Afgelopen december verbonden zich nagenoeg alle Europese regeringsleiders aan de afspraak dat de EU in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 50 tot 55 procent moet verlagen en in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Om de afspraak te bekrachtigen moeten de parlementen van de EU-lidstaten nog instemmen. Naast Hongarije en Tsjechië was Polen de belangrijkste dwarsligger omdat de landen vrezen de doelen niet te kunnen halen. Daarom werd voor die landen door EC-voorzitter Michel een uitzondering gemaakt. Komende zomer moeten definitieve afspraken worden gemaakt.
Het Europees Parlement is verdeeld over de macht die Timmermans de Commissie wil geven, schrijft de NOS. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) ziet het als "een machtstransfer" naar Brussel. Jan Huitema van de VVD vindt dat het voorstel burgers en bedrijven tegen de EU in het harnas jaagt. "Je moet", zegt Huitema, "zorgen dat je steun hebt van burgers en bedrijven. Verleiden en niet dwingen."
Bas Eickhout van GroenLinks spreekt van "een valse start voor de hele Green Deal". Door de discussie aan te varen vanuit een procedurele vraag - meer macht naar de Europese Commissie ten koste van regeringsleiders en het Europees Parlement - gaat het niet meer over de maatregelen en politieke wilsvorming daarover. Eickhout geeft aan 'enorm te balen' van de ontstane discussie omdat hij het wil hebben over "meer ambitie in de klimaatmaatregelen."
Gisteren schreven 12 lidstaten, waaronder Nederland, een brief aan Timmermans waarin zij hem vroegen om ambitieuzere doelstellingen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tuurlijk mag het wat kosten, Peter, desnoods een hele hoop zelfs. Maar dat geldt zowel voor zon en wind als voor kernenergie.
Ja, Frank Eric #36, er is nog wel enige kennis over kernenergie in NL. Maar de technologische kennis benodigd om hier nog een kerncentrale te bouwen is weg. Het CE Delft kan best wat risico's op een rij zetten, maar dat is iets anders dan een innovatieve, relatief veilige kerncentrale ontwerpen en bouwen.
Als iets echt veel langer klimaat en milieu neutraal stroom levert mag het wat kosten. het is die low cost benadering waardoor we naar de filistijnen gaan.
Ik had het er al eerder over; niet alleen geld rekenen in de kostprijs.
Peter, in Frankrijk worden ook kerncentrales zwaar gesubsidieerd om de stroomprijs laag te houden.
#36 Ook jij praat over goedkoper in de zin van geld.
Jammer,
Kijk eens wat ik schreef over het zogenaamde afval probleem: dat is er niet:
Er is een probleem, dat we de kosten voor de definitieve oplossing niet willen maken. en er dardoor verzet is tegen de low cost dumping oplossing die het inderdaad niet is.
Verder is kernenergie vele malen rendabeler voor de toe te passen grondstoffen door de technical lifetime , dan die van windmolens. Tegen de tijd, dat die hun grondstof inspanningen beginnen terug te verdienen, gaan ze stuk door slijtage.
De enige soort investerin gen die molens rendabel maakt is subsidie . Zo kan ik het ook.
Tsja dat heb je met mechanische delen he.
Heb je al gezien hoelang Petten meegaat?
En die wordt, nu wat mij betreft , weer gerenoveerd.
Zoveel rendement op bestede grondstoffen , dat zie je niet gauw met andere energie opwekkingsvormen.
#34, Peter, "Dus die kennis over kernenergie waar we in Delft mee voorop liepen, is ook al verdwenen uit ons land, jammer."
Nou ja, verdwenen? Frans Rooijers van CE-Delft zegt er het volgende over:
"Er zijn dus vier redenen om geen kernenergie te gaan gebruiken:
1- Het is te duur, er zijn andere CO2-vrije technieken die veel goedkoper zijn;
2- Het is niet flexibel, want een kerncentrale draait het liefst volcontinu (technisch en financieel);
3- Er is nog geen oplossing voor het radioactieve afval;
4- We kunnen niet wachten tot de nieuwe generatie kernenergie marktrijp is, en dan is het nog maar afwachten of die goedkoper is dan zonne- en windenergie."
Te duur, te moeilijk, te onzeker, dat is de kennis die er over kernenergie is, bij CE-Delft dan, niet de minste rekenaars.