Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Frank Futselaar (SP) zeggen dat slechts een kleine groep van de vrijstelling gebruikmaakt. Daarom dienden de twee Kamerleden een motie in om de vrijstelling te verlengen. Volgens de minister is de groep boeren die bovengronds mest uitrijdt in de laatste vijf jaar, de termijn van de vrijstelling, gegroeid van 150 naar meer dan 400. De minister is bang voor precedentwerking. "Als ik vrijstelling geef, is dat niet helemaal beperkt tot een specifieke groep die op een bepaalde manier voedsel aan dieren geeft", zegt ze op Melkvee. "Een vrijstelling is een vrijstelling."
De minister is bang dat het ammoniakbeleid leidt tot inperking van de ontwikkelruimte van andere boeren, omdat bovengronds uitrijden van mest meer uitstoot tot gevolg heeft. Volgens De Groot is het nu juist een belangrijke vorm van boeren voor de toekomst. Het zou bij uitstek passen in de kringlooplandbouw die de minister van de Kamer moet ontwikkelen. Tijdens een congres in de Utrechtse Jaarbeurs hield De Groot gisteren een gloedvol betoog voor kringlooplandbouw. Over de gevolgen voor het geldende regels zei hij dat er dringend experimenteerruimte nodig is voor nieuwe vormen van landbouw. Die zullen veelal niet gereguleerd kunnen worden met bestaande wetgeving.
Huib Schoonhoven filmde het aanbieden van de motie van de Vereniging Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) aan de Commissie voor Landbouw in de Tweede Kamer. De VBBM wil wettelijke verankering van het recht op bovengrondse mestaanwending.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bennie Stevelink,
Het gaat in deze kwestie niet specifiek om de mate waarin mest ammoniak vrijgeeft bij uitrijden over het land.
Het totale plaatje (de totale kringloop) is bekeken, veel weidegang, veel gras, extensief, weinig of geen kunstmest, alleen de eigen geproduceerde mest, alleen graasdiermest etc.
Bij veel weidegang bijv. komt er in de zomer veel minder mest in de put, bij het uitrijden van de wintervoorraad mest (verreweg het grootste deel van de totale drijfmesthoeveelheid) in het vroege voorjaar komt er daarom minder ammoniak vrij.
Laag ureum geeft ook minder ammoniakuitstoot.
(De combinatie van eisen incl. laag ureum geeft volgens mij leden van de VBBM mogelijkheden om aan de regelgeving te voldoen, en nog wat andere zoogkoeienhouders en melkveehouders)
Andere parameters zoals structuurwaarde en eiwitgehalte van het gras/rantsoen (maar dat moet wel goed zijn m.i. anders haal je met een grasrantsoen geen ureum van beneden de 21), de C/N verhouding zijn ook van belang maar moeilijker te controleren cq te handhaven zeker achteraf.
Daarom willen kringloopboeren natuurlijk dat hun manier van werken in de wet opgenomen gaat worden, dan is er niet iedere keer gelobby nodig.
Ik hoop dat het ze gaat lukken.
Piet Hoogland,
Zou inderdaad ook punt van onderzoek moeten zijn lijkt mij, zou zomaar kunnen dat uitelkaar getrokken mest meer ammoniakemissie geeft.
Bennie #5 , je stelt: "de mate waarin mest ammoniak vrijgeeft tijdens het uitrijden op het land."
Ik denk dat het al een stapje eerder gebeurd. Volgens mij komt tijdens het vullen van de mesttank van sleepvoet of injecteur de ammoniak al vrij. Is het wel goed om tijdens het vullen van de mesttank de mest onder vacuüm te zetten? De mesttank zonder vacuüm van boven vullen met een vijzelpomp lijkt me beter dan onder vacuüm met een worm- of vacuümpomp. Mag wel eens onderzocht worden.
Marco,
Het gaat in deze zaak specifiek om de mate waarin mest ammoniak vrijgeeft tijdens het uitrijden op het land.
Als je voldoende klaver in de wei hebt of voldoende energierijk krachtvoer bijvoert krijg je mest, die ondanks de andere eisen waar je aan voldoet, toch net zoveel ammoniak uitstoot.
Je lost met de genoemde eisen het probleem van de ammoniakemissie tijdens het uitrijden niet op.
Wat wel zou helpen is het gescheiden opslaan van vaste mest (met stro) en gier.
Bennie Stevelink,
Weet iedereen dat met een maisrantsoen een lager ureum is te halen, maar dat doet er toch helemaal niet toe.
Het gaat er natuurlijk om dat voor bedrijven die ook aan de andere voorwaarde voldoen zoals min 85% grasland, max 100 kg stikstof uit kunstmest, max 125 kg stikstofoverschot, max 14.000 li/ha het ureum laag is.
Een en ander moet natuurlijk handhaafbaar en achteraf reproduceerbaar zijn.
Ik kan niet geloven dat 400 boeren op zodanige wijze werken dat het verantwoord is dat ze mest bovengronds uitrijden. Een ureum onder 21 zegt eigenlijk niets. Veel, zeer intensieve boeren met volledige maisteelt halen ook een ureum onder 21. Velen zelfs wel onder de 15.
Om mest verantwoord bovengronds uit te kunnen rijden is vooral de C/N-coëfficiënt van belang. Die moet voldoende hoog zijn. Bij een hoge C/N-coëfficiënt is groot deel van de stikstof organisch gebonden en niet vluchtig.
Probleem hierbij is dat je koeien daarvoor zeer structuurrijk voer moet geven waar ze amper 5000 liter melk per jaar van kunnen geven.
Ik kan niet geloven dat al deze 400 boeren hun koeien op zodanige wijze voeren dat ze niet meer dan 5000 liter geven.