Hoe komt het dat consumenten amper op de hoogte zijn van ALDI’s duurzaamheidsmaatregelen? “Voor ons is zorgvuldig omgaan met natuurlijke bronnen zo vanzelfsprekend dat we nooit van de daken geschreeuwd hebben wat we op dat vlak allemaal doen,” zegt Nadie Winde van ALDI Nederland in Duurzaam Bedrijfsleven.

Vlees naar de voedselbank
ALDI voorziet een deel van de producten van een zogenaamde ‘weggooiwijzer’. Dat is een icoontje dat consumenten informeert hoe ze de lege verpakking kunnen scheiden. Plastic boodschappentassen gaan dit jaar nog in de ban. De nieuwe boodschappentassen zijn voor 80% gerecycled en opnieuw recyclebaar. De discounter gaat naast plasticvervuiling ook voedselverspilling tegen door kortingsstickers te plakken op producten die de houdbaarheidsdatum naderen. Daarnaast werkt ALDI samen met Voedselbanken Nederland. ALDI is naar eigen zeggen een van de weinige supermarkten die ook vlees doneert.

Eigen stroom en een beetje Europese wind
ALDI is ook achter de schermen aan het verduurzamen. De belangrijkste twee uitgangspunten van het klimaatbeleid zijn maatregelen treffen om energie, koudemiddelen en brandstof te besparen en toenemend gebruik te maken van stroom uit hernieuwbare energiebronnen. Om het gebruik van verlichting terug te dringen, kiest de discounter voor grote raampartijen die natuurlijk licht doorlaten en LED-verlichting die bovendien werkt op bewegingssensoren. Ook wekken ALDI-winkels in toenemende mate eigen zonnestroom op de daken op. “Helaas gebruiken we nog altijd meer stroom dan we zelf produceren,” zegt Winde. Voor elektriciteit die niet zelf wordt opgewekt, kiest de discounter voor 100% groene stroom van Europese wind.

Propaan in de vriezer, 40% zuiniger
Momenteel zijn lekkages van de koudemiddelen in de koelingen en diepvriezers verantwoordelijk voor zo’n 17% van de totale CO2-uitstoot. Volgens Winde is dat "een probleem waar elke supermarktketen mee kampt." Als oplossing koos ALDI voor propaan als vervangend koudemiddel in vriezers, waardoor de nieuwe vriezers tot 40% energiezuiniger zijn. Daarnaast zijn ALDI-winkels dankzij het nieuwe monitoringsysteem MobiLec nu direct op de hoogte van lekkages, wat ook resulteert in minder CO2-uitstoot. En om het gasverbruik te verminderen wordt warmte die vrijkomt bij koeling via een warmteterugwinsysteem hergebruikt voor verwarming van de panden.

Dit artikel afdrukken