Verhalen van 24 juli rondom Corona vind je in Koude luchtcirculatie bij vleesbedrijven vermoedelijke oorzaak van grote aantal besmettingen.

In de Ondertussen van vrijdag 24 juli vallen mij deze berichten op:

- als de mens ten tonele verschijnt, gaat de vos anders eten. Dat blijkt uit onderzoek van een aantal archeologische sites in het zuidwesten van Duitsland. Tot 42.000 jaar geleden deden vossen zich tegoed aan wat grotere predatoren, zoals beren en wolven, van hun prooi overlieten. Ook in de nabijheid van Neandertalers. Maar in de jongere Steentijd, toen de Homo Sapiens zijn entree maakte, gingen de vossen over op rendier, blijkt uit de archeologische vondsten. Rendieren zijn te groot voor vossen, maar vormden wel een belangrijke prooi voor mensen. "De reconstructies van wat vossen uit de ijstijd aten, hebben aangetoond dat de vroegmoderne mens al 40.000 jaar geleden invloed had op het lokale ecosysteem. Hoe meer mensen een bepaald gebied bevolkten, hoe meer de vossen zich aan hen aanpasten," aldus de auteurs. Verder onderzoek naar de relatie tussen vos en mens kan inzicht geven in de menselijke impact op het ecosysteem (ScienceDaily).

- eiwitten van de buffalokever zouden, als aanvulling aan het koeienvoer, de stikstofuitstoot uit mest kunnen terugdringen. Onderzoekers van de WUR krijgen subsidie om dat verder te onderzoeken (RTL). Of de buffalokever daadwerkelijk een oplossing kan bieden voor de stikstofproblematiek zal over een tijd blijken. Het zal niets veranderen aan de door minister Carola Schouten voorgestelde veevoermaatregel - minder eiwitten in het voer om de uitstoot van stikstof te verminderen omdat de resultaten van het onderzoek niet op tijd gereed zullen zijn.
In De Bilt protesteerden de boeren in festivalsfeer tegen de gewraakte maatregel.

- ontwikkelaar van hightech indoor tuinbouw onder LED-licht PlantLab heeft besloten zelf groenteboer te worden. Met een kapitaalinjectie van €20 miljoen (van De Hoge Dennen Capital, dat eerder ook in online supermarkt Picnic investeerderde) wil PlantLab nieuwe productielocaties openen voor verticale landbouw. In Amsterdam is al een productielocatie van 1.000 vierkante meter, waar in tot 10 verdiepingen hoge 'groenteflats' met speciale ledlampen per dag 200 gram groente per vierkante meter geteeld wordt. PlantLab wil met de investering nog 10.000 meter extra in productie nemen, in Nederland, de VS en op de Bahama's. Om te beginnen met sla en kruiden. "Alles wat groeit, kunnen we in principe verbouwen, maar we beginnen hiermee", aldus PlantLab. "Nu wordt 30 tot 50 procent van die producten weggegooid, simpelweg omdat de producten niet groeien waar de mensen wonen. Met dit systeem heb je het hele jaar rond verse groenten, minder CO2-uitstoot en minder verspilling" (RTL Z). Op termijn wil PlantLab de techniek in licentie verkopen over de hele wereld. Om de boel echt in de vingers te krijgen, wil het eerst alle kinderziekten van de teelt op echte commerciële schaal zelf ervaren. Pas daarna gaat het echt los.

Honderd jaar geleden telde de 'lambikregio' (waar 'terroirbieren' als lambik, geuze en kriek gebrouwen werden) "meer dan 90 lambikbrouwers en 250 geuzestekers". Dat verzucht de Belgische brouwer Lucas Van den Abeele. Maar de traditionele Belgische brouwersgerst verdween door de industrialisering en anonimisering van het landbouw- en voedselsysteem. Nog maar 3% van de granen die door Belgische brouwers gebruikt worden, is van Belgische oorsprong. Vijftien Vlaamse landbouwers en Brouwerij 3 Fonteinen willen daar verandering in brengen. De landbouwers telen al op 60 hectare verschillende lokale granen (zoals de Kleine Rosse van Brabant) en onderzoeken wel 22 oude gerstrassen en 35 originele tarwerassen. Het einddoel: een selectie van rassen die aangepast zijn aan "zowel het Pajotse klimaat en de leemrijke bodem, specifieke biologische teeltmethoden en de vereisten van afnemers zoals mouterijen en brouwerijen, molenaars en bakkers” (VILT). Zo'n oud en origineel product levert meer op nu rijke consumenten niet zomaar 'een biertje' meer willen.

Nog meer duurzaam granennieuws: op Foodpolitics verkneukelt Marion Nestle zich over 'opwindend nieuws': Franse bakkers denken stappen te kunnen zetten op het gebied van kunstmestgebruik, kosten en verloren nutriënten in het graan voor hun stokbrood door het te bemesten met... urine. Gaap, zeggen we in Nederland, Denemarken en België. Wel eens naar een Hollands festival geweest, Marion? Of een Deens, zoals Roskilde of natuurlijk naar de Gentse feesten? Tuurlijk niet. Ze woont in New York.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken