Een Hepatitis E-besmetting veroorzaakt geen ernstige ziekte bij gezonde mensen, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijdenPHE-onderzoekers schatten in het onderzoek dat jaarlijks 150.000 - 200.000 Britten besmet worden met het HEV G3-2 virus in geïmporteerd varkensvlees. Omdat het aantal snel stijgt, screent de NHS Blood and Transplant-dienst inmiddels alle bloeddonaties op het virus en gaat het dat doen met orgaan- en weefseldonaties.
Een Hepatitis E-besmetting veroorzaakt geen ernstige ziekte bij gezonde mensen, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er een ernstige leveraandoening door krijgen of zelfs overlijden.
Voor het onderzoek, dat al vorig jaar werd afgerond maar om 'redenen van gevoeligheid' niet eerder dan deze zomer naar buiten kwam, plozen de wetenschappers de eetgewoonten van 60 hepatitis E-patiënten uit. Ze traceerden de besmetting naar varkensvleesproducten en varkensworstjes die 'Supermarket X' onder huismerk verkoopt. De worstjes worden gemaakt van Europees vlees, vooral uit Nederland en Duitsland. De in de worstjes aangetroffen virusvariant komt niet voor in Britse varkens.
PHE en de Britse Food Standards Agency (FSA) maken de naam achter 'Supermarket X' niet bekend omdat er geen sprake is van enige 'schuld', maar bronnen bevestigen aan de krant dat het om Tesco zou gaan. De supermarkt onthoudt zich van commentaar op het onderzoek. Wel geeft Tesco aan "nauw samen te werken met de FSA en PHE zodat klanten kunnen vertrouwen op de veiligheid van ons voedsel".
Vorige maand trok de Nederlandse viroloog Hans Zaaijer aan de bel omdat hij al langer vermoed dat HEV verspreid wordt via de voedselketen. Uit onderzoek blijkt dat in 80% van de in Nederland in de schappen liggende leverworst en paté's het virus aantoonbaar is. Zaaijers hypothese krijgt bijval van de Britten, die signaleren dat het op het Europese vasteland gebruikelijk is dat slachthuizen varkensbloed opvangen en het gebruiken voor vleeswaren, zonder het te steriliseren, aldus The Sunday Times. Engeland is een belangrijke exportbestemming van Nederlands varkensvlees.
De discussie over Hepatitis E komt op een voor Nederland vervelend moment. Ons land ligt onder vuur vanwege de fipronilcrisis (eieren) waarvan boeren en autoriteiten elkaar in de pers de schuld geven. Niet ondenkbaar is, dat de Hepatitis-zaak er een tik van mee gaat krijgen. In de cursus Food Interaction besteden we aandacht aan concrete cases zoals deze: waarom ontstaan en exploderen ze, hoe kun je zulke situaties voor zijn? Lees meer en schrijf je NU in voor de enige cursus in Nederland waarin je kunt meehelpen aan het maken van beleid.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Class action door Bill Marler tegen restaurant dat eten met Hepatitis A serveerde.
"According to the complaint, bartaco "owed a duty to its patrons and to plaintiffs to manufacture, distribute, prepare, serve and sell" food that "was fit for human consumption" and "was free of pathogenic viruses or other substances injurious to human health.""
Misschien een idee om bijvoorbeeld mevrouw Ficq eens te vragen naar de mogelijkheden om
VWS aan te klagen wegens nalatigheid de transmissie van Hepatitis E door besmet varkensvlees te laten onderzoeken/de NVWA daarop te controleren/supers dat besmette varkensvlees in de schappen te leggen/de producenten te weinig te doen aan reductie van die 80% Hepatitis E besmetting van leverworst?
Kijk, hier komt een aap uit de mouw: varkensbloed - al dan niet mét HEV - blijkt nogal eens gebruikt te worden bij het bereiden van "kant-en-klaar" vleesproducten. (Worst?) Het bloed wordt niet standaard altijd goed verhit, dus het virus kan overleven.
Het lijkt mij lastig om het bloed te verhitten voordat je het gebruikt, blijkbaar is het ook lastig om in een latere fase goed te verhitten. Heeft dat ook iets te maken met smaak?
Zeer recent Nederlands onderzoek van de NVWA:
Highlights
• Porcine blood products are an ingredient in many (ready-to-eat) meat preparations.
• HEV RNA was detected, quantified and typed as gt3 in most of the tested products.
• Liquid blood products are not heat-treated before entering the food chain.
• HEV in liquid products may be insufficient inactivated in industrial processed meat.
• Two of the obtained genotype 3c strains matched 100% with recent HEV cases.
Het lijkt een bevestiging van de stelling dat je hoog bewerkt "voedsel" beter zoveel mogelijk kunt vermijden. Of het nu om vlees-achtige producten gaat of om ander hoog bewerkt "voedsel".
... en Pig Business van integer & onafhankelijk Agrio-journalist @ReinoutBurgers kwaakt
die aantoonbare COV-onzin dus weer klakkeloos & schaamteloos na.
Ook gezonde mensen kunnen ziek worden van varkensvlees met Hepatitis E.
Je zou je rot lachen als het niet zo om te janken was.
Maak kennis met de "damagecontrol" van de COV:
de zoveelste club die zichzelf na FNLI, NVV en AVINED totaal belachelijk maakt
& volstrekt onbetrouwbaar betoont met fake news pogingen om zijn omzet te redden
op kosten van onze volksgezondheid.
Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV):
""Op grond van gerichte en effectieve beheersmaatregelen van Hepatitis E en op basis van
eerdere reportages van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stellen wij dat de
Nederlandse leveranciers veilige grondstoffen en producten leveren.""
RIVM/NVWA, 2016/2017: 80% leverworst positief voor Hepatitis E.
"Hoogleraar Wim van der Poel uit Wageningen noemt hepatitis E
een 'minstens zo groot probleem' als de Q-koorts die van geit op mens oversloeg."
Ook gezonde mensen kunnen ziek worden van varkensvlees met Hepatitis E.
Ik ben bang dat dit wat verder gaat dan de kwaliteitsmanagers van slachterijen, Marc.
Dat Hepatitisvirus wordt in de varkensmest uitgescheiden en komt in milieu en oppervlaktewater terecht: Mogelijk ook verklaring voor de Hepatitis in schelpdieren.
Het is uiteraard wél goed mogelijk dat bedrijfsartsen bij Vion iets zouden kunnen zeggen over de Hepatitisprevalentie bij hun Vion-medewerkers. Die blijkt namelijk onder meer verhoogd te zijn in slachterijen.
Het is een kwestie van tijd of we krijgen ook nog een probleem met Hepatitismelk.
Let wel: pasteurisatie blijkt onvoldoende effectief, en transmissie van Hepatitis E blijkt dus ook via verse melk mogelijk. Ook geiten kunnen besmet raken.
"Importantly, we demonstrated that a short period of boiling, but not pasteurization, could completely inactivate HEV."
Ook al werd tot nu toe gedacht dat besmetting van runderen vooral in kleine (Chinese) gemengde bedrijfjes zou geschieden: in de VS blijkt dus inmiddels al 15% van de runderen HEV-seropositief.
Wat ik dan weer verbazingwekkend vind in de discussie hier:
de wegkijkcultuur, het gebrek aan voedselveiligheidsbesef, het gebrek aan gevoel van urgentie voor de volksgezondheidsrisco's van die Hepatitis E onder zo goed als al onze varkens.
In plaats van te constateren dat we hier te maken hebben met de zoveelste riskante zoönose
- waarvan viroloog van der Poel nota bene zegt dat Hepatitis E een minstens zo grote bedreiging voor de volksgezondheid is als de Q-koorts! - wordt er hier weer gezellig gekeuveld over
Britse tactieken om onze varkensexport te besmeuren, zoals dat ook de Fransen verweten wordt bij onze fipronil-eieren:
#10 "VK heeft elke strohalm nodig om straks sterk uit de Brexit te komen"
Wat dacht je van onze eigen "TOP"landbouw-export, Reinout Burgers,
om nog maar niet te spreken over onze eigen volksgezondheid?
Van de gezondheid van onze eigen varkensboeren, veterinairen, slachthuismedewerkers?
Weet je wat alleen al dat monitoren van Sanquin-donorbloed kost, Reinout?
En dan ligt zo'n pondsrol Hepatitis-leverworst voor 62 cent in zo goed als alle supers...
Leren we het dan NOOIT?