Britse wetenschappers (University of Cambridge) namen de eet- een kookgewoonten van 1.319 deelnemers in de Seattle Obesity Study (2008-2009) onder de loep. Ze focusten op degenen die verantwoordelijk waren voor het eten in huis en deelden ze in in groepen die minder dan 1 uur, tussen 1 à 2 uur of meer dan 2 uur per dag aan het eten besteedden.
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 'tijd' wel eens het belangrijkste ingrediënt zou kunnen zijn voor een gezond dieet. Maar of het de factor tijd is die zorgt dat mensen gezonder eten en koken, of het feit dat gezonder koken en eten meer tijd kost, blijft nog onduidelijk.

Thuiskokers eten meer groenten en fruit en zijn goedkoper uit
Onderzoeksleider Pablo Monsivais zegt op Reuters: "Een van de dingen die we maten was hoeveel tijd mensen besteedden aan het klaarmaken van eten - koken, opruimen - de dingen die bij het bereiden van een maaltijd horen". Daar was nog niet vaak onderzoek naar gedaan.
Uit de uitkomsten bleek dat de deelnemers die de meeste tijd in de keuken doorbrachten blanke, jongere getrouwde vrouwen waren. Dat was ook de groep met de grootste gezinnen, het hoogste gezinsinkomen en minder vaak een baan buitenshuis. Maar er kwam ook uit dat degenen die de meeste tijd aan het eten besteedden wekelijk minstens 8 porties fruit en 13 porties groenten aten. Degenen die de minste tijd in de keuken doorbrachten - niet toevallig ook degenen die het vaakst buiten de deur aten - kwamen maar aan 6 stuks fruit en nog geen 11 porties groenten per week. De zelfkokers gaven ook nog eens 7 dollar per week per gezinslid aan eten uit.

De verborgen kosten van gezonder eten: tijd
Monsivais stelt dat mensen zich er van bewust zouden moeten zijn dat als ze de intentie hebben gezonder te gaan eten, daar wel eens een tijdsinvestering tegenover zou kunnen staan. Zijn onderzoek bewijst overigens niet dat meer tijd aan het klaarmaken van eten besteden automatisch leidt tot een gezonder voedingspatroon. Het is namelijk net zo goed mogelijk dat mensen die gezonder eten het gewoon leuk vinden meer tijd aan hun eten te besteden.
Maar, als tijd wel een kritisch ingrediënt blijkt voor gezonder eten, dan zouden voorlichtingsprogramma's (en televisiekoks) die gezonder eten promoten daar rekening mee moeten houden. In programma's zouden de werkelijke (tijds)kosten voor gezonder eten realistischer voorgesteld moeten worden.

Planning. lijstjes, opruimen en de diepvries
Op Reuters geeft voedingskundige Lori Rosenthal (voedingskundige aan het Montefiore Medical Center, New York City) nog een aantal tips naar aanleiding van de bevindingen. De hoofdlijnen: plan je weekmenu, maak een boodschappenlijstje, verwerk je verse aankopen meteen (schoonmaken, snijden, bewaren), en kook teveel, zodat je altijd een voorraadje gezond, zelfgemaakte diepvriesmaaltijden hebt.

Het onderzoek is verschenen in the American Journal of Preventive Medicine.

Fotocredits: Justin Taylor
Dit artikel afdrukken