FlashInsecten tot vlees koken
Te veel vlees eten kost te veel landbouwgrond en dat schaadt de planeet. Een minder belastende bron van eiwitten zijn insecten. Daar is minder land voor nodig, ze kunnen afvalstromen verwerken, stoten minder CO2 en leveren volwaardige eiwitten. Eet dus regelmatig een worm in plaats van een worstje. Alleen, wij - westerlingen - lusten ze niet.
Niet getreurd, dachten onderzoekers van de Zuid Koreaanse Wonkwang Universiteit, dan proberen we toch of we insecten op vlees kunnen laten lijken? Dat kan door ze ernaar te laten ruiken. En dat blijkt een kwestie van de juiste bereidingswijze kiezen. Gestoomde meelwormen ruiken naar mais, gefrituurde naar garnaal en als je meelwormen verhit met suikers (jaja, Maillard) karamelliseren de eiwitten en suikers tot een reeks van vleesachtige en hartige aroma's.
De onderzoekers hebben dan ook de goede hoop dat - als insecten net zo smaken als het vlees dat ze vervangen - ook wij massaal aan de insecten gaan.