verschillende landen op commerciële schaal toegepast", vervolgt de krant.
Voor runderen is de techniek van omkeerbare bedwelming nog niet voldoende uitgewerkt.