Nieuw onderzoek lijkt er op te wijzen dat babies die met name vers klaargemaakt voedsel voorgeschoteld krijgen minder voedselallergieën ontwikkelen dan babies die kant-en-klaar babyvoedsel krijgen. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de University of Southampton en gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology, bestudeerde de gedurende een jaar bijgehouden 'eetdagboeken' van 1.140 babies, waarvan er 41 een voedselallergie ontwikkelden.

Uit de eetdagboeken zou blijken dat de babies zonder allergie meer gezonder, vaak zelfgemaakt eten kregen met veel fruit, groenten, gevogelte en vis. In hun dieet kwam minder bewerkt voedsel voor, zoals kant-en-klare babypotjes, maaltijdpakjes en -sauzen en bacon. Onderzoeksleider Kate Grimshaw: "Het is niet zo dat ze helemaal geen commerciële babyvoeding kregen, het was alleen niet het grootste deel van hun dieet".

Het onderzoek leverde geen verklaring op voor het 'waarom' van het gezondere dieet. De Zweedse hoogleraar Magnus Wickman licht dat toe op Reuters: 'onderzoeken naar het volledige voedingspatroon [en niet een specifiek voedingsmiddel, red.] en allergieën zijn extreem complex en het is een uitdaging voor onderzoekers om andere factoren te verklaren die mogelijk van invloed zijn op wat een kind eet en het risico om een voedselallergie te ontwikkelen'.
Wickman draagt wel een hypothese aan voor het 'waarom': "Het mechanisme erachter is dat wij denken dat verschillende soorten vetzuren en antioxidanten, verschillende soorten vitamines en essentiële mineralen goed voor je gezondheid zijn en ook allergieën voorkomen."
Dit artikel afdrukken