De Utrechtse afdeling van de Youth Food Movement verzorgt, naar eigen zeggen, een Lekker, puur, eerlijk en lokaal Schoolontbijt in Utrecht op vrijdag 16/05/2014.

Het persbericht over dit alternatieve Nationaal Schoolontbijt zegt er het volgende over:

Kritiek op schoolontbijtjes
Gezond ontbijten voor kinderen, wat is dit eigenlijk precies? Over deze vraag is veel te doen de afgelopen tijd. In november leverde Foodwatch kritiek op het Nationaal Schoolontbijt; het is een podium geworden van grote voedselbedrijven die jonge kinderen bestoken met slimme marketingtechnieken. Merken als Venz, ERU, Blue Band en Appelsientje sieren de schoolontbijttafels. Vers fruit en groente ontbreken.

Het YFM Utrecht Regionaal Schoolontbijt: good, clean, fair & healthy
De Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. De denkwijze van de YFM is gebaseerd op de principes van Slow Food: good, clean en fair voedsel. Op vrijdag 16 mei is het Food Revolution Day, een initiatief van Jamie Oliver om het belang van goed eten en een betere voedseleducatie wereldwijd onder de aandacht te brengen. Dit jaar is het thema: Let’s get kids involved in Food! In navolging van Jamie, en als reactie op de kritiek op het Nationaal Schoolontbijt organiseert de Youth Food Movement Utrecht (YFM Utrecht) op vier basisscholen (170 leerlingen) een lekker, puur, eerlijk en lokaal schoolontbijt.

Programma vrijdag 16/05/2014
08.30 uur Welkom leerlingen door YFM Utrecht
08.45 uur Start ontbijt en mogelijkheid voor leerlingen om smoothies te maken
10.00 uur Start educatieve deel met onder andere een informatieve quiz over gezond eten
10.30 uur Einde programma

De scholen
Shri Krishna School- De Meern, Utrecht (toestemming voor foto’s)
Basisschool De Pijlstaart- Pijlsweerd, Utrecht (toestemming voor foto’s)
Professor Fritz Redl School- De Uithof, Utrecht
SBO Het Keerpunt- Zuilen, Utrecht (toestemming voor foto's)

Recepten & sponsoren
De receptuur voor dit alternatieve ontbijt is, aan de hand van advies van diëtisten, ontwikkeld door Francesca van Berk van de foodblog Francesca Kookt! De producten worden gesponsord door lokale, biologische of fairtrade producenten.
Met dit initiatief wil YFM Utrecht een alternatief schoolontbijt bieden waar samen eten, vers, lokaal, eerlijk en biologisch centraal staat. Wij hopen dat er na deze eerste editie meer zullen volgen!
Dit artikel afdrukken