Diverse onderzoeken naar afvalscheiding binnen Nederlandse huishoudens wijzen uit dat het keukenafval, het “GF”-gedeelte zoals schillen en voedselresten, massaal in de vuilniszak belandt en nauwelijks in de groene minicontainer. Het gescheiden ingezamelde GFT-afval (Groente-, fruit- en tuinafval) van huishoudens bestaat overwegend uit de “T” van tuinafval. Mensen hebben blijkbaar meer moeite met het gescheiden aanbieden van keukenafval dan van tuinafval.
Keukenafval vooral in de vuilniszak
Voor twee regio’s onderzocht CREM onlangs de samenstelling van het GFT-afval en het restafval. In beide regio’s was hetzelfde beeld zichtbaar:
· 60% van al het GFT-afval wordt gescheiden ingezameld en 40% verdwijnt nog in de vuilniszak
· de inhoud van de groene minicontainer bestaat gemiddeld voor 97% uit tuinafval en voor 3% uit keukenafval
· het niet gescheiden GFT-afval, dat ongeveer een derde van het huishoudelijk restafval is, bestaat voor ca 20% uit tuinafval en voor ca 80% uit keukenafval
Geen compost (recycling), maar naar de vuilverbrander
In de twee onderzochte regio’s belandt maar liefst 95% van het keukenafval in de vuilniszak die naar de vuilverbrander gaat. Daarmee is het keukenafval, in gewicht ruim een kwart van huishoudelijk afval, niet alleen verreweg de grootste prima te recyclen component in het huishoudelijk restafval, maar ook verreweg de slechtst gescheiden component.
Noodzaak voor scheiden keukenafval
Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2020 een recyclingspercentage van 75% te halen voor afval van huishoudens en zonder het goed scheiden van het keukenafval is dat onhaalbaar. De huidige inzamelmethoden voor GFT-afval, veelal een haalsysteem met minicontainers, zijn wel succesvol voor tuinafval, maar blijkbaar niet voor het keukenafval. Dit vergt de komende jaren een gedragsverandering ten aanzien van het scheiden van keukenafval. Hierbij moeten de gemeenten met name inspelen op gemak en hygiëne bij het scheiden, bewaren en aanbieden van het keukenafval.
Fotocredits: Loesje, cquarles
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In ons appt.gebouw (34 stuks) mogen we officieel alles door malkander in een der 3 containers mikken. In de binnenstad (en alle andere binnensteden in NL) waar de straten en stegen te smal zijn voor de vuilkarren en er geen erven zijn voor al die grijze en groene rolemmers gaat alles ook nog steeds — met provinciale goedkeuring — in 1 zak.
Hier in Almere is het voor mensen super verwarrend dat luiers in de GFT gaan.
Die worden er uitgehaald met speciale apparatuur, maar de gemiddelde bewoner snapt dat niet die denkt dat ze biologisch afbreekbaar zijn of zo. En die luiers tussen het GFT lijkt al gauw voor het oog op restafval.
Echt voorlichting over wat nu GFT is en wat niet, en wat de waarde van afvalscheiding is ontbreekt. Terwijl het erg essentieel is.
En wat ook voor verbetering vatbaar is, is afvalscheiden op scholen. Veel mensen zijn LUI of niet anders gewend. Op school hoor je dingen vanaf het begin goed te leren (tenminste zo denk ik dan) maar mijn zoon moet daar zijn bananenschil in de bak gooien waar alles door elkaar heen gaat. Samen met plastic en papier. Dat is verwarrend.
En ook zijn gewone katoenen zakdoeken verdwijnen volgens mij wel eens in diezelfde bak. Want ja wie gebruikt er geen wegwerp...
Als kinderen het al niet leren van scholen / overheid wie kan het dan wel. Mijn vingers jeuken om er een project van te maken.
Ik ben ooit eens in een school geweest in een ekowijk in Culemborg, zelfs daar werd het afval in de keuken gewoon door elkaar gegooid.
Blijkbaar zijn het ook gemeentes die geen containers voor gescheiden afval geven. Bizar.
Ik composteerde in de jaren 00 in Wageningen al mijn eigen GFT tot compost midden in de gemeenschappelijke tuin die ik beheerde, met aan 4 kanten flats eromheen. Nooit klachten gehad.
De groene bak zetten we 's zomers altijd open, vooral als die net geleegd is, stinkt behoorlijk, want schoonmaken doen we niet, maar het droogt perfect wat er achter blijft en dat gaat vanzelf weer mee de volgende keer dat ie geleegd wordt.
Na het lezen van het artikel vroeg ik me ook af, waar het onderzoek was gedaan. Ik hoorde dat ook in Mariahoeve en Den Haag niet meer gescheiden wordt opgehaald. Dan lijkt het me voor de hand liggen dat mensen etensafval in de gewone containers gooien. Wij hebben hier op het platteland grote containers voor gft, huisvuil en papier. Mijn gft container gebruik in nauwelijks omdat alles naar de composthoop gaat. Als tip voor mensen met een gft container, tegen de stank helpt het juist om de bak open te zetten.
Soms kan je ook niet anders. Net als Jan vraag ik me af welk gebied is onderzocht, want hier vlakbij in Rotterdam, vooral in de oude flats, heeft niemand een groene(GFT)kliko, dat is allemaal gewoon in de keuken in de vuilnisbak en later de zak in de afvalcontainer in de straat. Alleen de huizen met tuintjes hebben een kliko, maar zelfs de oude tuintjes die er al minstens 20-30 jaar mee doen hebben slechst 1 kliko voor al het huisvuil, niks gescheiden, want ik zie elke week dezelfde kliko's buiten staan met dezelfde huisvuilzakken. En ik zie mijn ouders van 66 en 70 jaar echt niet een extra vuilnisbak in hun keukentje zetten voor het groente/fruit afval, dat gaat stinken. Als je de kliko buiten hebt staan geeft het niet, dan kan ide makkelijk 2 weken staan eer die geleegd is, bij ons worden ze om de week geleegd, de ene grijs, de andere groen, dus steeds 2 weken voor elk.
Trouwens, ik ben het topic kwijt waarin verbeteringen gevraagd werd voor deze site. Ik wilde vragen, als het nog niet gevraagd is, of het vak om een reactie te plaatsen altijd bovenaan alle reacties onder het artikel kan staan. Ik zie het vaak, zoals hier, onderaan staan, als je niet alle reacties in beeld hebt en je wilt naar reageren, dan moet je steeds opnieuw naar beneden scrollen als de pagina de oudere reacties laadt, had ik laatst bij een topic en duurde enkele minuten eer ik er eindelijk was.