De Nederlandse toxicoloog Martin van den Berg, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, wijst op een serieus managementprobleem bij zowel nationale overheden als de Europese overheid. Onduidelijkheid door gebrek om kennis te mobiliseren, is wat hem betreft de kern van de ontstane knauw in het voedselvertrouwen van Europese consumenten die Nederlandse en Belgische eieren eten.
De Belgische Voedselveiligheidsautoriteit redeneert echter anders en hanteert - met een beroep op additionele Europese regelgeving en het hanteren van het Pesticide Residue Intake Model (PRIMo) - een MRL van 0,72 mg per kilo ei. Zo mag je misschien wel rekenen, vindt Tytgat, maar dan mag je dit getal geen ARfD meer noemenEenduidige uitgangspunten
Wat Tytgat betreft hoeft er weinig discussie te zijn over de manier waarop de EU-regels gehandhaafd kunnen worden in het geval van het fipronil-ei. Het middel mag niet voor eieren worden gebruikt. De EU-verordening 396/2005 bepaalt echter dat een maximale residulimiet (MRL) van 0,005 mg per kilo ei is toegestaan, zegt hij. “Dat is dan ook het uitgangspunt voor handhaving om te beslissen of een lot eieren conform is, of niet”, zegt Tytgat. “Tevens geldt een zogeheten acute referentiedosis (ARfD) van 0,009 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Met die twee gegevens valt uitstekend te handhaven. Het zijn duidelijke uitgangspunten.” Het aantal eieren dat in een kilo gaat - ongeveer 16 - valt met een veiligheidsmarge terug te rekenen naar het aantal eieren voor een persoon met een bepaald gewicht. Een persoon van 50 kilo mag op basis van de ARfD en het hoogste in België aangetroffen besmettingsniveau (0,92 mg per kilo ei; in Nederland scoorden we tot 1,2 mg) nog altijd 8 eieren per dag eten. Voor een kind van 25 kilo gaat het aantal eieren echter in die verhouding omlaag (4 eieren per dag).
Norm 144 keer opgerekt
De Belgische Voedselveiligheidsautoriteit redeneert echter anders en hanteert - met een beroep op additionele Europese regelgeving en het hanteren van het Pesticide Residue Intake Model (PRIMo) - een MRL van 0,72 mg per kilo ei. Zo mag je misschien wel rekenen, vindt Tytgat, maar dan mag je dit getal geen ARfD meer noemen.
Tytgat besteedt op dit moment veel van zijn tijd om dat uit te leggen. De verwarring is ontstaan door het feit dat Belgische Autoriteit de indruk wekte dat ze nu plots rekening hield met een toegestane ARfD van 0,72 mg per kilo, dat wil zeggen een norm die opeens 80 keer opgerekt werd in vergelijking met de ARfD van 0.009 mg per kilo lichaamsgewicht, en 144 keer opgerekt werd in vergelijking met de MRL van 0.005 mg per kilo ei. Dat kan natuurlijk niet, want zo haalt de Autoriteit definities en eenheden door elkaar. Daarom verzoekt Tytgat het FAVV om beter te communiceren over welke norm ze nu precies hanteert, en hoe die tot stand is gekomen. “Na eigen opzoekings- en rekenwerk”, zegt Tytgat, “ben ik er nu zelf achter gekomen: het FAVV vertrekt van de ARfD van 0.009 mg/kg eieren, houdt in het het PRIMo model rekening met de hoogste consumptiegegevens van de de EU. Dat is in het Verenigd Koninkrijk waar - niet onlogisch met het English breakfast - veel eieren worden verorberd. Vervolgens neemt de FAVV als worst case scenario een kind met gemiddeld gewicht van 8.7 kg en inname van 2 eieren per dag (108 g). Als je dit alles verrekent, dan kom je uit op 0.72 mg/kg ei. Jammer dat het FAVV dit zelf niet toelichtte.”
Geen regie
De Nederlandse NVWA handhaaft op basis van de de strenge norm van 0,005 mg per kilo ei, vertelt professor Martin van den Berg. Hij is zelf - “op basis van goede dierstudies” - voorstander van de handhavingsnorm die de Duitse autoriteiten hanteren. Die ligt 10 maal hoger dan de onze. Zoals zojuist al voorgerekend door Tytgat ligt de Belgische grenswaarde voor handhaving 144 maal hoger dan de Nederlandse.
De regie aan overheidskant heeft duidelijk ontbroken. Om het mild te zeggen: de schaarse toxicologische kennis die nog bij de overheid in huis is, was waarschijnlijk op vakantie. Daardoor is er van alles gebeurd, maar is niet de juiste vraag gesteld: hoe gaan we samen handhaven en correct communiceren? Als de Nederlandse, Duitse en Belgische autoriteiten onderling hadden afgestemd en samen onder leiding van Brussel hadden overlegd, zouden zulke grote verschillen in handhaving niet zijn ontstaanWaar komen die grote verschillen tussen de drie landen vandaan?
Van den Berg: “De regie aan overheidskant heeft duidelijk ontbroken. Om het mild te zeggen: de schaarse toxicologische kennis die nog bij de overheid in huis is, was waarschijnlijk op vakantie. Daardoor is er van alles gebeurd, maar is niet de juiste vraag gesteld: hoe gaan we samen handhaven en correct communiceren? Als de Nederlandse, Duitse en Belgische autoriteiten onderling hadden afgestemd en samen onder leiding van Brussel hadden overlegd, zouden zulke grote verschillen in handhaving niet zijn ontstaan. Door gezamenlijk overleg tussen toxicologen, zou er binnen enkele dagen witte rook over een gezamenlijk aanpak zijn gekomen. Wat gebeurd is, is domweg een managementprobleem. Dat komt nogal klungelig over. Het consumentenvertrouwen heeft een forse deuk gekregen, misschien had dit kunnen worden voorkomen door een paar deskundigen bij de overheid gewoon terug te laten komen.”
Wat is de les die de overheid moet trekken? Van den Berg: “Zorg dat je altijd de mensen die beschikken over de kennis om het vraagstuk te interpreteren beschikbaar hebt en doe dat binnen Europa samen.”
Zelfs onder boksers geen klachten bekend
Heeft de Volksgezondheid echt grote gevaren gelopen? Tytgat: “De effecten van fipronil zijn precies de omgekeerde van drugs en alcohol omdat ze inwerken op hetzelfde eiwit in de hersenen, maar dan tegengesteld uitpakken. Je wordt er bijvoorbeeld actiever van en kunt slechter slapen. Ik heb echter geen gevallen gehoord - ook niet van bijvoorbeeld boksers die veel eieren eten - met zulke klachten.” Van den Berg: “Fipronil heeft een heel specifieke werking. Kort en incidenteel gebruik zal - zo laten ook studies met honden zien - weinig schade kunnen veroorzaken. Het is echter niet de bedoeling dat we mensen er langdurig aan blootstellen. Maar er speelt natuurlijk ook iets heel anders door deze affaire heen. De normen zijn niet gemaakt voor fipronil als residu in ons eten. Het hoort niet in eieren voor te komen en is en blijft een middel tegen luizen en teken. Die nieuwigheid van kortdurende blootstelling waar de regels eigenlijk niet voor zijn gemaakt en daarnaast het gebrek aan de juiste en gecoördineerde kennis om ze toch toe te passen heeft deze fipronilcrisis veroorzaakt”. Tytgat voegt toe dat “de wetenschapscommunicatie een flink tandje bij had mogen steken.” Het is immers voor consumenten niet te begrijpen dat, zoals in België gebeurde, supermarkten ‘uit voorzorg’ hun schappen leegruimden terwijl de FAVV bleef zeggen dat de volksgezondheid geen gevaar liep, op een enkel geval na waar de MRL tot 0,92 per kilo ei klom.
Eén ding is echter zeker: Nederland heeft de strengste norm gekozen om met fipronil vervuilde eieren uit de winkelschappen te laten halenTijd voor verwijten of rustige analyses?
In een zitting voor de Kamercommissie Volksgezondheid in het Belgische parlement zeiden de Belgische ministers De Block en Ducarme vandaag dat de Nederlandse NVWA een aandeel zou hebben gehad in de traagheid van de Belgische autoriteiten om op te treden in de fipronilcrisis. Hoewel de Belgische autoriteiten volgens de pers eerder dan de Nederlandse op de hoogte waren van een mogelijke fipronilfraude, maakten ze dat pas veel later publiek. Volgens Ducarme was de Nederlandse NVWA eind vorig jaar al problemen met fipronil in eieren op het spoor. Rob van Lint, topman van de Nederlandse NVWA, wees die suggestie volgens de NOS vanmiddag van de hand. “Had het Nederlandse agentschap bepaalde informatie sneller doorgegeven aan het Belgische, dan hadden we sneller kunnen werken”, oordeelde minister Ducarme vanmorgen nogal hard. Hij leek daarmee uiteindelijk vooral te doelen op de klantenlijst van het Nederlandse bedrijf Chickfriend, de vermoedelijke bron van de fipronilbesmettingen in de pluimveehouderij. Het bedrijf kocht de fipronil in bij het Belgische Poultry-Vision dat het bestrijdingsmiddel uit Roemenië haalde. Herman Diricks, de topman van de FAVV, wees vandaag iedere kritiek op zijn dienst af en gaf samen met minister Ducarme de Nederlandse NVWA de schuld van een wat minder snelle respons dan mogelijk was geweest. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of het tijd is voor verwijten of bezonnen analyses om herhaling van zoveel publieke verwarring te voorkomen. Eén ding is echter zeker: Nederland heeft de strengste norm gekozen om met fipronil vervuilde eieren uit de winkelschappen te laten halen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#32, kleine correctie: 'niet bestreed' (het zal iets zijn geweest van 'het is een complex van factoren', met name warme zomeravonden zorgen voor de moordpartijen onder de kippen onderling).
Nederland is met die 94% dus - met België en Duitsland - opnieuw "TOP": ook al qua bloedluis!
Met alle gevolgen voor het welzijn van de kippen van dien.
Zoals Dr. Mul ook al aangeeft - en Veerman eerder nog bestreed - waarschijnlijk dus een niet te onderschatten factor bij die nachtelijke moordpartijen in de stal:
Dan kruipen die micro-vampiertjes uit hun gaten en spleten, maken de kippen gek van de kriebels, terwijl die bloedluizen dus tevens een lekker hapje vormen op de andere kippen in de stal.
Dr. Mul: agressie & pikkerij.
Inderdaad, Agnes: slechts 11% bloedluis in Noorwegen.
Zou mevrouw Mul haar licht daar al hebben opgestoken?
Noorwegen heeft overigens ook minder last van andere zaken waar onze Hollandse "TOP" landbouw door geplaagd wordt, zoals MRSA, ESBL, en andere onprettige beestjes op ons (pluim)vee.
Misschien wel een interessant (promotie?)onderzoeksobject voor de WUR:
die grote! verschillen tussen landen.
Snavelkappen - dat overigens in o.m. Noorwegen al geruime tijd verboden is - lijkt tegen dat nachtelijke kannibalisme dan een beetje Kurieren am Symptom.
Welke Tom Poes verzint de gouden list om de rotbeestjes op een effectieve en tevens
voedselveilige manier uit die kippenstallen te houden?
#30 Bedankt Dick. Op de pagina van Dr. Mul staat een kaartje van Europa. Gemiddeld 83% besmetting. Noorwegen springt eruit met maar 11%. Waar zou dat aan liggen?
De WUR-pagina van "Bloedluis-doctor" Mul is vernieuwd, en bevat ook nuttige info over het voorkomen en de bestrijding van dit uiterst vervelende beestje.
Zij pleit voor biodiversiteit als deel van de oplossing.
De kip is een natuurlijke vijand van vogelmijt, maar in de huidige houderijsystemen, met optimale vogelmijt-omstandigheden dus tevens slachtoffer, o.m. in de vorm van nachtelijk kannibalisme.
Een echt effectief middel dat niet tevens veilig is, bestaat helaas nog steeds niet.
De LTO verspreidt o.m. op Nieuwe Oogst nog steeds ten onrechte informatie als zou dat DEGA-16
- ook zónder dat fipronil! - Ctgb-toegelaten zijn, en als "natuurlijk middels" tot in biologische stallen toegepast zou mogen worden.
Niet geheel onbegrijpelijk dat de sector dan zijn toevlucht zocht tot deze 2 Chickfriend-wonderdokters. De slimmerik die een effectieve, doch tevens onschadelijke methode bedenkt wachten gouden bergen.
Voor het fipronil-kuisen van de stallen lijkt een 30% peroxide-oplossing vooralsnog het meest effectief.
Het is van belang te voorkómen dat er bij het schoonmaken van kipenstallen geen (mest met) fipronil in het oppervlaktewater komt: fipronil is ook uiterst toxisch voor het aquatisch milieu.
Als ik kippen- varkens- of koeienboer was, dan zou ik snel rechten gaan studeren: onze Hollandse "TOP"-landbouw wordt de komende jaren toenemend ook een TOP-goudmijn voor advocaten.
Ga maar na: koud hebben we "bevrijdingsdag" gehad, of de fosfaatchaos is niet meer te behappen.
Daar kom nu dit fipronildebacle nog overheen: dat wordt óók jaren procederen!
En dan moeten we mogelijk zelfs de verse Campina Hepatitismelk
(15% van het VS-melkvee is nú al HEV-positief) nog gaan krijgen!
Plus dan nog de te verwachten class action van Bill Marler tegen de "Tulips from Amsterdam",
voor Amerikanen met COPD, asthma, taaislijmziekte of chemotherapie, die in het ziekenhuis een Hollands (vers Schiphol-) bloemetje kregen met de door Hollands wereldrecordgebruik landbouwgif resistent geworden Aspergillus-schimmel, en die daardoor een onbehandelbare "boerenlong" opliepen.