Je kunt zien of insecten een plant lekker vinden aan zijn gedrag. Blijft het insect er graag op zitten of gaat het graag naar bepaalde onderdelen, dan moet de plant tegen zo'n belager worden beschermd. Die gedachte vormde het uitgangspunt voor een nieuwe methode om te bepalen tegen welke insecten planten niet resistent zijn.

Filmpje maken
Onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI) van de WUR heeft een filmmethode ontwikkeld die bijhoudt welke weg een insect zich over een plant baant. De gangen van het beestje worden gevolgd. Vastgelegd wordt hoelang het blijft zitten.

PRI denkt daarmee de resistentie van een plant tegen het geteste insect te kunnen vaststellen. Onderzoeker Maarten Jongsma zegt tegen Boerderij: "Dit biedt de mogelijkheid om grote hoeveelheden planten te screenen op resistenties tegen plaaginsecten. Het vernieuwende is dat we daarbij kijken naar het directe gedrag van het insect. We hoeven dus niet te wachten op het optreden van schade aan de plant of op de reproductie van het betreffende insect. Binnen een paar uur weet je welke planten het minst aantrekkelijk zijn voor plaaginsecten."

De nieuwe methode zou volgens planning over drie jaar marktrijp moeten zijn.
Dit artikel afdrukken