image

In Nederland geldt vet nog altijd als slecht. Je moet dan wel meervoudig onverzadigde vetzuren binnenkrijgen, maar het beste is toch mager eten. Dat zegt de dokter en dat vertellen ook het Voedingscentrum, de Hartstichting en Unilever's margarine-divisie.
Daarom is zelfs halfvolle melk niet goed. Je moet magere nemen. Je kunt beter Knorr Vie nemen dan zalm. Groenten en fruit zijn immers het summum.

Over vet brandde hier vorig jaar een forse strijd los rond Becel, het product dat de strijd aangaat met cholesterol dankzij omega-6, beter bekend als linolzuur.

Omega-6 is door zijn alomtegenwoordigheid in onze voeding (we krijgen ongemerkt ladingen mais- en zonnebloemolie binnen; beide producten zijn rijk aan omega-6) een probleem. Het zorgt er nl. voor dat we geen omega-3 meer kunnen opnemen. Dat is de reden voor allerlei ontstekingsziektes en zelfs hart- en vaatziekten. Slecht idee dus om het op te nemen in een margarine. Al helemaal omdat die zegt goed te zijn voor hart en bloedvaten, maar nou juist het tegendeel tot effect heeft omdat we al te veel omega -6 binnenkrijgen.

Afgelopen week kwam de doorgaans uiterst serieuze krant Le Monde met een interview rond het werk van de zeer gerespecteerde Franse arts Michel de Lorgeril (van het Centre National des Recherches Scientifiques, een zeer gerespecteerd Frans instituut). Deze wetenschapper veegt de vloer aan met de vetten-benadering zoals we die ook in Nederland kennen, nl. gerelateerd aan het cholesterolniveau. In het artikel valt te lezen dat het Franse overheidsapparaat al langer een eind wil maken aan de Don Quichotte-achtige strijd tegen een hoog cholesterolgehalte. Maar liefst 40% van de cholesterolverlagers zou ten onrechte worden voorschreven met het oog op de voorgeschreden kennis van de wetenschap.

De Lorgeril heeft er een provocerend boek over geschreven: Zeg tegen je dokter dat een hoog cholesterolgehalte niet gevaarlijk is (Dites à votre médecin que le cholestérol est innocent, il vous soignera sans médicament).

In Nederland blijft de discussie op slot.

Het toeval wil dat de anglo-amerikaanse op de voedingsindustrie gerichte site foodnavigator.com komt met onderzoeksresultaten die ook al in de richting van De Lorgeril's 'provocatie' duiden: vetten zijn best, het gaat om het type vetten en hun verhouding.

Het lijkt erop dat de conclusie gaat luiden dat vet prima is, zelfs verzadigd (dat remt nl. de eetlust), als je maar veel omega-3 binnenkrijgt. Transvetten blijven uiteraard fout.

In de Nederlandse pers blijft het onderwerp dood. Een poging van TROS Radar om het onderwerp aan te zwengelen leidde tot enig gekrakeel en viel daarna weer morsdood. Toch gek, want in het buitenland zwelt het geluid nu dus ook in officiële kringen aan

Is dat een belangrijke misser? Jazeker: de 'de-vervuiler-betaalt'-gezondheidswetgeving van Nederland waarvoor minister Klink nu de eerste stappen zet, zou er wel eens door kunnen blijven steken in een onterecht antivetgedrocht. Nog afgezien van wat artsen hun patienten dagelijks vertellen en de 40% medicijnen die zij wetenschappelijk gezien kennelijk onterecht voorschrijven. En al helemaal afgezien van de door verzekeraars vergoede Becel Pro-Active.

Geintje: het plaatje hierboven hoort er niet bij. Van vet word je niet vet - het verteert traag en zorgt dus eerder dat je minder eet. Van suiker word je dat wel. Het zit bijna overal in, sinds we het vet uit ons eten zijn gaan bannen. Bovendien eten we er veel van omdat ons eten niet meer verzadigt.
Da's nou een aardige paradox - als het niet allemaal best ernstig zou zijn ;-)
Dit artikel afdrukken