Dat bericht de Volkskrant naar aanleiding van een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Natuur en Milieu.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
De prijsontwikkeling van rundvlees hield begin dit jaar gelijke tred met 2012; een relatief hoge prijs had begin dit jaar (zonder 'affaires') een drukkend effect op de huishoudelijke bestedingen en de volumes. Medio maart duiken de gemiddelde prijzen voor rundvlees onder het hogere niveau van 2012 en nemen bestedingen toe bij vrijwel gelijkblijvende volumes. Men geeft er weer wat meer aan uit. Deze ontwikkeling zet in de 'nieuwsmaand april' door. Prijsontwikkelingen bepalen dus in sterke mate het aankoopgedrag. Een flinke vlucht naar biologisch vlees ligt dan ook niet in de rede. Het zien van marktontwikkelingen als gevolg van allerhande berichten (april) lijkt vooral een gevalletje 'hinein-interpretieren' ofwel 'wishfull thinking'.
Ben er mee bezig: rundvlees (in het nieuws) en varkensvlees (niet in het nieuws) lijken na trendmatige ontwikkelingen in Q1 in 'de nieuwsmaand april' beide juist te zijn aangetrokken ten koste van aandeel kip, wordt vervolgd.
Zie ondertussen ook: http://www.vlees.nl/algemeen/nieuws/bericht/mei/prijs-van-vlees-is-maatgevend-voor-aankoopgedrag/
Ik ben benieuwd in hoeverre die eetgewoonten weer terug veranderen na een jaartje zonder vleesschandalen en nog verder dalende koopkracht.
En in hoeverre dit idd zoals Niels vraagt met verkoopcijfers onderbouwd kan worden.
Paulien, de uitstoot van emissies ligt bij biologisch ongeveer 1/3 hoger dan bij gangbaar. Nog steeds zo pro-biologisch ? Of ben je - net als Natuur & Milieu - alleen geïnteresseerd in emoties, zoals wat de burger zegt, ipv wat de consument doet ?
Redactie: gelet op de onbetrouwbaarheid van het onderzoek, misschien een idee om de tekst niet klakkeloos over te nemen van het N&M persbericht ?
Paulien,
Je bent goed opgeleid, niet op je bekje gevallen, etc. Waarom geloof je in de mythe van biologisch? Eén kleine survey in de literatuur en je snapt de hopeloosheid van je wens!