In het boek Silent Spring (Nederlandse titel: Dode Lente) beschreef de Amerikaanse biologe Rachel Carson voor het eerst de nadelige effecten van bestrijdingsmiddelen. Het boek was een scherpe waarschuwing en leidde tot felle discussie over o.a. het gebruik van de insecticide DDT, en droeg bij aan de start van de milieubeweging.

Zestig jaar na het spraakmakende 'Silent Spring' onderzoekt Peter Leendertse samen met onderzoeksjournalist Dirk de Bekker de impact van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. In afleveringen van 45 minuten vertellen diverse partijen, van kweker tot natuurliefhebber, over hun werk en de relatie met bestrijdingsmiddelen. Over wereldwijde bijensterfte, wetenschappers die wijzen op gevaren, boeren die nog niet zonder kunnen, de positie van de industrie, sluipwespen als natuurlijke vriend en tenslotte de prangende vraag: wat doe jij zelf om onze lente te redden? De vorige aflevering beluister je hier.

'In gesprek met de industrie'
Aflevering 4 gaat over de rol van de industrie in de productie en verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen. We spreken met Christy van Beek, die uitlegt hoe Bayer gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelt, wat chemie ons kan brengen en hoe het toelatingsproces daarvan verloopt.



Sprekers aflevering 4:
Christy van Beek is sinds maart 2021 Sustainability Lead bij Bayer Agro Nederland. Oorspronkelijk is Christy bodemkundige. Ze promoveerde bij Alterra, op het onderwerp nutriëntendynamiek in een veenweidepolder bij Leiden. Later werkte ze o.a. als programma coördinator voedselzekerheid, waarvoor ze ook regelmatig naar Ethiopië reisde. De komende jaren wil zij een aanjager zijn van duurzame initiatieven binnen de landbouw. Bayer zet o.a. in op het ontwikkelen van uitgangsmateriaal (veredeling), het ontwikkelen van technologieën zoals beslissingsondersteunende systemen en het ontwikkelen van biologische en synthetische gewasbeschermingsmiddelen.

Christy van Beek


De podcastserie ‘Red de lente’ is een initiatief van Peter Leendertse van CLM Onderzoek en Advies, in samenwerking met onderzoeksjournalist Dirk de Bekker (Handstand Media). De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsoren: de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), Addenda, Triodos Foundation, Natuurmonumenten en Koppert Biological Systems.
Dit artikel afdrukken