Toevoegen is sowieso nodig. De basis van een vleesvervanger bestaat uit soja, water, olie en bindmiddelen. Dit is een smakeloos mengsel. Om de kleur en smaak van vlees te imiteren zijn additieven nodig. Laat dat dan in ieder geval ijzer en vitamine B12 zijn, adviseert levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer op VILT, en stop er geen ongezonde hoeveelheden vet en zout in. Volgens De Meulenaer zijn vleesvervangers ‘pure high tech op je bord’. Logisch dat er verschillen zijn in voedingswaarden. Die zijn er bij gewone dierlijke producten ook.
"De indruk wordt gewekt dat vegetariërs afhankelijk zijn van vleesvervangers om gezond te eten,” zegt Nena Baeyens van de Belgische vegetarische organisatie EVA in Knack. Maar dat klopt niet. “Vleesvervangers zijn een leuke aanvulling." Bij een plantaardig eetpatroon horen peulvruchten, noten en zaden, granen, allerlei groenten en fruit. Variatie genoeg en daarom hoeven vleesvervangers niet dezelfde voedingswaarde te hebben als vleesproducten, vindt Baeyens. Belangrijker is de smaak.
Baeyens: "Als zo'n burger weinig vet en zout bevat, maar naar karton smaakt, verklein je de kans dat mensen de switch maken naar plantaardige voeding." Dat vindt ze op lange termijn veel schadelijker voor mens en dier dan een beetje te veel zout in een veggie burger.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Juist Diederik van Groen . Ook vega alternatieven zijn 'kant en klaar'. Snel industrieel bereid, met bijkomende nadelen... naast de veel te hoge prijs. Sojabonen, andere peulvruchten en granen (ook ontbijtgranen), zouden 24h geweekt moeten worden om 30% van het fytinezuur te verwijderen. Beter nog laten kiemen, nog beter fermenteren (waarmee 98% verwijderd kan worden, en andere waardevolle omzettingstoffen ontstaan)
Voor 5 euro maak ik >2 kg supergezond heerlijk falafeldeeg klaar! (eventueel met wat tempeh erin)
De beste vleesvervangers zijn (daarnaast) algen.
Wat ik aan dit draadje overhoud is dat vleesvervanger vooral een commercieel concept is dat ondanks de consumentenprijzen (zeg per 100 gr. afgezet tegen biologisch vlees) toch heel goed blijkt te werken, mede gezien de omzetten en de instap van de multinationale voedselgiganten. Maar vleesvervanger is als voedingsconcept ongeschikt, zelfs onzinnig, en zegt niet veel goeds over gezond en lokaal voedsel, is alles behalve vers, en draagt bij aan vervuiling (zoals verpakking) .
En wat betreft de "culinaire beleving" (ons aangepraat door o.a. 3sterren koks), waarom ingewikkeld doen met dure ultraprocessen met eiwitten, stofjes, enz, als je voor een prikkie en met wat mooie vetten en kruiden van een pondje kikkererwten een pan vol "vleesvervanger" kunt maken en dat in vriendenverband uitserveert in combinatie met andere verse groentegerechten en , waarom niet, een kippenpootje of een visje??
Ik denk dat de mensen twijfelen over de krankzinnige prijzen van dit plantaardig gedrochtvlees.
#17 Gert, ik ben op de Whole Food Plant Based trein gesprongen, wat neerkomt op alles vermijden wat uit een fabriek komt. Olie komt uit een fabriek... De vleesvervangers zijn voor mijn gezin, als compromis. Ik beoordeel niet de ingrediënten, ik vind vleesvervangers per definitie niet echt gezond en ze zijn niet per definitie lekker. Dat is ook een nadeel van "nepvlees": behalve dat het hoogbewerkt voedsel is, is de smaak pure Russische roulette, je hebt geen idee wat je koopt, hoe het smaakt. Een "vegan rookworst" van Unox heb ik meteen uitgespuugd, zo ongelofelijk smerig dat niet te begrijpen is dat Unox, dé worstendraaier, zoiets in de markt durft te zetten. Je ziet aan het schap met vleesvervangers ook dat die Russisch roulette een puntje is - nergens in de supermarkt zie je zo vaak mensen treuzelen, aarzelen, twijfelen, omdat ze wel een vleesvervanger willen, maar geen idee hebben wat ze moeten kiezen.
#15 Anita, dank je wel voor je enthousiaste antwoord. AGV is voor mij helemaal geen voorwaarde, het is een voorbeeld. Ik lust ongeveer alles. Maar bij sommige dingen heb ik wel vraagtekens.
Zoals bij de Beyond Burger:
- het eiwit van deze burger is - denk ik - inferieur (bevat niet alle aminozuren) vergeleken met het eiwit van rundvlees;
- emulgatoren staan niet gunstig bekend in relatie met darmgezondheid; voedsel dat minder bewerkt is, heeft geen emulgator nodig?
- bepaalde - of misschien wel de meeste - plantaardige oliën, zoals de raapzaadolie van de Beyond Burger, bevorderen ontstekingsprocessen in het lichaam (honderden studies te vinden in PubMed), daar word ik niet blij van. Deze ontstekingsprocessen ("laaggradige inflammatie") zijn gerelateerd aan veel chronische aandoeningen. Wellicht zijn kokosolie en olijfolie gezonder?