image

Ligt het aan het eten of aan die ouwe lui? Gokje. Het is het eerste.

Ouderen die gebruikmaken van tafeltje-dek-je maaltijden eten vaak te weinig en krijgen daardoor niet voldoende goede voedingsstoffen binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond waarover de organisatie schrijft in de Gezondheidsgids van maart. Voor het onderzoek werden 203 mensen geïnterviewd met een gemiddelde leeftijd van 82 jaar. Zij blijken ook te zout en te vet te eten. Ook is de inname van vitamine D veel te laag.
De Consumentenbond ondervroeg 77 mannen en 126 vrouwen en nam met hen de verschillende eetmomenten van een doorsnee dag door. Ook vroegen ze welke avondmaaltijden de deelnemers in een bepaalde week hadden gebruikt. De deelnemers blijken gemiddeld te weinig te eten, waardoor er ook een vitaminetekort ontstaat.

Voor diëtiste Karin Kouwenoord, de voorzitter van het Netwerk Diëtisten Verpleeg- en Verzorgingshuizen, zijn de resultaten niet verrassend. Het is wel bekend dat mensen steeds iets minder en ook minder gezond gaan eten als ze ouder worden. Bij veel mensen neemt de eetlust en smaak af, al dan niet als gevolg van een ziekte. Ook gebitsproblemen kunnen er voor zorgen dat mensen bijvoorbeeld minder vlees en fruit gaan eten.


bron: Gezondgids maart met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken