Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer reageerden vertegenwoordigers van de vleessector vandaag op de tariefsstijgingen van de NVWA. De betere voedselveiligheids- en voedselintegriteitscontrole waartoe onlangs werd besloten moet deels worden betaald door het bedrijfsleven.
Jos Goebbels (COV) vindt dat de tarieven de spuigaten uitlopen. "Wij betalen als roodvleessector 50 miljoen aan de NVWA en daar zou nog 20 procent bij komen. Een kleine regionale slachterij die twee dagen per week slacht, betaalt straks zo'n 100.000 euro per jaar aan toezichtkosten. Dat is absurd." Dat schrijft Boerderij.

Professor Frans van Knapen (veterinaire volksgezondheid) geeft aan dat de oorzaak voor de hoge prijzen van organisatorische aard is. Hij zegt volgens Boerderij dat de NVWA met al zijn bloedgroepen geen eenheid is. "Mensen met verschillende specialismen - juristen, chemici, opsporingsambtenaren, biologen, dierenartsen, artsen - kan je wel bij elkaar zetten, maar het duurt een tijdje voordat ze elkaar begrijpen. De mensen van de oude Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees kennen en begrijpen elkaar nu nog steeds niet."
Dit artikel afdrukken