Begin deze week was ik te gast bij LTO-Noord Fivelingo. Een zaal vol aardige boeren en boerinnen in het Groningse Leermens, achter Loppersum. We hadden het over eetgeschiedenis, hoe kan het anders. Fantastische avond met veel vragen, waarvan de - voor mij - spannendste was: "Hoe komt het dat boeren hun eigen product niet eten, maar frikandellen en kroketten. Hoe kan een consument nou vertrouwen in de boeren hebben, als ze hun eigen producten niet eten?"

Daar is een eenvoudig traditioneel antwoord op. Wat de boer produceert is handel, en dat eet je zelf niet op. Maar is dat nog van deze tijd? En hoe zit dat met het vertrouwen van de consument in de boeren?

Rondvraag onder de boeren: vooral de oudere generatie bekende frikandellen en kroketten te eten in plaats van het zelf geproduceerde vlees.

Er lezen hier veel boeren en consumenten mee. Hoe zit dat? Eet de boer zijn eigen product niet, of is dat vooral iets van de vleesproducerende boer? En wat vindt de consument? Vertrouw je boeren die hun eigen product niet eten minder dan degene die dat wel doet?

ps: het plaatje van deze 'moderne' thuisslacht vond ik op internet, ik hoop dat ik het hier een mag lenen
Dit artikel afdrukken