Begin dit jaar nam een team van wetenschappers van de University of Cambridge een aantal steekproeven bij 5 supermarkten verspreid over heel Engeland. Ze kochten 103 pakjes voorverpakt vlees (52 varkensvlees, 51 kip) van Britse herkomst.

Ziekenhuisbacterie MRSA
Alle monsters werden geanalyseerd op de 'superbug' MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus). In twee van de varkensvleesmonsters (worstjes en gehakt), troffen de onderzoekers MRSA aan, in de worstjes zelfs twee verschillende stammen. Het ging om LA-MRSA CC398 en ST398, een MRSA-soort die de laatste jaren op het Europese vasteland opgang maakt, maar waarvan gedacht werd dat hij in Groot-Brittannië niet voorkwam. MRSA-bacteriën zijn resistent tegen veel antibiotica.

Protocollen
LA-MRSA CC398 is in veel landen inmiddels erkend als een 'beroepsrisico' voor mensen die veel met varkens en kippen te maken hebben, zoals varkenshouders en dierenartsen. In Nederland gelden voor varkenshouders en dierenartsen veelal speciale protocollen als zij medische hulp zoeken in het ziekenhuis, net als voor mensen die in Zuid-Europa in een ziekenhuis hebben gelegen. Hoewel er verschillen zijn tussen MRSA-stammen zoals ze bij mensen of bij dieren voorkomen, nemen ziekenhuizen het zekere voor het onzekere en houden ze iedere variant van de ziekenhuisbacterie liever buiten de deur.

Risico voor consument beperkt
De wetenschappers benadrukken dat er weinig risico is voor de gemiddelde Brit. Vlees goed garen (boven de 71°C) en normale hygiënische maatregelen bij de bereiding moeten het risico dat mensen besmet raken door vlees minimaliseren. De bacterie vormt vooral een bedreiging voor mensen met een zwakke gezondheid, of als hij in een open wond terecht komt.
Toch zijn de wetenschappers oprecht bezorgd. Dr. Mark Holmes, onderzoeksleider zegt op ScienceDaily: "Het is de eerste keer dat MRSA aangetroffen wordt in vlees van Britse herkomst dat in Groot-Brittannië in de supermarkten verkocht wordt. [..] Dat lijkt er dus op te wijzen dat MRSA zich ook in onze varkenshouderijen genesteld heeft. Zo is er een mogelijke besmettingsroute ontstaan waarbij MRSA van dieren, via degenen die in direct contact staan met varkens, in de brede bevolking terecht komt."

Antibioticaresistentie
Dr. Des Walsh, van de MRC, wijst op het algemene gevaar van antibioticaresistentie. "Om de strijd tegen antibioticaresistentie te winnen, hebben we een alle hens aan dek-aanpak nodig, Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met vooraanstaande experts in de biologie, sociale en andere wetenschappen gericht op het vinden van nieuwe oplossingen - zo snel mogelijk." Vorig jaar waarschuwde Dame Sally Davies, de Britse Chief Medical Officer al tegen de 'tikkende tijdbom' van de oprukkende antibioticaresistentie.

Fotocredits: 'British Food', David Crosby
Dit artikel afdrukken