Kaasboerderij Van Eijk uit Vlist maakte het afgelopen jaar de lekkerste Goudse Boerenkaas. Hun kaas won de jaarlijkse landelijke Cum Laude verkiezing.
Dit jaar deden maar liefst 185 producten mee aan de Cum Laude wedstrijd. Die begon 27 jaar geleden als een wedstrijd om 'de beste Goudse Boerenkaas'. Inmiddels worden alle mogelijke soorten boerenzuivel beoordeeld. Dat past bij de trend dat boeren zich meer en meer willen onderscheiden en zelf klanten willen aantrekken met eigen en authentieke producten.
Goudse Boerenkaas: geen standaardproduct
Elke kaas, boerenkarnemelk of boerenzuivel is anders. Zelfs de 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit' (GTS) Goudse Boerenkaas, die op 90% van de 253 kaasboerderijen in Nederland gemaakt wordt, verschilt van boerderij tot boerderij. De invloed van het seizoen, het voer van de koeien (of schapen, of geiten), de hand van de boer of boerin zijn te herkennen in hun zuivelproducten. Alle reden dus om tijdens de landelijke Cum Laude wedstrijd te laten bepalen waar je als boerderijzuivelbereider staat.
Technische keuring en smaakdeskundigen
Alle producten zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters technisch beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak. Foodlog was daarbij en proefde en vergeleek 7 boerenboters en 13 boerenkarnemelken.
De winnaars
De winnende Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Van Eijk is volgens de jury van smaakdeskundigen echt een topper. 'De jury gaf een 9,4, de technische keurmeesters gaven 95 punten voor deze 10 maanden gerijpte boerenkaas van ruim 20 kg. De jury roemt de geur van deze kaas, die enigszins doet denken aan hooi. En dan de smaak van deze kaas, waar echt alles in zit: zoet, zuur, zout en bitter, en dat alles mooi in balans, tot in de perfectie. Romig tot de laatste hap', meldt het persbericht van het Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel. De tweede en derde plaats waren weggelegd voor Gebr. Van der Plas uit Sassenheim en Rotteveel Boerenkaas uit Rijpwetering.
De overige prijswinnaars in de verschillende categorieën:
- Kaas met een verhaal: Hoeve Waterrijk (Rijpwetering)
- Overige categorieën kaas (overall winnaar): De Mekkerstee (Ouddorp) met geitenkaas
- Boeren-Leidse kaas: De Sophiahoeve (Warmond)
- Oude Goudse Boerenkaas: Gebr. Van der Plas (Sassenheim)
- ‘Kaas van de boerderij’: Mts. J.Th. v/d Geest & E.M. v/d Geest v/d Burg (Oud Ade)
- Kruidenkaas: De Ruurhoeve (Hoogeloon)
- Boerderijzuivel:
- Boerenboter: VOF M.L. Ruiten (Kaag), tevens overall winnaar boerderijzuivel
- Boerenkarnemelk: den Eelder (Well)
- Boerenyoghurt: Weerribben Zuivel (Nederland, Ov.) met Griekse boerenyoghurt
- Zuivelspecialiteiten van de boerderij: den Eelder (Well) met roomyoghurt met Nederlandse aardbeien en rabarber.
Boerenboter en boerenkarnemelk
Foodlog proefde de boters en karnemelksoorten. Een breed en voorheen onbekend palet aan smaakervaringen ontvouwde zich. Naast de smaak bleken ook geur en textuur van doorslaggevend belang. Kun je je voorstellen dat karnemelk die naar kaas ruikt, niet lekker is? Dat boterbolletjes je mondgevoel bederven? En dat je daadwerkelijk gras in de boter kunt ruiken? Onze moeilijkste afweging was uiteindelijk welke boter met de eer zou gaan strijken. Werd het de overheerlijke 'allemansvriend'? Of dan toch de gelaagde en complexe opvallend gele versie? We kozen uiteindelijk voor de laatste. Omdat, als je in een restaurant deze boter geserveerd krijgt, je dan 'iets bijzonders' krijgt. Dat is deze boter echt: de overall winnaar boerderijzuivel van VOF M.L. Ruiten uit Kaag. Het omrijden waard.
Op zaterdag 4 april kunnen geïnteresseerden alle winnende Cum Laude producten proeven bij Boer en Goed op het Recreatief Transferium Zoeterwoude (Groene Hartplein 4). Je kunt daar ook met de makers van de prijswinnaars in gesprek. Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.
Fotocredits: de boterproeverij, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Goudse Boerenkaas: geen standaardproduct
Elke kaas, boerenkarnemelk of boerenzuivel is anders. Zelfs de 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit' (GTS) Goudse Boerenkaas, die op 90% van de 253 kaasboerderijen in Nederland gemaakt wordt, verschilt van boerderij tot boerderij. De invloed van het seizoen, het voer van de koeien (of schapen, of geiten), de hand van de boer of boerin zijn te herkennen in hun zuivelproducten. Alle reden dus om tijdens de landelijke Cum Laude wedstrijd te laten bepalen waar je als boerderijzuivelbereider staat.
Technische keuring en smaakdeskundigen
Alle producten zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters technisch beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak. Foodlog was daarbij en proefde en vergeleek 7 boerenboters en 13 boerenkarnemelken.
De winnaars
De winnende Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Van Eijk is volgens de jury van smaakdeskundigen echt een topper. 'De jury gaf een 9,4, de technische keurmeesters gaven 95 punten voor deze 10 maanden gerijpte boerenkaas van ruim 20 kg. De jury roemt de geur van deze kaas, die enigszins doet denken aan hooi. En dan de smaak van deze kaas, waar echt alles in zit: zoet, zuur, zout en bitter, en dat alles mooi in balans, tot in de perfectie. Romig tot de laatste hap', meldt het persbericht van het Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel. De tweede en derde plaats waren weggelegd voor Gebr. Van der Plas uit Sassenheim en Rotteveel Boerenkaas uit Rijpwetering.
De overige prijswinnaars in de verschillende categorieën:
- Kaas met een verhaal: Hoeve Waterrijk (Rijpwetering)
- Overige categorieën kaas (overall winnaar): De Mekkerstee (Ouddorp) met geitenkaas
- Boeren-Leidse kaas: De Sophiahoeve (Warmond)
- Oude Goudse Boerenkaas: Gebr. Van der Plas (Sassenheim)
- ‘Kaas van de boerderij’: Mts. J.Th. v/d Geest & E.M. v/d Geest v/d Burg (Oud Ade)
- Kruidenkaas: De Ruurhoeve (Hoogeloon)
- Boerderijzuivel:
- Boerenboter: VOF M.L. Ruiten (Kaag), tevens overall winnaar boerderijzuivel
- Boerenkarnemelk: den Eelder (Well)
- Boerenyoghurt: Weerribben Zuivel (Nederland, Ov.) met Griekse boerenyoghurt
- Zuivelspecialiteiten van de boerderij: den Eelder (Well) met roomyoghurt met Nederlandse aardbeien en rabarber.
Boerenboter en boerenkarnemelk
Foodlog proefde de boters en karnemelksoorten. Een breed en voorheen onbekend palet aan smaakervaringen ontvouwde zich. Naast de smaak bleken ook geur en textuur van doorslaggevend belang. Kun je je voorstellen dat karnemelk die naar kaas ruikt, niet lekker is? Dat boterbolletjes je mondgevoel bederven? En dat je daadwerkelijk gras in de boter kunt ruiken? Onze moeilijkste afweging was uiteindelijk welke boter met de eer zou gaan strijken. Werd het de overheerlijke 'allemansvriend'? Of dan toch de gelaagde en complexe opvallend gele versie? We kozen uiteindelijk voor de laatste. Omdat, als je in een restaurant deze boter geserveerd krijgt, je dan 'iets bijzonders' krijgt. Dat is deze boter echt: de overall winnaar boerderijzuivel van VOF M.L. Ruiten uit Kaag. Het omrijden waard.
Op zaterdag 4 april kunnen geïnteresseerden alle winnende Cum Laude producten proeven bij Boer en Goed op het Recreatief Transferium Zoeterwoude (Groene Hartplein 4). Je kunt daar ook met de makers van de prijswinnaars in gesprek. Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.
Fotocredits: de boterproeverij, Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En de lekkerste goudse belegen uit Bleskensgraaf
Adriaan, met antibiotica in de melk kun je geen kaas meer maken want dan zou het zuursel zich niet kunnen ontwikkelen, en dat is nodig voor smaak en beperking van de ongewenste bacteriën.
Bedoel je met je vraag over 100% grasgevoerd dat je dat graag wilt, of juist niet? Mag het 's winters ook hooi of kuilvoer zijn? Maak je onderscheidt in soorten gras? Nogal verschil of de koeien 100% engels raaigras krijgen, of thimothee, veldbeemd, kweekgras etc. En beschouw je klaver als goed of fout, met of zonder (on)kruiden? Weer een stapje verder komen we bij de vraag of gebruik van lucerne, snijrogge, voederbieten, mais etc past in een evenwichtige voeding en ook zou kunnen leiden tot lekkere en gezonde boerenkaas?
@Adriaan, ik zou zeggen: ga op 4 april naar de proeverij van alle Cum Laude winnaars, daar zijn de makers zelf en die doen niets liever dan je vertellen over hun producten en hoe ze die maken! En weet verder dat er strenge regels gelden voor boerenkaas én boerderijzuivel.
Lees meer op de site www.boerderijzuivel.nl.
Kan iemand iets zeggen over de gebruikte melk, over eventueel antibiotica gebruik etc van de deelnemers / winnaars? Of is het 100% grasgevoerd only? Want "Troep in = troep uit" en ook 'troep' kan lekker smaken (helaas).