Website Happynews schrijft:

Na de universiteit Tilburg ligt nu ook Wageningen University and Research Centre (WUR) onder vuur. De WUR fungeert als reclamebureau voor de zuivelindustrie, zegt stichting Wakker Dier. In de uitzending van EenVandaag maakt Wakker Dier bekent een proefproces te starten tegen de WUR bij de Reclame Code Commissie.
Basis voor de klacht is een persbericht van de WUR waarin ze stellen dat ‘ Melk goed is tegen hart- en vaatziekten -Joris Driepinter had toch gelijk’. ‘Dit is misleiding en feitelijk onjuist’, zegt stichting Wakker Dier.
Het wordt nog delicater als blijkt dat het persbericht is opgesteld om aandacht te trekken voor een onderzoek dat betaald is door de zuivelindustrie.
Dit persbericht is door verschillende media een op een overgenomen zonder enige nuancering, met alle eventuele gezondheidsrisico’s ten gevolg.


Wakker Dier onderzocht verschillende voedingsclaims en de rol van de Wageningse Universiteit bij hun onderbouwing. De resultaten werden vastgelegd in een rapport dat zal dienen als basis voor een proefproces bij de Reclame Code Commissie. Het rapport onderzocht cases in vlees, zuivel en eieren. Plantaardige cases ontbreken, hoewel de universiteit ook daar onderzoek voor doet ten behoeve van belanghebbende opdrachtgevers.

Martijn Katan, professor emeritus in de voedlingsleer (VU, zie foto), verklaarde gisteravond in EenVandaag dat dergelijke onderzoeken 'rampzalig zijn voor de reputatie' van de WUR.

Hangende dit proefproces van Wakker Dier, wacht de oud-voorzitter van dezelfde organisatie, professor Roos Vonk (Radboud Universiteit Nijmegen) op de resultaten van een onderzoek naar haar aandeel in de onderzoeks- en publicatiefraude rond universitair onderzoek dat de consumptie van vlees in een negatief psychologisch daglicht moest stellen.
Dit artikel afdrukken