De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 'tijd' wel eens het belangrijkste ingrediënt zou kunnen zijn voor een gezond dieet. Maar of het de factor tijd is die zorgt dat mensen gezonder eten en koken, of het feit dat gezonder koken en eten meer tijd kost, blijft nog onduidelijk.
Thuiskokers eten meer groenten en fruit en zijn goedkoper uit
Onderzoeksleider Pablo Monsivais zegt op Reuters: "Een van de dingen die we maten was hoeveel tijd mensen besteedden aan het klaarmaken van eten - koken, opruimen - de dingen die bij het bereiden van een maaltijd horen". Daar was nog niet vaak onderzoek naar gedaan.
Uit de uitkomsten bleek dat de deelnemers die de meeste tijd in de keuken doorbrachten blanke, jongere getrouwde vrouwen waren. Dat was ook de groep met de grootste gezinnen, het hoogste gezinsinkomen en minder vaak een baan buitenshuis. Maar er kwam ook uit dat degenen die de meeste tijd aan het eten besteedden wekelijk minstens 8 porties fruit en 13 porties groenten aten. Degenen die de minste tijd in de keuken doorbrachten - niet toevallig ook degenen die het vaakst buiten de deur aten - kwamen maar aan 6 stuks fruit en nog geen 11 porties groenten per week. De zelfkokers gaven ook nog eens 7 dollar per week per gezinslid aan eten uit.
De verborgen kosten van gezonder eten: tijd
Monsivais stelt dat mensen zich er van bewust zouden moeten zijn dat als ze de intentie hebben gezonder te gaan eten, daar wel eens een tijdsinvestering tegenover zou kunnen staan. Zijn onderzoek bewijst overigens niet dat meer tijd aan het klaarmaken van eten besteden automatisch leidt tot een gezonder voedingspatroon. Het is namelijk net zo goed mogelijk dat mensen die gezonder eten het gewoon leuk vinden meer tijd aan hun eten te besteden.
Maar, als tijd wel een kritisch ingrediënt blijkt voor gezonder eten, dan zouden voorlichtingsprogramma's (en televisiekoks) die gezonder eten promoten daar rekening mee moeten houden. In programma's zouden de werkelijke (tijds)kosten voor gezonder eten realistischer voorgesteld moeten worden.
Planning. lijstjes, opruimen en de diepvries
Op Reuters geeft voedingskundige Lori Rosenthal (voedingskundige aan het Montefiore Medical Center, New York City) nog een aantal tips naar aanleiding van de bevindingen. De hoofdlijnen: plan je weekmenu, maak een boodschappenlijstje, verwerk je verse aankopen meteen (schoonmaken, snijden, bewaren), en kook teveel, zodat je altijd een voorraadje gezond, zelfgemaakte diepvriesmaaltijden hebt.
Het onderzoek is verschenen in the American Journal of Preventive Medicine.
Fotocredits: Justin Taylor
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Huisgemaakte friet met zelfgemaakte mayo en een vette hamburger braden. Dat kost wel wat tijd.
Wat een vage studie: dit is de conclusie: The findings indicate that time might be an essential ingredient in the production of healthier eating habits among adults. Further research should investigate the determinants of spending time on food preparation.
Zo ken ik er nog wel een paar verzinnen..... Open doors are a significant part of many studies. More research is needed to specify the variety in doors.
Wordt nooit genoemd idd Theo, het heeft alleen geen zin als het om een zak chips gaat, je moet nog steeds voor het juiste kiezen, LOL!!
“Goed kauwe dat alles gelijkmatig in je bloed kom”. Zeer belangrijk maar wordt nooit genoemd.
""En thuiskokers zijn goedkoper uit dan zij die naar een restaurant gaan? Nou, moet ik van dat onderzoeksresultaat paf staan? "'
Vergeleken met reataurants ben je wel goedkoper uit als je alles zelf klaarmaakt, maar sinds ik meer groente en fruit ben gaan eten ipv brood met beleg en fabrieksvoer, geef ik wel meer uit aan mijn eten, dat is niet goedkoop. Zelfs doordat de prijzen omlaag zijn vanwege overschotten en Poetin onze peren niet meer 'lust' merk ik er niks van in mijn knip.
Ook weer zo'n flutboek dat om de hete brei op grote afstand heen draait. Dus waarvan weinig concreet resultaat te verwachten valt. De lezers van dat boek zijn volgend jaar gemiddeld een x aantal kilo's lichter? (Gesteld dat die -niet onwaarschijnlijk overigens- thans gemiddeld te zwaar zijn). Het boek heeft het niveau als dat -stel ik me voor- van een leerboek op de huishoudschool. Natuurlijk moet ik -tsjonge wat een tip- plannen als ik het (kook)huishouden doe; aan welke bezigheid komt een zekere planning, en een ordening, niet te pas?
En thuiskokers zijn goedkoper uit dan zij die naar een restaurant gaan? Nou, moet ik van dat onderzoeksresultaat paf staan?
Wat natuurlijk nodig is, maar nergens wordt vermeld, is een zekere kennis van de voedingswetenschap. Die kennis is zoek, ook -moet ik vrezen- in restaurants, en daar en overal allang vervangen door kennis over 'hoe verdien ik het meest aan mijn beroepsmatige bezigheid'. De kok (meestal een kokkin) thuis doet er goed aan zich een zekere (liefst ruime) mate van voedingswetenschap eigen te maken en die kennis te steken in het bereiden (hoeft niet altijd het koken te zijn) van voedsel en daarmee de kok (meestal geen kokkin) in het restaurant de loef af te steken.. Maar juist de bereikbaarheid van kennis over voeding is met alle desinformatie van tegenwoordig moeilijk; afin 'Foodlog' is er ook nog. O ja, en wat is de 'impactfactor' van "the American Journal of Preventive Medicine" eigenlijk? Van "Nature' en 'Science' is die hoog, maar van dit tijdschrift?