Daar is een eenvoudig traditioneel antwoord op. Wat de boer produceert is handel, en dat eet je zelf niet op. Maar is dat nog van deze tijd? En hoe zit dat met het vertrouwen van de consument in de boeren?
Rondvraag onder de boeren: vooral de oudere generatie bekende frikandellen en kroketten te eten in plaats van het zelf geproduceerde vlees.
Er lezen hier veel boeren en consumenten mee. Hoe zit dat? Eet de boer zijn eigen product niet, of is dat vooral iets van de vleesproducerende boer? En wat vindt de consument? Vertrouw je boeren die hun eigen product niet eten minder dan degene die dat wel doet?
ps: het plaatje van deze 'moderne' thuisslacht vond ik op internet, ik hoop dat ik het hier een mag lenen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Berrie Klein Swormink
Dankjewel. Hoe raar toch, dat binnen Europa nog zulke verschillen kunnen bestaan. Hier in Andalucia is thuisslacht absoluut verboden, maar kan je wel een 'vergunning' kopen om geslacht vlees te transporteren... wat in de regel geïnterpreteerd wordt als zijnde ook een vergunning voor de thuisslacht, die hier op het platteland nog volop beoefend wordt. En niet met slachtpistool helaas, wij zijn in de wijde omgeving de enigen die zo de geiten en varkens slachten. Morgen oogsten we weer een Iberico varken, dus volop matanza hier aankomend weekend en weer voor zowat een jaar superlekker vlees en worsten!
Ook wij eten graag uit eigen kwekerij verser kan niet! En afgelopen zondag zag ik dat Gijsbert (ja ook ik kijk bzv) de beste koe graag zelf at.Verder herken ik mezelf in het verhaal van Klaartje wij zijn trots op ons product!
Berrie Klein Swormink@
Erg bedankt. Gaat hier in het landje rond. Waardevolle tip.
@Guillaume. Je schrijft dat het nu verboden is om thuis een varken te slachten. Dat is onjuist. De regelgeving is op dit punt juist enigzins versoepeld.
Ik plaats een stukje tekst uit tijdschrift Boerenvee, het vakblad voor de (hobby)boer. Zie ook www.boerenvee.nl
Slachten en de wet
Wat maar weinig mensen weten is dat behalve pluim- en kleinvee als kip, duif, kalkoen, gans en konijn tegenwoordig ook varken, schaap en geit weer thuis geslacht mogen worden. Enkele jaren geleden is de wet versoepeld. Wel zegt de wetgever middels het ‘Besluit doden van dieren’ het één en ander over de manier waarop er geslacht moet worden.
Zo staat er onder andere dat schapen, geiten en varkens eerst door middel van een zogenaamd schietmasker verdoofd moeten zijn, voordat ze de dodelijke halssnede toegebracht mogen krijgen. De volledige regelgeving is terug te vinden op
www.st-ab.nl/wettennr02/0095-008_Besluit_doden_van_dieren.htm
Voor het ritueel doden van dieren zijn aparte regels opgesteld, die terug te lezen zijn op
www.st-ab.nl/wettennr02/0095-015_Besluit_ritueel_slachten.htm
Paarden en runderen mogen, net als voorheen, alleen geslacht worden in een voor het doden goedgekeurde inrichting, oftewel het slachthuis.
Wij hebben varkens, akkerbouw en biogas. Wij laten twee keer per jaar een varken slachten. Het varken delen we met de familie. Zij eten mee. In het voorjaar maken we van het varken dunne lapjes die geschikt zijn voor de barbecue. En in het najaar maken we meer worst. Verder maken we hamburgers. Soms laten we de ham roken. Of drogen we de worst.
Soms verkopen we een half varken. Niet zo vaak, want zoals Paul Jansen al zegt zijn de kosten best hoog en je moet wel een diepvries hebben.
Wij hebben het geluk dat er bij ons in de buurt nog een klein slachthuis is die nog varkens van boeren en particulieren slacht.
Meestal geven we met kerst onze klanten een stukje gedroogde ham.
Thuis hebben we een moestuin. Omdat er niets boven een kropje sla uit eigen tuin gaat. Ook worteltjes en sperciebonen zijn erg lekker. Ik doe ze ook in de diepvries.
Verder hebben we hier een hele serie fruitbomen: kers, appel, pruim, peer. Ook een walnoot. Hiervan maak ik limonade en jam, appelmoes en appelsap. Wel veel werk, maar ik vind het leuk en ook lekker.
Daarnaast hebben we nog verschillende andere vruchten in de tuin: frambozen die van de zomer tot de herfst dragen, aardbeien, rode, witte en zwarte bessen.
De warmte die vrij komt bij het maken van biogas uit mest en mais gebruiken we in de varkensstal en in ons woonhuis. Onze varkens eten de tarwe die wij verbouwen en de zeugen liggen in het stro van de tarwe. De mest gaat weer naar het land. Als er mensen komen, vertel ik er altijd over.
Kortom ik denk dat boeren echt wel trots zijn op hun producten en hetgeen ze doen. Nu nog met onderscheidendheid naar de consument.