In opdracht van de Europese Commissie zette Euractiv op een rijtje hoe het staat met de verschillende oorsprongsbeschermingen in Europa.

De EU onderscheidt 3 kwaliteitschema's om consumenten te beschermen tegen voedselvervalsing, regionale specialiteiten te waarborgen en het gebruik van traditionele bereidingswijzen te promoten. Onder de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) vallen 626 Europese voedingsmiddelen. De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) telt inmiddels 720 geregistreerde voedingsproducten. De Gegarandeerde Traditionele Specialiteit GTST) telt 56 registraties.

70% in Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland
Zuid-Europese landen blijken het meeste werk gemaakt te hebben van het vastleggen van hun kwaliteitsproducten onder de Europese labels. Italië (293 producten), Frankrijk (242), Spanje (194), Portugal (138) en Griekenland (104) zijn samen goed voor 70% van alle registraties. Estland en Malta hebben niet één product Europees vastgelegd.

EU oorsprongsbescherming infographic


Nederland heeft in totaal 14 Europees beschermde producten. Kazen, twee aardappelsoorten, Brabantse wal-asperges en de Westlandse druif zijn Europees erkend en leveren Nederland 6 BOB's, 5 BGA's en 3 GTS's op. Onder de traditionele specialiteiten vallen boerenkaas, maatjesharing en basterdsuiker.

Nog geen miljoen voor beschermde groenten en fruit
Het meest bekend en gekocht zijn wijnen en (sterke) drank met een oorsprongsbescherming. Die beschermingen zorgen dan ook voor de meeste omzet. In 2014, meldt Euractiv, gaven Europese consumenten in totaal €48 miljard uit aan de geregistreerde kwaliteitsproducten. Van al die euro's ging ruim €25,4 miljard (53%) op aan wijn, €6,4 miljard (13,3%) aan sterke drank en €2,2 miljard (4,6%) aan bier. Aan kazen met een oorsprongsbescherming ging voor €6,1 miljard (12,7%) over de toonbank. Vlees en vleeswaren brachten €3,6 miljard (7,6%) op. Beschermde fruitsoorten, groenten en graanproducten leverden slechts €816 miljoen (1,7%) op.
Dit artikel afdrukken