Wakker Dier kondigt vandaag aan dat het gaat 'samenwerken met boeren'. Zo staat het in de kranten en zelfs in de vleeskrant.

Vleesveehouders mogen een spotje inspreken tegen kiloknallerij met het vlees van hun dieren. Het argument dat Wakker Dier noemt is het argument dat foodlog.nl al jaren gebruikt: als boeren onvoldoende verdienen, is er onvoldoende geld voor dierwelzijn. Zorg dus dat de boer meer verdient, dan kan het welzijn eindelijk uit.
Tot op heden vond Wakker Dier het nodig acties te organiseren waar boeren niet blij van werden. De verdoofde castratie-campagne was een ramp. Moest je eerst aan de scharrelkip, later moest je aan de buitenscharrel. C1000 krijgt op z'n lazer wegens kiloknallen, maar het bedrijf beweert geslachtofferd te worden. Het heeft ook goed vlees in de 'knal'. Wakker Dier houdt van publiciteit, niet van beleid. Nu moet dat wel anders worden. Slim, zeker na de onterechte zeugenactie van Varkens in Nood. Ook zo'n 'gewone' publiciteitsactie.*

Ik zag vanmorgen de eerste tweet uit vleesland. Varkensboerin en LTO-bestuurder Annechien ten Have: "Wakker Dier wil samenwerken met boeren. En nu? De vleesprijs moet zo wie zo omhoog. Graan wordt/is duur. Dus meer onkosten." Ik vroeg wat er mis was als Wakker Dier en boeren gaan samenwerken. Zij antwoordde: "Op zich niks mis met boeren en Wakker Dier. Denk dat boeren ook wel argwanend zullen zijn. Gewoon dubbel gevoel." Van Marijke Nooijen, Brabantse boerin en medewerker van het varkensproefbedrijf in Sterksel kwam een ander bericht "Eindelijk samen optrekken om het tij te keren, daar komen we toch wel uit?" Zojuist twit LNV-ambtenaar Joost Reus "Slim! Wakker Dier gaat samenwerken met boeren tegen de kiloknaller."Spannend nieuws is het zeker, maar wat zou die samenwerking eigenlijk in moeten houden? Je hoort er niemand over. Schaalvergrotingen - met een lelijk woord 'megastallen' (nog altijd dwergstallen vergeleken bij het Verre Westen van de VS en het niet zoverre Oosten van Polen) - zijn zelfs een middel om meer varkenswelzijn te financieren. Ik ben dus heel benieuwd wat deze symbolische woorden zouden kunnen betekenen. Gaat het betekenen dat we schaal gaan verkleinen en alleen nog voor Nederland produceren, bijvoorbeeld. En sluiten we dan de grenzen? En als we dat niet doen, hoe gaan de boeren dan samenwerken met Wakker Dier?

Natuurlijk, ik ben voor, maar ik ben razend benieuwd waarvoor. Kunnen we dat samen met Wakkere Dieren en boeren hieronder misschien helder krijgen?

* Hans Baaij van Varkens In Nood liet me weten dat het wellicht beter was geweest het accent op kippen in plaats van varkens te leggen. Ook daar is dus beweging en zin voor redelijkheid zichtbaar. We hadden een gesprek over openheid en informeren. Daarover later wellicht meer. Het is een interessante komkommerzomer aan het worden.

Dit artikel afdrukken