De FNLI stelde vorige week de volgende verklaring op:
Eerder heeft de FNLI geconstateerd dat producten met ei erin verwerkt veilig te eten zijn. Dat geldt nog steeds, ook na de recent uitgevoerde controles door de industrie en handhaving van de richtlijnen door de NVWA. Tot op heden zijn er geen levensmiddelen met fipronil aangetroffen die een risico voor de volksgezondheid kunnen vormen.
Strenge controles hebben de afgelopen weken geleid tot het uit de handel nemen van eieren met een te hoog gehalte aan fipronil. Deze kunnen niet meer worden gebruikt voor verwerking in andere producten. Al eerder stelde tracering van eieren met een te hoog gehalte aan fipronil levensmiddelenfabrikanten in staat deze te blokkeren voor verdere verwerking.
De Nederlandse levensmiddelenindustrie geeft de hoogst mogelijke prioriteit aan voedselveiligheid en werkt met alle partijen samen om deze te kunnen blijven waarborgen.
In Nederland blijft daarom alles in de schappen zolang er geen goede reden wordt gevonden om producten terug te roepen. Niettemin maakt de Franse overheid wel een lijst bekend met 'foute' koekjes. Dat komt omdat het moeilijk is om binnen Europa landen hetzelfde beleid te laten voeren bij handhavingDe gevaarlijke eieren - waarin fipronil helemaal niet mag voorkomen volgens de Nederlandse wet - zijn dus uit de omloop gehaald en kunnen niet meer worden verwerkt.
En hoe zit het houdbare producten waarin al eerdere partijen eieren zijn verwerkt, zoals koekjes en mayonaise? In Engeland werden verse eisandwiches uit de handel genomen, terwijl in Frankrijk op last van de overheid verpakte wafels uit de winkelschappen moesten worden gehaald.
Onze voedselveiligheidsautoriteit NVWA schrijft er het volgende over: "De NVWA ziet erop toe dat het bedrijfsleven producten waarin eieren zijn verwerkt met een te hoog fipronilgehalte terughaalt. Wij ondersteunen hen daar waar mogelijk door gegevens te verstrekken.
Daarnaast neemt de NVWA zelf steekproeven van producten die in de schappen liggen. De concentraties fipronil die door het bedrijfsleven tot nog toe zijn aangetroffen in producten waarin eieren zijn verwerkt, zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.
Bij een normale portie van bijvoorbeeld eierkoek, mayonaise of eiersalade waarin fipronil is aangetroffen, wordt geen enkel gezondheidsrisico verwacht.
De berekende hoeveelheden laten zien dat de porties of portiegroottes zelfs vele malen hoger kunnen zijn zonder dat er sprake is van een gezondheidsrisico."
Verwarrend door verschillen in handhaving
Ook onze overheid en handhaver NVWA houden de zaak dus in de gaten, maar hebben - anders dan de Fransen - nog geen goede reden gezien om producten terug te laten halen. Natuurlijk mogen fabrikanten wel zelf besluiten terug te roepen, zoals dat ook gebeurde door het Belgische bedrijf Lotus Bakeries. Dat roept overigens geen koekjes terug; consumenten kunnen koekjes die ze al in huis hebben niet naar de winkel terugbrengen. Lotus Bakeries haalt alleen uitgeleverde koekjes terug uit winkels om te voorkomen dat er nog meer in omloop komen. Uit voorzorg, wordt dat genoemd; en niet omdat het moet van voedselveiligheidsautoriteit of omdat de gezondheid gevaar loopt van mensen die de koekjes thuis in de kast hebben.
Dat laatste maakt het verwarrend voor consument. In Nederland blijft daarom alles in de schappen zolang er geen goede reden wordt gevonden om producten terug te roepen. De Franse overheid maakte wel een lijst bekend met 'foute' koekjes (officieel: 'produits retirés, 'teruggehaalde producten''; ook in Frankrijk gaat het om een terughaal- en geen terugroepactie uit voorzorg), terwijl die producten volgens de redeneringen van de FNLI en NVWA best in de schappen kunnen blijven liggen. Voor extra verwarring zorgt het feit dat 18 van de 20 koekjes op de Franse lijst van Nederlandse fabrikanten afkomstig zijn. De Nederlandse toxicoloog Martin van den Berg en zijn Belgische collega Jan Tytgat legden hier onlangs uit dat zulke verwarring het gevolg is van ongecoördineerd Europees beleid, zodat ieder land zijn eigen vorm van handhaving toepast.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Hallo Dick Belderbos , de FNLI verwachtte geen recalls op basis van risico's voor de volksgezondheid en dat is vandaag nog steeds zo. Dat fabrikanten nu wel producten uit het handelskanaal (winkelschappen en distributiecentra) terughalen heeft simpelweg te maken met het feit dat er waarschijnlijk een fipronilwaarde boven de wettelijke norm in het product is geconstateerd (zie ook reactie #1), dit staat los van gezondheidsredenen. Verder kan de fabrikant ook om andere redenen besluiten zijn producten terug te halen. Dit gebeurt zonder publiekswaarschuwing omdat ze beneden de referentiewaarde voor de volksgezondheid blijven.
We halen nu dus ook in Nederland wél - stilletjes, zonder producten te noemen! - producten met fipronil-ei uit de schappen.
Het gaat FNLI, producenten en supers kennelijk alleen om het uit de publiciteit houden van de merknamen van producten waar fipronil-ei in zit, en de damagecontrol op het merkimago.
Ik hoor graag van FNLI - Suzanne Rotteveel welke andere conclusie er te trekken zou moeten zijn aangaande de motivatie van FNLI, producenten en supers om (de noodzaak van) recalls
eerst te ontkennen, en dat pas na het bekend worden van teruggehaalde fipronilei-productnamen
in buitenlanden vervolgens merkwaardige toch weer - stilletjes! - wél verwijderen van
"onschadelijke" eierproducten uit Nederlandse supers.
Er moet nu weer op staatskosten (internationaal) reclame gemaakt worden voor ons gebutste ei.
Van Veldhoven merkt terecht op dat de enige wijze om het (internationale) consumentenvertrouwen te herstellen bestaat in een fatsoenlijke kwaliteitsbewaking en recall.
P.S.:
Pikant: CDA-Geurts en collega SGP-mannenbroeder Bisschop presteren het
om NU NOG te melden van mening te zijn dat dat - ook zonder fipronil! -
niet Ctgb-toegelaten DEGA-16 WEL gebruikt had mogen worden.
Terwijl EEN googeltje al anders laat zien. Waarvan akte.
Hoeveel zouter had U uw CDA- en SGP-eitjes nog willen eten?
Fipronil-debat.
SGP-mannenbroeder Bisschop meldt dat er kippenboeren ten onrechte geblokkeerd zouden zijn omdat een steekproef op 10 eieren vals positieve uitslagen zou kunnen geven, en wil weten hoe het zit met schadevergoedingen.
Waarop mevrouw van Veldhoven, gis als altijd, deze koene behartiger van de belangen van kippenboeren vraagt, of hij dan misschien bang is voor overdadige bescherming van consument en volksgezondheid.
AD geeft een liveblog:
Waar was het boerenverstand over dat Chickfriend-wondermiddel?
Schippers heeft het NIET over de mede door overheidsfalen en onvoldoende zelfreinigend sectorvermogen ten onrechte gelopen risico's voor de volksgezondheid, en antwoordt dat er niemand ziek geworden is. Debiteert als een schooljuf de ene platitude na de andere:
waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, en kletst haar tijd lekker vol.
Met de kennis van later zien we dán wel weer. Pretendeert zelfs de gotspe van de Q-koorts geleerd te hebben. Net zo'n teflontante als partijgenoot Rutte.
Wat zijn wij met deze minister van tabak toch gezegend met een fantastische behartiger van onze volksgezondheid, die er ook al zo bovenop zit als het gaat om:
- onze na ESBL, nu weer record MCR-1 colistineresistente kip,
- onze Hepatitis-leverworst (zou de NVWA al testen op
verse Campina-Hepatitismelk:// 15% van melkvee VS is al HEV-positief?), en
- de door landbouwazeolen in Nederland gefokte resistentie van Aspergillusschimmel
op o.m. onze wereldbefaamde (export-)bloemen en bollen.
Belooft wat voor de toekomst, en de voorspelbare nieuwe volksgezondheids- en exportdebacles die ons nog te wachten staan. Ik ben toch bang dat het niet volstaat om paarse eieren uit te delen.
Dank!
Heb ik gezien, die COV-site, mevrouw FNLI - Suzanne Rotteveel.
Al even ontluisterend als die "hoogste prioriteit voor voedselveiligheid" van uw FNLI:
""Op grond van gerichte en effectieve beheersmaatregelen van Hepatitis E en op basis van
eerdere reportages van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stellen wij dat de
Nederlandse leveranciers veilige grondstoffen en producten leveren.""
RIVM/NVWA, 2016/2017: 80% leverworst positief voor Hepatitis E.
En dan spreken van "Trusted pork", "Recognized as the safest pork of te world":
"Deze acties zijn gericht op het promoten van de sterke punten van Europees varkensvlees in het algemeen en Nederlands varkensvlees in het bijzonder op het gebied van veiligheid, garanties, controles, kwaliteit, duurzaamheid en dierenwelzijn."....
In wat voor bubbel leeft die COV?
Je moet maar durven. Ik zou bijna zeggen: het gore lef! Meneer Trump is er nog niets bij.
Voor hoe achterlijk houdt u de consument?
Die Hepatitisbesmetting van varkensvlees is niet van gisteren. En de consument evenmin.
Dick Belderbos Excuus, ik had graag eerder willen reageren maar hierbij antwoord op de vraag in post #2: De levensmiddelenindustrie heeft uitgebreide protocollen die de voedselveiligheid moeten borgen. Dag in dag uit worden deze gebruikt en regelmatig geëvalueerd om verbeteringen door te voeren. Een toelichting op deze protocollen vindt u hier http://www.fnli.nl/wp-content/uploads/2015/01/FNLI-factsheet-beheersing-voedselveiligheid-door-bedrijfsleven.pdf
Hepatitis E heeft ook binnen de vleesverwerkende industrie de aandacht. Het COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) verschaft meer informatie over dit onderwerp op hun website.