Timmermans zou volgens de tekst bang zijn dat anders het doel om Europa in 2050 klimaatneutraal te laten functioneren, onhaalbaar wordt. Daarom wil hij een kapitein op het schip.

Afgelopen december verbonden zich nagenoeg alle Europese regeringsleiders aan de afspraak dat de EU in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 50 tot 55 procent moet verlagen en in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Om de afspraak te bekrachtigen moeten de parlementen van de EU-lidstaten nog instemmen. Naast Hongarije en Tsjechië was Polen de belangrijkste dwarsligger omdat de landen vrezen de doelen niet te kunnen halen. Daarom werd voor die landen door EC-voorzitter Michel een uitzondering gemaakt. Komende zomer moeten definitieve afspraken worden gemaakt.

Het Europees Parlement is verdeeld over de macht die Timmermans de Commissie wil geven, schrijft de NOS. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) ziet het als "een machtstransfer" naar Brussel. Jan Huitema van de VVD vindt dat het voorstel burgers en bedrijven tegen de EU in het harnas jaagt. "Je moet", zegt Huitema, "zorgen dat je steun hebt van burgers en bedrijven. Verleiden en niet dwingen."

Bas Eickhout van GroenLinks spreekt van "een valse start voor de hele Green Deal". Door de discussie aan te varen vanuit een procedurele vraag - meer macht naar de Europese Commissie ten koste van regeringsleiders en het Europees Parlement - gaat het niet meer over de maatregelen en politieke wilsvorming daarover. Eickhout geeft aan 'enorm te balen' van de ontstane discussie omdat hij het wil hebben over "meer ambitie in de klimaatmaatregelen."

Gisteren schreven 12 lidstaten, waaronder Nederland, een brief aan Timmermans waarin zij hem vroegen om ambitieuzere doelstellingen.
Dit artikel afdrukken