Coles liet Salter weten dat er in het ijs onder meer verdikkingsmiddelen zitten, waardoor er een structuur ontstaat die het smeltproces vertraagt. Op de verpakking staat dat het ijs de verdikkingsmiddelen guargom, johannesbroodpitmeel, carrageen en natriumalginaat bevat. Wanneer het water uit het ijs smelt, houd je een soort schuim over. Buzzfeed nam de proef op de som en liet een Coles ice cream sandwich smelten. Hoewel de vorm behouden bleef, liep er wel vloeistof uit het ijs. Bij Salter is deze vloeistof waarschijnlijk in de grond getrokken waardoor het leek of het ijsje volledig intact bleef.
Andere ijsjes
Ook in Nederland zijn ice cream sandwiches te koop. Die van Ben en Jerry’s bevatten guargom en johannesbroodpitmeel. De Ice cream macarons van Martins bevatten naast guargom en johannesbroodpitmeel ook xanthaangom. De ice cream sandwiches van Oreo bevatten johannesbroodpitmeel en guarpitmeel. Niet alleen ice cream sandwiches bevatten stabilisatoren, ze blijken ook in ‘gewoon’ schepijs te zitten. Zo bevatten onder meer de merken Hertog, Albert Heijn Huismerk en Magnum verschillende stabilisatoren. Maar niet alle (combinaties van) additieven leveren een ijsje op dat er ook bij smelten hetzelfde uit blijft zien.
De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports deed een test met 5 Amerikaanse ice cream sandwiches, waarvan er 3 smolten en er 2 wel zacht werden maar hun vorm behielden. Je kunt zelf uitproberen welke ijsjes met welke combinatie van toevoegingen hun vorm behouden. Gewoon opeten blijft natuurlijk een lekkerdere optie.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De reactie van Anneloes is interessant. De goede, onverwachte, gezonde manier lijkt het. Op het bindmiddel carrageen zijn de nodige kritieken te vinden. Zeker in chemische vorm. Ik mijd het, en het zit idd in veel ijs, vla en pudding (e.a.). Het aloude (niet GM) maiszetmeel is onverdacht.
De nieuwswaarde? Wees je bewust van verdikkingsmiddelen en hun aard. En van welk ijs je koopt ;) (maak het ook eens zelf, een wereld aan mogelijkheden gaat open)
Wat is de nieuwswaarde van dit item?
Dat er gerotzooid wordt met eten? - wisten we al
Dat what you see is not what you get? -wisten we ook al
Dat producenten van voedsel gelijkende substanties de consument massaal voor de gek houden? - What's new?
Overigens betekent het feit dat iets zijn vorm behoudt na stijging van temperatuur niet dat ons lichaam het niet kan afbreken.
IJsbonbons hielden hun vorm ook altijd.
Per toeval ontdekten ook Japanse wetenschappers een manier om ijs langzamer te laten smelten, meldt PSFK. De wetenschappers waren op zoek naar manieren om aardbeien die niet geschikt waren voor verkoop toch nog te kunnengebruiken. Ze ontdekten dat een bepaald polyfenolextract, een extract van chemische verbindingen die in planten voorkomen, de scheiding van water en olie remt. Als water en olie van elkaar scheiden smelt het ijs en verliest het zijn vorm.
Door het extract aan ijs toe te voegen, houdt dit langer zijn vorm, ook als het warm is. Hoe lang het extract de vorm precies kan behouden is niet bekend, maar The Asahi Shimbun meldt dat het ijs na 5 minuten in 28°C de originele vorm nog heeft. KIJK meldt dat lokale media die het ijs proefden het nog steeds koel vonden smaken.
De ijsjes dragen de naam ‘Kanazawa Ice’ en zijn voor 500 yen (ongeveer €3,89) te koop - in Japan.
DUS: Aanpakken die handel !