Dat laat vandaag bureau CREM, dat werkt aan projecten voor duurzame ontwikkeling weten in een persbericht. CREM schrijft:
Diverse onderzoeken naar afvalscheiding binnen Nederlandse huishoudens wijzen uit dat het keukenafval, het “GF”-gedeelte zoals schillen en voedselresten, massaal in de vuilniszak belandt en nauwelijks in de groene minicontainer. Het gescheiden ingezamelde GFT-afval (Groente-, fruit- en tuinafval) van huishoudens bestaat overwegend uit de “T” van tuinafval. Mensen hebben blijkbaar meer moeite met het gescheiden aanbieden van keukenafval dan van tuinafval.
Keukenafval vooral in de vuilniszak
Voor twee regio’s onderzocht CREM onlangs de samenstelling van het GFT-afval en het restafval. In beide regio’s was hetzelfde beeld zichtbaar:
· 60% van al het GFT-afval wordt gescheiden ingezameld en 40% verdwijnt nog in de vuilniszak
· de inhoud van de groene minicontainer bestaat gemiddeld voor 97% uit tuinafval en voor 3% uit keukenafval
· het niet gescheiden GFT-afval, dat ongeveer een derde van het huishoudelijk restafval is, bestaat voor ca 20% uit tuinafval en voor ca 80% uit keukenafval
Geen compost (recycling), maar naar de vuilverbrander
In de twee onderzochte regio’s belandt maar liefst 95% van het keukenafval in de vuilniszak die naar de vuilverbrander gaat. Daarmee is het keukenafval, in gewicht ruim een kwart van huishoudelijk afval, niet alleen verreweg de grootste prima te recyclen component in het huishoudelijk restafval, maar ook verreweg de slechtst gescheiden component.
Noodzaak voor scheiden keukenafval
Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2020 een recyclingspercentage van 75% te halen voor afval van huishoudens en zonder het goed scheiden van het keukenafval is dat onhaalbaar. De huidige inzamelmethoden voor GFT-afval, veelal een haalsysteem met minicontainers, zijn wel succesvol voor tuinafval, maar blijkbaar niet voor het keukenafval. Dit vergt de komende jaren een gedragsverandering ten aanzien van het scheiden van keukenafval. Hierbij moeten de gemeenten met name inspelen op gemak en hygiëne bij het scheiden, bewaren en aanbieden van het keukenafval.
Fotocredits: Loesje, cquarles
Dit artikel afdrukken
Diverse onderzoeken naar afvalscheiding binnen Nederlandse huishoudens wijzen uit dat het keukenafval, het “GF”-gedeelte zoals schillen en voedselresten, massaal in de vuilniszak belandt en nauwelijks in de groene minicontainer. Het gescheiden ingezamelde GFT-afval (Groente-, fruit- en tuinafval) van huishoudens bestaat overwegend uit de “T” van tuinafval. Mensen hebben blijkbaar meer moeite met het gescheiden aanbieden van keukenafval dan van tuinafval.
Keukenafval vooral in de vuilniszak
Voor twee regio’s onderzocht CREM onlangs de samenstelling van het GFT-afval en het restafval. In beide regio’s was hetzelfde beeld zichtbaar:
· 60% van al het GFT-afval wordt gescheiden ingezameld en 40% verdwijnt nog in de vuilniszak
· de inhoud van de groene minicontainer bestaat gemiddeld voor 97% uit tuinafval en voor 3% uit keukenafval
· het niet gescheiden GFT-afval, dat ongeveer een derde van het huishoudelijk restafval is, bestaat voor ca 20% uit tuinafval en voor ca 80% uit keukenafval
Geen compost (recycling), maar naar de vuilverbrander
In de twee onderzochte regio’s belandt maar liefst 95% van het keukenafval in de vuilniszak die naar de vuilverbrander gaat. Daarmee is het keukenafval, in gewicht ruim een kwart van huishoudelijk afval, niet alleen verreweg de grootste prima te recyclen component in het huishoudelijk restafval, maar ook verreweg de slechtst gescheiden component.
Noodzaak voor scheiden keukenafval
Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2020 een recyclingspercentage van 75% te halen voor afval van huishoudens en zonder het goed scheiden van het keukenafval is dat onhaalbaar. De huidige inzamelmethoden voor GFT-afval, veelal een haalsysteem met minicontainers, zijn wel succesvol voor tuinafval, maar blijkbaar niet voor het keukenafval. Dit vergt de komende jaren een gedragsverandering ten aanzien van het scheiden van keukenafval. Hierbij moeten de gemeenten met name inspelen op gemak en hygiëne bij het scheiden, bewaren en aanbieden van het keukenafval.
Fotocredits: Loesje, cquarles
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Überhaupt een gescheiden systeem zou handig zijn hier in Groningen. 10 jaar geleden had je het nog, daarna verdween het. Ze geven aan dat ze het zelf scheiden in de scheidingsfabriek, kan natuurlijk ook als dat wil. Ben wel benieuwd hoe dat dan werkt, en hoe efficiënt. GFT-magneten?
Kan soms niet anders.
Bij ons betaal je voor het legen per vuilnisbak, middels een fiche dat (die?) je vooraf moet kopen. De kleinste groenbak is 140 liter! Na enkele weken begint de zaak al behoorlijk te stinken als de bak voor slechts 25% is gevuld.
Het duurt maanden om de bak vol te krijgen. 's Zomers gaat het sneller als je een tuin hebt. Geen wonder dat je dan GFT dichtknoopt in een zak.
Prei-verkwisting in de Supermarkt.
Waar is in de super het groen van de prei, waar de meest voedingsstoffen in zitten, gebleven? In mijn tuin is nota bene het grootste deel gewoon groen.
Door het aanaarden is de prei veel te lang geworden voor de kleine kistjes in de supermarkt. En daarom wordt het kostbaarste, groene deel, verwijderd.
Ik heb liever dat ze dat grote witte deel verwijderen.
Bovendien vraag ik mij af wat er dit jaar met de prei is gebeurd. Veel duurder dan andere jaren, schaars, veel dunner en wordt bij ons per stuk verkocht in plaats van per kilo.
Otto, bij ons is er een periode geweest dat de gemeente het te duur vond om gescheiden in te zamelen. Dat scheiden achteraf kan m.i niet met het doel om er goede compost van te maken. Wel kan er veel natte rommel worden verwijderd voordat het verbrand wordt.
Bij ons kan iedere burger 1x per jaar een zak compost ophalen. Heb het 1x gedaan en daarna nóóit meer. Er zaten stukjes kapotte batterijen, stukjes plastic, zilverpapier, bedrukt papier, een paar stukje glas, metaal en Joost mag weten wat nog meer in. Bovendien kon ik mijn handen haast niet meer schoonmaken, waar ik met eigen compost nooit problemen mee heb gehad.
Ik heb je zo'n groen opgestoken duimpje toegekend. Als kok leerde ik alleen het minder mooie eraf te snijden. Dik, taai, hard donkergroen werd tezamen in een pot gestopt voor een heerlijke bouillon. Nagenoeg niks werd weggegooid. We zijn sneller oppervlakkiger gaan leven en een van de hoofdzaken in ons leven is bijzaak geworden.
Ik ben wel benieuwd welke die 2 onderzochte gebieden zijn. Hier te Amstelveen zuid met veel woningen met tuinen lijkt het goed te gaan. Al schrik ik wel eens als ik zie dat er nog een hoop mensen zijn die hun GFT niet of nauwelijks scheiden. Zelf ben ik een thuiswerker, en ik heb er geen moeite mee, maar een buurvrouw, een 1 ouder gezin gaat om 8 uur de deur uit, werkt 45 uur p week, en maakt er nu en dan een potje van....Hier haalt men GFT 2 tot 3x per maand op. Dus deksel dicht @Joop Goossens , dan valt het mee hier met de stank. Waar een wil is is een weg ... met wat burenhulp erbij?