De Israëlische Sefardische opperrabbijn Schlomo Amar heeft de zogenoemde 'mehadrin' - extra streng kosher - groenten, die als 'insectenvrij' in de handel zijn, van de lijst met koshere voedingsmiddelen verwijderd, schrijft AFN. Hij heeft dat gedaan omdat deze groenten, teneinde ze insectenvrij te maken en te houden, met extreem veel bestrijdingsmiddelen behandeld worden. Ze bevatten meer pesticiden en kunnen daardoor een bedreiging vormen voor de gezondheid van degenen die ze eten - en die ze telen.

Amar heeft een eenvoudig alternatief dat al eeuwen werkt: gewone groenten kopen, die zorgvuldig wassen en eventuele beestjes verwijderen voordat je ze gaat eten.

Amars besluit is ingegeven door gezond verstand. Hij maakt in zijn (omvangrijke) rapport korte metten met claims dat je groenten nooit helemaal insectenvrij kunt krijgen en dat religieuze Joden met veel pesticiden geteelde groenten móeten eten. Hij wijst op gezondheidseffecten die bij kwistig spuitende telers optreden, en veroordeelt de extra uitgaven die consumenten voor de bespoten waar moeten doen. Zijn eindconclusie is dat het algemene principe van 'beschermen van het leven' nog altijd voorrang heeft boven de specifieke spijswetten en andere religieuze voorschriften van de Torah.

Rabbijn Amar gaat uit van een gezond principe: als de remedie erger is dan de kwaal, moet je niet Roomser willen zijn dan de paus.

Fotocredits: yanec, Hacarmel markt, Tel Aviv
Dit artikel afdrukken