Daar is een eenvoudig traditioneel antwoord op. Wat de boer produceert is handel, en dat eet je zelf niet op. Maar is dat nog van deze tijd? En hoe zit dat met het vertrouwen van de consument in de boeren?
Rondvraag onder de boeren: vooral de oudere generatie bekende frikandellen en kroketten te eten in plaats van het zelf geproduceerde vlees.
Er lezen hier veel boeren en consumenten mee. Hoe zit dat? Eet de boer zijn eigen product niet, of is dat vooral iets van de vleesproducerende boer? En wat vindt de consument? Vertrouw je boeren die hun eigen product niet eten minder dan degene die dat wel doet?
ps: het plaatje van deze 'moderne' thuisslacht vond ik op internet, ik hoop dat ik het hier een mag lenen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wij produceren melk, vlees en bessen. We eten het allemaal ook met veel plezier -en vooral smaak- op hoor! Natuurlijk produceren we voor de handel, maar we gebruiken ook volop onze eigen producten in de keuken. Gelukkig blijft er "voor de handel" voldoende over, anders konden we onze deuren wel sluiten.
Het is soms wel wat bewerkelijker om eigen producten te gebruiken dan producten uit de winkel, maar wij weten hoe ons product geproduceerd is en staan er voor de volle 100% achter.
En daarbij komt dat we onze eigen producten ook lekkerder vinden dan wat we in de winkel kunnen komen. De melk is vol, alle goede stoffen zitten er nog in. (in tegenstelling tot de melk uit de winkel, dat vinden we echt niet lekker!) De bessen zijn vers en zongerijpt en niet van die verschrompelde taaie gevalletjes die ook nog eens veel te duur in de supermarkt liggen. En de kwaliteit vlees van onze eigen dieren in vergelijking met wat we in de supermarkt kunnen krijgen... Daar kan ik wel een boek over schrijven denk ik!
Naast boer ben ik ook consument en inderdaad, een boer die zijn eigen product niet zelf gebruikt, daar heb ik wel moeite mee. Het is toch vreemd dat je supermarkt melk verkiest boven de lekkerste melk van de wereld: die uit je eigen melktank!?
Als je zelf bessen kweekt en je eet tijdens het seizoen alleen maar fruit uit de winkel, dan heb ik echt geen vertrouwen meer in de teler. Handel is goed, maar als het goed is ben je ook trots op je product (wij wel in elk geval!) en wil je niets liever dan de eerste bes van het jaar in je eigen mond stoppen en proeven hoe ze zijn dit seizoen.
Hoe dan ook, wij gebruiken onze producten dus wel zelf en zijn trots op wat we produceren.
Vreemde stelling:
"Rondvraag onder de boeren: vooral de oudere generatie bekende frikandellen en kroketten te eten in plaats van het zelf geproduceerde vlees"
Die oudere generatie? Zijn dat de ouwe oude of de jonge oude?
De jonge oude zijn met die kant en klaar meuk opgegroeid maar ik betwijfel of ze daar de voorkeur aan geven boven een echt stukje vlees.
Een boer zal zeker wel zijn eigen product eten alleen het aantal boeren dat zelf nog laat slachten zal door de hoge kosten niet toegenomen zijn. Boerderijproducten zijn door alle regelgeving en controles heel veilig en het vertrouwen daarin, ondanks regelmatig terugkomende calamiteiten, hoeft daar niet onder te lijden, Juist het aan het licht komen van onrechtmatigheden moet de consument vertrouwen geven dat er goed gecontroleerd wordt.
Dag Maartje van Wijk, wat een mooi verhaal. Waar zitten jullie?
Paul Jansen, Ouwe oude ;-).
Dag Lizet, we twitteren al ;-) Kijk maar eens op www.bessenboerderij.com
We hebben zelfs zoveel vertrouwen in onze producten dat we ze aan huis verkopen!
Maar wilde van mijn stukje geen reclame verhaal maken. Daarom er niet bijgezet.
Groet Klaartje