Jos Goebbels (COV) vindt dat de tarieven de spuigaten uitlopen. "Wij betalen als roodvleessector 50 miljoen aan de NVWA en daar zou nog 20 procent bij komen. Een kleine regionale slachterij die twee dagen per week slacht, betaalt straks zo'n 100.000 euro per jaar aan toezichtkosten. Dat is absurd." Dat schrijft Boerderij.
Professor Frans van Knapen (veterinaire volksgezondheid) geeft aan dat de oorzaak voor de hoge prijzen van organisatorische aard is. Hij zegt volgens Boerderij dat de NVWA met al zijn bloedgroepen geen eenheid is. "Mensen met verschillende specialismen - juristen, chemici, opsporingsambtenaren, biologen, dierenartsen, artsen - kan je wel bij elkaar zetten, maar het duurt een tijdje voordat ze elkaar begrijpen. De mensen van de oude Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees kennen en begrijpen elkaar nu nog steeds niet."
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
34 miljoen kostenverlaging voor de voedselindustrie in 2006. En nog grotere winst doordat de maximumsnelheid van de lopende slachtband werd opgeheven.
"In 2008 zei Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid, dat het veterinaire toezicht, en dan met name de controle in slachterijen, sinds de jaren tachtig bewust door de overheid was onttakeld. ‘Stagiaires van ons die de VWA van binnen hebben gezien, komen terug met de meest verschrikkelijke verhalen en ik ken geen enkele dierenarts in opleiding die in de toekomst bij de VWA wil werken.’ Professor Van Knapen vertelde verder dat VWA dierenartsen, die misstanden aan de kaak stellen, onderuitgehaald worden door hun eigen organisatie."
34 miljoen. Zet dat eens af tegen alleen al de (imago)schade het afgelopen jaar.
Het verlies van vertrouwen bij consumenten en afnemers in binnen- en buitenland.
Kleine partijen worden inderdaad benadeeld tov. grotere, zoals dat ook bij Rendac gebeurt.
Doe daar dan wat aan.
Je zou je ook kunnen afvragen hoe prudent het is om een ook nog eens buitenlands bedrijf een monopolie te blijven gunnen. Een tariefsverhoging van 40% lijkt exorbitant.
Een erbij gesleept argument, die ton voor kleine slachterijen, om de lasten van onafhankelijke vleeskeuring niet bij de sector te leggen.
Uiteindelijk betalen wij als consument.
Maar dan wél voor fatsoenlijke onafhankelijke controle en betrouwbaar vlees.