Tijdens de coronapandemie met lockdowns en thuiswerken als gevolg brachten we meer tijd door in de keuken en kookten we meer met verse ingrediënten. Dat ontdekte Isabelle Cuykx van de Universiteit Antwerpen.

Ze deed onderzoek naar kook- en eetgewoontes tijdens de eerste golf van de coronacrisis. Bijna 20.000 thuiskoks uit 38 verschillende landen vulden de CoronaCookingSurvey in. De online ênquete gaf inzicht in de invloed van de lockdown op ons kookgedrag, van het maken van een boodschappenlijstje tot aan het plezier in koken.

Verrassend is dat vooral magnetronkoks hun kookvaardigheden sterk hebben verbeterd en ontdekten dat er méér is dan een diepvriespizza. Dat bracht de keukenkluns dichter bij de keukenprins(es).

Dat we betere koks werden, betekent niet per se dat we ook gezonder zijn gaan eten. Ondanks het toegenomen gebruik van verse ingrediënten in de keuken aten we minder groenten en fruit. Cuykx: "Ondanks dat hobbychefs en de alledaagse koks voor de pandemie het gezondst leken te eten, rapporteerden ze tijdens Covid-19 dat ze minder fruit en groenten aten en meer in de koekenkast zaten." Ook in Nederland kozen we tijdens de coronapandemie voor gemaksvoedsel, zoals vleesvervangers en vegetarisch eten. De verkoopcijfers van chocola lieten juist een opvallende daling zien.

De hobbychefs, de 'beste' koks die het liefst in de keuken staan en aandacht besteden aan duurzaam en gezond eten, zondigden het vaakst. Dat juist deze groep vaker naar snacks greep is in tegenstrijd met hun normaal gesproken gezonde eetgewoontes. Onderzoeker en zelfbenoemde hobbychef Isabelle Cuykx acht stress, leidend tot troosteten, een mogelijke verklaring.

Gezond of niet, de zelfredzaamheid van thuiskoks is gegroeid. Het tijdrovende aspect van koken heeft plaatsgemaakt voor ontspanning, plezier en creativiteit achter het fornuis. Bovendien gooien we minder eten weg doordat we restjes verwerken in nieuwe gerechten. Dat is winst dankzij corona.

Dit artikel afdrukken