Zestig jaar na het spraakmakende 'Silent Spring' onderzoekt Peter Leendertse samen met onderzoeksjournalist Dirk de Bekker de impact van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. In afleveringen van 45 minuten vertellen diverse partijen, van kweker tot natuurliefhebber, over hun werk en de relatie met bestrijdingsmiddelen. Over wereldwijde bijensterfte, wetenschappers die wijzen op gevaren, boeren die nog niet zonder kunnen, de positie van de industrie, sluipwespen als natuurlijke vriend en tenslotte de prangende vraag: wat doe jij zelf om onze lente te redden? De vorige aflevering beluister je hier.
'Ziek van pesticiden'
Aflevering 3 zoomt in op twee actuele gezondheidsonderwerpen die een koppeling hebben met bestrijdingsmiddelen.
Eerst spreekt Dirk de Bekker met Stefanie Buenrostro, die ernstig ziek is geweest, mede door de resistente schimmel Aspergillus fumigatus. En hij spreekt met Parkinson-professor Bas Bloem van Radboud UMC. Bas is zeer actief met diverse onderzoeken naar Parkinson en naar de relatie met bestrijdingsmiddelen. Hij wil dat de bestrijdingsmiddelen die in Europa op de markt zijn alle worden gescreend te beginnen met glyfosaat.
Sprekers aflevering 2:
Stefanie Buenrostro (patiënt) Stefanie studeert commerciële economie aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Zij heeft als patiënte te kampen gehad met zowel leukemie, als met de resistente schimmel Aspergillus fumigatus.
Prof. Dr. Bas Bloem is neuroloog en werkzaam bij het Radboud UMC. Hij is gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten met de ziekte van Parkinson of een vorm van atypisch parkinsonisme. In 2002 zette hij het Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) op. Bovendien ontwikkelde hij ParkinsonNet, een landelijk netwerk voor zorgverleners die zich hebben gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van patiënten met Parkinson.
Peter Leendertse is ecotoxicoloog, teamleider duurzame teelt en adjunct-directeur bij het CLM én initiatiefneme voor de podcastserie ‘Red de Lente ‘. Peter mengt zich regelmatig in Foodlog-discussies over het explosieve onderwerp en nam eerder ook deel aan de Foodlog conferenties ‘Landbouw zonder chemie’.

Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mooie genuanceerde podcast. Vandaag begonnen met deel 1.
Laat alle kanten zien van de voor- en sluipende nadelen van het gebruik van chemische middelen voor ziekten en plagen.
Schokkend ook, hoe producenten van DDT zelfs DDT opaten om anderen te overtuigen dat het een onschuldig middel was.
Het boek is volledig fictie, gebaseerd op aannames. Dit heeft heel veel leed veroorzaakt in de wereld. Bv dat de derde wereld zich niet meer adequaat kon wapenen tegen malaria ivm verbieden van de correcte hoeveelheid ddt.
Het heeft mensen bang gemaakt.
Aan gezet tot handelen ingegeven door angst gebaseerd op fantasie en aannames .
Met de reacties is het ook stil want voor de meeste FLoggers is dit denk ik een ongemakkelijke waarheid als een koe, waarop ze continu als door een wesp gestoken reageren als die ook maar een haartje dreigt te worden gekrenkt door de stikstofkerk.