Na alle drukte over poes Floortje, ben ik wel benieuwd hoe onze voedselveiligheidsexperts hierover denken. Wat als Nederlandse stadsmensen massaal eetbare huisdieren zouden gaan houden in hun bovenwoningen en andere appartementjes? Geen varkensflat maar een mensenflat met varkentjes. Ideaal om je GFT om te zetten in lekker vlees, daar zijn ze immers al eeuwen voor gebruikt. Zo diervriendelijk als je zelf wilt, met een educatiewaarde waar je u tegen zegt en met verwaarloosbare food miles. Marianne Thieme zou ervoor moeten vechten: iedereen in Nederland een huisvarkentje. En natuurlijk voor eerherstel van de huisslachter, want snel en vriendelijk doden en goed uitsnijden is niet voor iedereen zomaar even weggelegd. Dat moet je leren.
Als je ‘micro livestock’ intikt op google, krijg je 3 miljoen resultaten, dus heel erg nieuw is de gedachte niet. Maar het merendeel van deze pagina’s gaat over wat men in de derde wereld eet of zou kunnen eten. Behalve de microvarkentjes komen er ook
Vreemd eigenlijk, bijna al mijn vrienden buiten de stad hebben wel iets van eigen vee (meestal kippen), maar in de stad willen mensen kennelijk alleen nog maar knuffelen met de dieren. Lizet Kruyff kan ons vast van alles vertellen over hoe (anders) het vroeger was.
Veel interessanter is het misschien om na te denken hoe het in de toekomst kan zijn. Stel je voor, dat Wageningen erin slaagt om een écht klein varkentje te creëren, dat niet groter wordt dan een konijn en prima op het balkon of in een kooitje kan. En lekkere insecten, die ook dol zijn op onze aardappelschillen en etensresten. Sociaal gezien zie ik dat de komende 25 jaar (minstens) nog niet gebeuren, maar afgezien daarvan - zou het een gevaar voor de volksgezondheid vormen? Of kunnen we die huisdieren sowieso maar beter afschaffen? Vanwege de Q-koorts enzo.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ah, je zou 'm dus niet opeten. Ik ook niet. Dieren met een naam kun je niet eten.
Over die voerconversie: ik weet het eerlijk gezegd ook niet. Ik was wat grof in mijn schatting omdat de hond een carnivoor is, maar dat zegt niets over de conversie in het beest zelf.
Dick, ik zie het verschil niet tussen een huishond en een huisvarken. Hond is een populair gerecht in grote delen van de wereld.
Persoonlijk vind ik varkens leukere dieren dan honden.
Of de voerconversie van hond slechter is dan varken betwijfel ik.
Maar, ik bedoel eigenlijk, het huisdier voor consumptie is geen reeele oplossing.
Jurgen, hun voerconversie is wel heel erg traag. Een varkentje levert je vaker een maaltje. Maar zeg eens eerlijk, zou jij je eigen Caesar eten?
Varkens worden te groot om thuis te houden.
We moeten af van het taboe op het eten van hondenvlees. Daar heb je immers alle soorten en maten van, ze hebben een waak en sociale functie en groeien prima op een dieet van kliekjes.
Huib, probleem is dan wel hoe we met onze 20cm een varken dat zo groot is als een huis in bedwang gaan houden :o)
Wouter, of het een hobbyisten oplossing blijft kan niemand voorspellen. Daarom gaf ik ook voorrang aan het gedachten-experiment over welke uitdagingen er liggen wanneer mens en dier zo dicht op elkaar gaan leven. Er zijn veel projectconcepten waarbij het eten (ook vee) in de stad geintegreerd wordt, ook met het oog om de voedingskringlopen (Winy Maas ea). Maar ik hoor nooit iemand over de virus- en andere besmettingsgevaren. De lijn naar onze 'gevaarlijke' huisdieren (nu al) was toen ineens heel erg kort.
De grootste uitdaging is misschien nog wel hoe al het eten van dichtbij ('vers' lijkt me niet van toepassing op vlees) in onze almaar sterieler wordende omgeving gepast moet worden.