Spits verwijst vandaag naar een onderzoek van het Deense National Institute of Public Health in Kopenhagen. De resultaten zijn te vinden (en downloaden) op de website van het British Medical Journal. De kern van het verhaal: wijndrinkers eten gezonder dan bierdrinkers. Hoe komt dat?
Het Deense onderzoek is gebaseerd op maar liefst 3,5 miljoen aankopen in 98 supermarkten. Hieruit kwam naar voren dat mensen die allleen wijn kopen - en dus waarschijnlijk ook alleen wijn drinken - óók meer groenten en fruit, gevogelte en light producten kopen.
De bierkopers kiezen daarentegen vaker kant-en-klaar maaltijden, suiker, chips en varkensvlees. Eerder al bleek uit onderzoeken in de Verenigde Staten, Denemarken en Frankrijk dat wijndrinkers beter eten.

We weten inmiddels dat de drie (voor een man) en twee (voor een vrouw) glazen wijn per dag een goede basis is voor een gezond leven. Wetenschappers onderschrijven dit vanwege de positieve invloed van wijn op hart- en vaatproblemen en de kankerremmende werking van de anti-oxidanten in met name rode wijn. De discriminatie in het aantal glazen tussen mannen zit hoofdzakelijk in de verschillende vet/water verhouding tussen mannen en vrouwen. Een mannelijk lichaam verdunt de alcohol beter dan een vrouw omdat het meer water bevat.

Maar waarom kopen wijndrinkers ook voor de rest 'beter eten'? Komt het omdat de positieve effecten van wijn? Of juist het (vaak hogere) opleidingsniveau van wijndrinkers, hun lifestyle en de eetgewoonten die daaruit voortvloeien.

Het laatste ligt meer voor de hand. Is wijn dan toch een beetje elitair en bier volks? Immers, in ons rijke en weldoorvoede Westen blijkt het ongezonde eten en leven vooral in de lagere sociale klassen te zitten.
In dat geval is het een goed teken dat de afgelopen jaren steeds meer mensen wijn zijn gaan drinken!


bron: Spits
Dit artikel afdrukken