En toen zaten er ineens H5-vogelgriepvirusdeeltjes in het rioolwater van San Francisco. Reden voor enige nervositeit onder Amerikaanse virologen: is het vogelgriepvirus nu dan toch naar de mens overgesprongen?
In de Verenigde Staten speelt sinds enkele maanden een uitbraak van vogelgriep bij koeien. Inmiddels is het virus in 133 kuddes opgedoken, verspreid over twaalf staten. Ook raakten drie boerderijmedewerkers geïnfecteerd, van wie er twee licht ziek werden. Dat voedt de vrees dat het virus bezig is zich aan te passen aan zoogdieren, zoals de mens.

De vondst van het H5-vogelgriepvirus in rioolwatermonsters lijkt die vrees verder te versterken. Het virus werd vorige week gedetecteerd in San Francisco en ook verderop langs de baai, in Richmond en in Palo Alto, werden restjes van het virus in het riool gedetecteerd. Hoe het virus daar terecht is gekomen, is raadselachtig, aangezien er in en rond San Francisco geen melkveebedrijven zijn.

Onderzoekers hebben inmiddels ontdekt hoe het virus zich onder koeien verspreidt: dat gebeurt vooral via besmette melkrobots, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Het virus overleeft urenlang op rubber en roestvrijstaal, en in de melkstal wordt tussen het melken van de koeien de 'melkklauw' - de zuignappen die over de spenen worden geschoven bij het melken - niet gereinigd, dat zou te veel tijd kosten. Duits onderzoek bevestigt dat eenmaal besmette koeien gezonde koeien in dezelfde ruimte niet ziek maken; daaruit concluderen de onderzoekers dat het virus niet via de lucht wordt overgedragen, meldt de New York Times. Wel is het aan te bevelen melkveehouders te beschermen met brillen of spatschermen, omdat het virus via melkspatten in de ogen of luchtwegen kan komen.

Waar komt het virus in de riolen van San Francisco dan vandaan? Van met vogelgriep besmette vogels, denken de plaatselijke autoriteiten. Eerder deze maand bracht een steekproef op een lokale markt, waar wilde vogels worden verkocht, twee kippen met vogelgriep aan het licht, aldus de Volkskrant. Een andere optie is dat het virus vanuit wilde vogels via stormoverlopen in het riool terecht is gekomen. "Het riool van San Francisco verzamelt zowel rioolwater als water uit stormoverlopen in hetzelfde buizennetwerk," aldus de gezondheidsdienst van San Francisco in een officiële verklaring.