image
N.a.v. een mailwisseling met Versvishandel Jan van As over de zompigheid van sommige vis, kreeg ik ik nog een zeer uitgebreid commentaar van woordvoerder Jakob Doorn van Van As over een reactie van mijn hand, waarin ik stel dat het bizar is dat het Amsterdamse japanse restaurant Yamazato zich als verantwoord-gevangen-visrestaurantpresenteert, terwijl er blauwvintonijn op de kaart staat, diepdonkerrood en dus bedreigd volgens goedevis.nl. Mijn reactie was ongenuanceerd en te gemakkelijk. Jakob Doorn gaf welwillend toestemming voor de publicatie.

Het is goed om kritiek te kunnen geven, soms ook zeer terecht, maar als men niet zeker weet hoe de vork in de steel zit, kan men beter zwijgen. Wie zich verdiept in de Japanse eetcultuur zal zien dat alles in het teken staat der seizoenen. Dit stamt uit de oudheid, daar zijn de echte Japanners zeer traditioneel in. Dat Yamazato de Blauwvin Tonijn serveert is geen schande…..Deze is toch zwaar bedreigt hoor ik u zeggen?.... Dat het niet zo goed gaat is een feit, maar dat heeft wel een reden, wij als Europeaan kunnen beter eerst de hand in eigen boezem steken. Om een voorbeeld te geven, van de honderd gevangen blauwvin tonijnen is ruim 90% kleiner dan 50 kg. Daarvan gaat ruim 35 % naar de conservenindustrie. De ingeblikte tonijn kunt u aantreffen in de verschillende supermarkten wereldwijd. De conservenindustrie verwerkt hoofdzakelijk kleine tonijn, dit omdat de kleine exemplaren goedkoop zijn, en zijn vaak op een niet duurzame manier gevangen. Vangst van kleine exemplaren is funest voor de populatie. Er is echter niemand die hiervan wat zegt.

Het Okura Yamazato verwerkt geen kleine Tonijn en zeker niet als deze in de zomerperiode zich aan het voortplanten is. Okura heeft een wereldwijd netwerk van vissers die hoogwaardige kwaliteit tonijn kunnen aanbieden. Dat houdt in als de tonijn in Europa, in landen zoals Spanje en Portugal, verre van optimaal is, deze importeert uit andere delen van de wereld waar het beter gesteld is. OkuraYamazato prefereert grote volwassen exemplaren die een gewicht bezitten tussen de 140 en 250 kg. De manier van vangst is cruciaal voor kwaliteit, men prefereert enkel lijngevangen exemplaren die na vangst minimaal 8 uur in ijswater zijn terug gekoeld.

Dit proces is zeer kostbaar en wordt slechts door een klein aantal visser beoefend. Meer over deze kwaliteit en vangst is zeer uitvoerig te lezen in deel 5 van Vis & Seizoen. Zoals bekend is tonijn tijdens de zomermaanden kuitziek en verre van optimaal. Tijdens de zomermaanden is de tonijn “zwanger “en bezit duizenden potentiële tonijntjes in zich. Merkwaardig is dat juist in deze periode de tonijn massaal wordt gevangen (maar niet voor de Japanse markt !!!). Het Okura bemachtigd haar vis uit verschillende delen van de wereld waar bepaalde vissoorten optimaal zijn. Mocht het zijn, dat er geen aanvoer is of gezien het feit dat in sommige delen van de wereld de tonijn kuitziek is, dan put men uit een voorraad “shock ‘ gevroren tonijn die afkomstig uit het goede seizoen.

Om een indicatie te geven, shock gevroren tonijn is van zeer hoogwaardige kwaliteit en kost in Tokyo op de vismarkt 200 euro per kg…dat is pas bizar!!!. Wij als Vervishandel Jan van As zijn zeer vereerd met het feit dat Yamazato zich aan het Vis &Seizoen principe verbonden heeft en zodoende een bijdrage levert aan duurzame en hoogwaardige tonijn, door deze vis met rust te laten in het paaiseizoen. Wie oog heeft voor natuur, duurzaamheid en kwaliteit, koopt alleen vis in het juiste seizoen.


En als aanvulling hierop mailt hij nog:

Daar ben ik weer…..Blauwvin is een bedreigde soort….daar is geen misverstand over.

Maar laten we wel onderscheid maken…er zijn handelaren die zorgvuldig een blauwvin uit het water halen en in het juiste seizoen.
En er zijn restaurateurs zoals Yamazato die zeer veel geld willen betalen voor een duurzaam gevangen volwassen exemplaar.
Het overgrote deel consumeert in het verkeerde seizoen, en verkiest vooral kleine exemplaren, geen volwassen vissen.
Dat Goedevis er bezwaar tegen heeft is te begrijpen, ook wij hebben bezwaren, maar we moeten wel bij de basis beginnen als we iets willen doen.
Het is te gemakkelijk om te zeggen dat Blauwvin tonijn verboden moet worden…..men moet wel weten hoe de handel van tonijn in elkaar steekt.

Wat ons betreft kan men met een aantal simpele maatregelen de populatie doen toenemen.

1 .Dat houdt in dat er een import / export verbod moet komen voor verse blauwvin tonijn in de zomermaanden, om zo de vis de kans te geven om zich voort te planten
2. Strikte Europese regelgeving en een verbod instellen voor de vangst van zeer kleine exemplaren. Hedendaags word er nog steeds zeer veel tonijntjes aangeboden met een gewicht van 10 / 15 kg ( dat zijn guppies )
Veel Franse vissers vangen op grote schaal kleine exemplaren maar varen hedendaags vooral onder Libische vlag en komen zo onder de huidige regelgeving uit. Dit gegeven is de grootste bedreiging voor de Blauwvin Tonijn in Europa, maar ook elders maakt men zich schuldig aan de vangst van kleien tonijnen.
3 .De Conserven industrie inkrimpen en de consument er op attenderen dat zij vooral kleine exemplaren verwerken.
4. Vismeel industrie… jazeker!!!!...deze vangt niet alleen Smelt of Ansjovis…ook kleine tonijnachtige die een voedsel bron zijn voor grote exemplaren
5. Duidelijke en begrijpelijk informatie verschaffen naar de consument…..Bijvoorbeeld…De meeste consumenten verorberen graag een stukje tonijn in de zomermaanden, gedenk de barbecue, laat dan juist in deze maanden de tonijn smakeloos zijn, erg mager, en kuitziek te noemen is…….als we er van af blijven, krijgt de tonijn weer kans…..simpel

Het is niet dat wij speciale tonijn verhandelen, wel willen wij graag grote een duurzaam gevangen exemplaren bemachtigen…Groene status gaat te ver….als we met z’n alle goed nadenken en handelen zal de tonijn weer spoedig in aantal toenemen.

Dit artikel afdrukken