Volgens Martin Beer, viroloog aan het Federal Research Institute for Animal Health in Duitsland, is het goed nieuws dat de verspreiding waarschijnlijk via het melken gebeurt in plaats van via de lucht. Dit betekent dat aanpassingen in de melkprocedures kunnen helpen om de uitbraak onder controle te krijgen en menselijke infecties te voorkomen.

De vogelgriep H5N1 werd voor het eerst geïsoleerd in 1996. Het virus heeft wereldwijd uitbraken veroorzaakt bij vogels en af en toe bij zoogdieren, zoals zeehonden en vossen. Op 25 maart kondigden Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen aan dat H5N1 voor het eerst in melkkoeien was vastgesteld. Sindsdien zijn infecties bevestigd in meer dan 80 melkveebedrijven in negen Amerikaanse staten en bij drie melkveehouders, die allen milde symptomen hadden.

Melkklieren doelwit
Voorheen werd gedacht dat koeien niet gemakkelijk besmet konden raken met vogelgriep omdat ze de benodigde receptor zouden missen. Nieuwe studies laten echter zien dat cellen in de melkklieren van koeien wel degelijk receptoren voor H5N1 hebben en dat dit virus zich daar vermenigvuldigt in plaats van in de luchtwegen. Dit bevestigt dat de melkklieren het belangrijkste doelwit zijn waarop het virus zich richt.

Het onderzoek toont aan dat melk van geïnfecteerde koeien vele honderden miljoenen virusdeeltjes bevat, veel meer dan in laboratoriumomstandigheden kan worden gekweekt. Dit kan verklaren waarom H5N1-virusfragmenten in 20% van de melk in winkels is gevonden.

Melkprocedures aanpassen
Het minimaliseren van blootstelling aan rauwe melk helpt om verdere verspreiding te voorkomen. Omdat dezelfde melkapparatuur op veel koeien wordt gebruikt, kan het virus zich gemakkelijk verspreiden. Infectieuze virusdeeltjes kunnen urenlang in melk en op melkmachines overleven. Desinfectie van apparatuur tussen gebruik van koe tot koe en beschermende uitrusting zoals gezichtsbeschermers moet nu voorop staan.

Richt en zijn collega's gaan nu verder onderzoeken of ook niet-lacterende koeien en stieren vatbaar zijn voor het virus.
Dit artikel afdrukken