Composteer menselijke urine tot vruchtbare compost. Dat kan heel eenvoudig door het in urine aanwezige stikstof in contact te brengen met koolstof, in dit geval in hooibalen. Laat er wat tijd overheen gaan en je hebt prachtige, vruchtbare compost. bijkomend voordeel is dat je op je festival geen honderden Dixies hoeft in te huren.

De Franse jonge honden van L'uritonnoir werden al gesignaleerd door Grist en doen hun oplossing op hun site enthousiast uit de doeken. Men neme een strobaal (of zo'n ronde die je in Frankrijk overal ziet), prikt er een paar 'uritonnoirs' in, zet ze vast met een spanband en laat de natuur z'n gang gaan. Eerst door de tot urine verwerkte bierliters eenvoudig in de urinoirs te laten verdwijnen, en daarna door het composteringsproces.

Het model van hun 'uritonnoir' is in twee uitvoeringen beschikbaar: een opvouwbare in kunststof en een vaste in metaal. Voor de geimpregneerde strobalen kun je diverse toepassingen bedenken. De uritonnoirders suggereren de balen gewoon op het festivalterrein te laten composteren en het jaar erop voor de groenvoorziening van dat terrein te gebruiken.

Het allerleukste: waarom zou je deze toepassing tot festivals beperken? Zet gewoon een strobaal in je tuin en pies voortaan lekker buiten. Het eerste stapje in het sluiten van de fosfaatkringloop is zo gezet. Met de plastuit voor dames zijn we er met z'n allen blij mee. Warm aanbevolen in wijken met grote tuinen!

Fotocredits: l'uritonnoir
Dit artikel afdrukken