Volgende week woensdag organiseert de Farmers Defence Force (FDF) opnieuw een landelijke actiedag. Mogelijk mét betrokkenheid van burgers dit keer. Burgers worden namelijk specifiek uitgenodigd ook een steentje bij te dragen, door 'uit solidariteit' massaal thuis te blijven, schrijft Omroep Brabant.

Het idee is dat zoveel mogelijk mensen een dag thuisblijven om zo de stikstofuitstoot te verminderen, zegt Sieta van Keimpema van FDF. "Dan kunnen we de stikstof reduceren en dat kan Schouten dan mooi inrekenen. Dan hoeven wij ons vee niet ziek te maken.” Met de laatste zin refereert ze aan de kritiek die ook veeartsen hebben laten horen op het voornemen van het kabinet om te bepalen wat een boer zijn koeien mag voorzetten.

De protestacties van de boeren zijn gericht tegen de veevoermaatregel die minister Carola Schouten van LNV oplegt aan de Nederlandse veehouders. Die maatregel - minder eiwit in het voer - moet bijdragen aan een lagere stikstofuitstoot door de landbouw.

Overigens geldt de thuiswerkoproep niet voor de boeren zelf. "De boeren die komen wel", aldus Van Kempema. Wat die boeren gaan doen en of burgers zich weer zorgen moeten maken over geblokkeerde snelwegen of lege schappen in de supermarkt wil FDF nog niet zeggen. "Dat brengen we in een later stadium naar buiten." In overleg met de autoriteiten dit keer, dus niet onaangekondigd zoals de acties van de afgelopen dagen. Daarmee voeren de boeren de druk op en kunnen ze zo lang mogelijk actie kunnen voeren zonder dat de autoriteiten hoeven op te treden.
Omroepbrabant - Boeren willen dat iedereen thuisblijft op nieuwe landelijke actiedag
  • Deel
Druk af