Dat zou blijken uit een kleinschalig onderzoek door een team wetenschappers van het Institute of Human Nutrition van het Columbia University Medical Center in New York.

Eten met veel verzadigde vetten en weinig vezels lijkt tot minder lange periodes van diepe slaap te leiden. Ook zorgt eten met relatief veel suiker voor meer slaaponderbrekingen.

De onderzoekers lieten 26 proefpersonen, 13 mannen en 13 vrouwen met een normaal gewicht, 5 nachten doorbrengen in een slaaplaboratorium. De proefpersonen lagen iedere nacht van 22.00 tot 07.00 uur in bed. Van die tijd sliepen ze gemiddeld 7 uur en 35 minuten.

Gecontroleerd dieet
Gedurende de eerste vier dagen van het onderzoek kregen de proefpersonen maaltijden voorgezet die door een voedingsdeskundige waren klaargemaakt, met weinig verzadigde vetten en veel eiwitten. De vijfde en laatste dag mochten ze eten wat ze wilden. Over het algemeen was de eigen keus vetter en suikerrijker dan de maaltijden van de eerste dagen. Ook kozen de deelnemers voor minder vezelrijke producten. Dat had gevolgen voor hun slaap.

Als dat waar is, is dat een belangrijke bevinding omdat onze fysieke en mentale energieniveaus zich herstellen tijdens de diepe slaap
Slechter slapen
Tot verrassing van de onderzoekers bleken de proefpersonen er de laatste nacht langer over te doen om in slaap te vallen. Lukte dat de eerste nachten na gemiddeld 17 minuten, na een dag met eten naar believen duurde het 29 minuten.De onderzoekers menen een verband te hebben ontdekt tussen een hogere consumptie van verzadigde vetten en minder lange periodes van diepe slaap. Als dat waar is, is dat een belangrijke bevinding omdat onze fysieke en mentale energieniveaus zich herstellen tijdens de diepe slaap.

Meer vezelrijk eten en een langere diepe slaap bleken samen op te gaan. De onderzoekers zien ook een verband tussen de grotere hoeveelheid suiker die de proefpersonen tijdens hun dag van eten naar keuze binnenkregen en meer slaaponderbrekingen.

Onderzoeksleider Marie-Pierre St-Onge denkt, op grond van deze bevindingen, dat de 45% van de Amerikaanse bevolking die met slaapproblemen kampt, baat zou kunnen hebben bij een gezonder dieet. Vanwege de kleine onderzoeksgroep geeft ze onmiddellijk toe dat meer onderzoek nodig is om daar met zekerheid uitspraken over te kunnen doen.

Het onderzoek is verschenen in het Journal of Clinical Sleep Medicine.

Fotocredits: 'Allot occurs when you sleep', uitsnede, Taz
Dit artikel afdrukken